Mursu on kuollut

Haminan mursu lähti Kotkaan, josta se siirrettiin yöllä Korkeasaareen. Mursu ei kuitenkaan selvinnyt matkasta.

19.7. 16:22 | Päivitetty 20.7. 0:52

Suomeen saapunut mursu kuljetettiin yöllä Kotkasta Korkeasaaren eläintarhan villieläinsairaalaan Helsinkiin. Korkeasaaren eläintarha twiittasi yöllä, että matka oli mursulle liian raskas. Eläin kuoli matkalla.

Mursu vietti koko tiistain kotkalaismiehen kotipihalla ja sen läheisyydessä. Paikalle saapui päivän mittaan pelastuslaitoksen viranomaisia, poliiseja ja Korkeasaaren eläinlääkäreitä. Eläinlääkärien tarkastuksessa kävi ilmi, että mursu on erittäin nälkiintynyt.

Kahdeksan aikaan illalla eläinlääkärit nukuttivat mursun tarkempaa tarkastusta ja siirtämistä varten. Nukutettu mursu pakattiin kuljetuslaatikkoon ja nostettiin kuorma-auton kyytiin.

Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti kertoi STT:lle aiemmin tiistaina, että eläin on huonossa kunnossa ja pidempi siirto on aina riski.

–  Toivottavasti matka sujuisi hyvin. Eläin on huonossa kunnossa, ja pidempi siirto on aina riski. Ihan vielä ei voi huokaista helpotuksesta, Trontti sanoi.

–  Tutkitaan tarkemmin ja toivotaan, että hoito auttaisi. Sitten meidän täytyy tehdä viranomaisten kanssa päätöksiä, mitä mursulla on tulevaisuudessa edessä. Täytyy seurata tilannetta, sillä kyse on huonossa kunnossa olevasta eläimestä ja toivottavasti kuljetus ei ole sille liian iso stressi jo.

Mursun kyljessä näkyy kaksi nukutuspiikkiä.

Eläinlääkärit kävivät testaamassa, onko mursu jo nukahtanut.

Yli tuhatkiloisen mursun siirtäminen osoittautui työlääksi operaatioksi.

Mursu oli siirtynyt pihamaalta metsikön reunaan, minne se nukutettiin pistämällä siihen useita nukutuspiikkejä. IS:n kuvaajan ottamissa kuvissa näkyi kolme piikkiä.

Nukutettua mursua yritettiin pitkään nostaa eläintenkuljetusalustalle. Sen jälkeen se vedettiin traktorilla paikalle tuodun kuljetuslaatikon viereen.

Sikeästi uinunut eläin saatiin hetken mittailun jälkeen pakattua laatikkoon suhteellisen ripeästi. Laatikko nostettiin traktorilla kuorma-auton kyytiin.

Trontin mukaan mursun siirto-operaatio metsänreunasta paareille, niiltä laatikkoon ja kuorma-autoon sujui hyvin.

– Kyse on suuresta nukutetusta eläimestä, jota on raskas liikutella. Mielestäni operaatio meni hyvin, käytössä oli eläintensiirtoalusta ja apuna oli viranomaisia pelastuslaitokselta ja poliisista, Trontti sanoi Ilta-Sanomille.

Myös paikalla ollut päivystävä palomestari Juha Säämänen kertoi Ilta-Sanomille operaation sujuneen hyvin.

– Hyvin meni, tarkkaan piti katsoa mitä tehdään. Tehtävä oli eläinlääkärijohtoinen, joten menimme heidän ehtojensa mukaan ja pelastuslaitos avusti.

Paikalla valmistauduttiin mursun siirtämiseen.

Mursun siirtämisessä auttanut traktori kuuluu Joona Kokkoselle. Naapurissa asunut henkilö oli vinkannut päivystävälle palomestarille, että maatalouskoneita omistavasta Kokkosesta voisi olla mursun siirtämisessä apua.

– Mursu kiskottiin maataloustraktorilla selvemmille vesille siitä paikasta, jossa se nukutettiin. Sitten mursu vedettiin käsivoimin kuljetuskoppaan ja koppa nostettiin rekan kyytiin, Kokkonen kuvailee.

Suoritus meni traktorikuskin mukaan hyvin.

– Ainahan parantamisen varaa voi olla, mutta mursu saatiin turvallisesti kyytiin ja se pääsi lähtemään kohti jatkosijoituspaikkaa, joten suoritusta voi kuvailla onnistuneeksi, Kokkonen kertoo.

Korkeasaaren eläintarhan asiantuntijat arvioivat aiemmin tiistaina, että mursu on erittäin nälkiintynyt. Sen ihonalainen rasvakerros on niin ohut, että todennäköisesti tästä syystä se ei enää viihdy vedessä vaan hakeutuu maalle.

– On epätodennäköistä, että eläin selviää tässä kunnossa hengissä ja löytää tiensä Itämerestä ulos, eläintarha tiedotti iltapäivällä.

Myös biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiaro Suomen ympäristökeskuksesta arvioi STT:lle tiistaina, ettei nälkiintynyt mursu enää selviä yksin luonnossa.

–  Mursu on tullut maihin, siltä on hävinnyt rasvakerros ja sen lapaluut näkyvät. Se kuolisi meressä nyt.

Korkeasaaren eläintarha tiedotti, että tässä tilanteessa vaihtoehtoja ovat joko eläimen lopettaminen tai siirtäminen hoitoon.

Trontin mukaan villieläinsairaalassa on suuri hallitila, jonne mursu voidaan ensihätään sijoittaa. Vielä on liian aikaista sanoa, voidaanko mursu jonkin ajan kuluttua kotiuttaa takaisin luontoon.

– Nämä ovat päätöksiä, jotka täytyy tehdä yhteistyössä viranomaisten kanssa. Siihen vaikuttaa monta asiaa, kuten esimerkiksi se, onko Itämeri mursulle sopiva elinympäristö ja onko siellä esimerkiksi tautiriskejä.

Korkeasaaren villieläinsairaala Helsingissä on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola. Potilaista huolehtivat eläintenhoitajat, eläinlääkäri ja biologi, jotka ovat työskennelleet pitkään villieläinten kanssa.

Haminan mursu on nyt löydetty Kotkasta.

Mursu vietti tiistaipäivän kotkalaisen Jukka Hovilan pihassa. Hovila oli huomannut mursun pihallaan aamulla seitsemän aikaan. Paikalle saapui pelastuslaitoksen henkilökuntaa ja poliiseja, jotka eristivät alueen.

Eläin oli kotkalaisen talon pihalla mennessään murjonut mattotelineen, ja asukkaiden auto on jouduttu siirtämään turvaan pihalta.

–  Ihmettelin, miksi Minni-kissa oli vähän vauhkona. Oli kova kiire sisään. Syy selvisi pian, Hovila kertoi STT:lle.

Mursu oli luultavimmin kömpinyt Hovilan takapihalta olevalta venepaikalta noin 20–30 metrin matkan, kiertänyt etupihalle ja murjonut telinettä.

– Matkaa yhteensä sille on maalla tullut varmaan vähintäänkin se 50 metriä.

Hovila ei itse enää illalla ollut paikan päällä, sillä hän lähti katsomaan Rammsteinin konserttia Tallinnaan. Kotona oli paikalla vain Minni-kissa, ja naapurit raportoivat Hovilalle uusista käänteistä.

Minni-kissa ihmetteli mursun murjomaa mattotelinettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?