Haminassa mursu – Anne tallensi videolle oudon otuksen

Haminalainen Pentti havaitsi veneajelulla oudon otuksen polskivan vedessä.

Haminan vesissä polskinut suuri eläin aiheutti hämmennystä.

15.7. 10:47

Haminassa Pappilansaarilla iltaisella veneajelulla olleet Anne ja Pentti Konttinen sekä Sinikka Stordahl näkivät torstaina yllättäen oudon eläimen edessään.

– Ajattelin ensin, että siinä on jokin iso koira uimassa. Sitten veikkailtiin, että se on hylje, mutta ilmeisesti se oli mursu, Pentti Konttinen kertaa.

Otuksella oli Konttisen mukaan mursulle ominaiset pitkät hampaat. Hän kertoo, että veneestä käsin eläimen kokoa oli vaikea arvioida, mutta se vaikutti olevan pituudeltaan jotakin yhden ja kolmen metrin väliltä.

– Se oli isokokoinen ja sillä oli syöksyhampaat.

Eläin sukelteli 50 ja 100 metrin välisiä vetoja ja kävi näiden välissä pinnalla hengittämässä. Mysteerieläimellä oli Konttisen mukaan kova vauhti. Hän arvioi veneen vauhdiksi kuvaushetkellä 6–7 kilometriä tunnissa.

– Ei se mennyt olennaisesti meitä nopeammin, mutta ei juuri hitaamminkaan. Välillä se vaihtoi veneen puolelta toiselle.

Konttinen sanoo, että video on kuvattu torstai-iltana noin kello 19.45. Ensimmäisen havainnon eläimestä he tekivät noin kymmenen minuuttia aiemmin.

– Se kävi aina välillä pinnassa ja meni takaisin upoksiin.

Konttisen silmään eläin näytti mursulta, mutta hän myöntää ettei ole alan asiantuntija. Pappilansalmi on kapea vesiväylä ja vedetkin ovat olleet lämpimiä, joten mursu tällä suunnalla olisi varsin suuri yllätys. Eläin oli suuntaamassa kohti avovettä.

– En tiedä, olisiko se eksynyt, tullut jonkin kalasaaliin perässä, Konttinen pohtii.

Eläin ui lähellä veden pintaa, mutta sen pyrstöä Konttinen ei missään vaiheessa nähnyt kunnolla. Ainoastaan sen pää ja selkä kävivät pinnassa. Vedessä näkyi pyörre kohdassa, jossa eläin ui.

Konttinen oli itse veneen puikoissa, joten hänen vaimonsa päätti ottaa otuksesta videon sekä kuvan. Jo 62 vuotta elämää nähneelle miehelle kokemus oli hämmästyttävä.

– En ole koskaan eläessäni tuollaista nähnyt, hän päivittelee.

Anne Konttinen luuli mursua ensin kiveksi. Ihmetys oli suuri, kun kävi ilmi, että kyseessä ei olekaan kivi tai eläimen ruumis.

– Mutta sitten sieltä nousikin mursun pää.

Konttisten kanssa veneessä oli Anne Konttisen vanha koulukaveri Sinikka Stordahl. Hän on vierailemassa Haminassa Konttisilla. Stordahl kuvailee tilannetta jännittäväksi. Hän luuli eläintä ensin hylkeeksi.

– En ole aiemmin kokenut sellaista. Oli se erikoista, täytyy sanoa.

Sea Life -eläintarhan intendentti Markus Dernjatin hämmästelee videolla nähtävää eläintä. Mahdollinen mursu Itämeressä herättää hänessä pääasiassa epäuskoisuutta.

– Kyllä se mursulta näyttää.

– Olen kovin skeptinen tähän, kun joku sanoo, että Suomessa on nähty mursu.

– Mursun levinneisyysaluetta on arktinen, pohjoinen jäämeri, Huippuvuoret, Grönlanti, pohjoinen Tyynimeri. Ei missään tapauksessa edes eteläinen Norja.

– Ensireaktio on se, että tän täytyy olla feikki. Miten mursu olisi keskisen Itämeren yli päässyt nääntymättä nälkään.

– Eläintarhastakaan ei varmaan ole karannut mursua. Käsittääkseni missään Itämeren alueen eläintarhassa ei välttämättä ole edes mursua.

Luonnontieteellisen museon yli-intendentti Risto Väinölä on aluksi epäuskoinen mahdollisesta mursusta polskimassa Suomen vesissä. Videon nähtyään hänen kuitenkin täytyy se uskoa.

– Vaikuttaahan se mursu olevan. Itse en olisi uskonut, että näin voi olla, Väinölä sanoo.

Videon nähtyään Väinölä etsi mahdollisia muita Itämerellä tehtyjä havaintoja mursuista. Niitä oli tehty alkukesän aikana hänen mukaansa Saksassa, Puolassa ja Latviassa.

– Se on varmaankin se sama mursu.

Väinölän mukaan videolla nähtävä mursu ei vaikuta huonokuntoiselta.

– Aika ripeältähän se näyttää. Todennäköisesti kyseessä on hyvin nuori yksilö.

Virolaisen Postimees-lehden mukaan Latviassa oltaisiin löydetty aiemmin tällä viikolla kuollut mursu. Dernjantin uskoi alun perin, että videolla nähtävän yksilön kohdalla ihmisellä täytyisi olla näppinsä pelissä (”Jos se on mursu niin siinä on sitten ihmisellä kädet pelissä. Mutta miten ja miksi?”), mutta Latvian tapauksen huomioiden hän toteaa, että mursu Suomen vesistöissä voi sittenkin olla mahdollinen sattuma.

Jos kyseessä tosiaan on mursu, odottaa sitä lämpimässä vesistössä karu kohtalo.

– Mursu on väärässä paikassa. Ei se hengissä kotiin palaa.

Katso tästä mursuvideo kokonaisuudessaan:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?