HS: Aineisto todistaa Johan Bäckmanin pyrkimykset Suomen musta­maalaamiseksi Venäjällä

Helsingin Sanomien näkemässä aineistossa kohudosentti kirjoittaa venäläisviestimille muun muassa Suomessa asuvien venäläisten lapsikiistoista.

Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman on vuosien ajan aktiivisesti tarjonnut Venäjän valtion televisioyhtiölle Suomea ja muita länsimaita mustamaalaavia uutisaiheita ja tiedotteita, todistaa Helsingin Sanomien näkemä aineisto lehden mukaan.

Bäckmaniin liittyvät tiedot ovat peräisin Venäjän valtiollisesta radio- ja televisioyhtiöstä VGTRK:sta, joka on Kremlin tärkein propagandan ja disinformaation välittäjä.

Helsingin Sanomien analysoima materiaali kattaa yli 90 Bäckmanin VGTRK:lle lähettämää sähköpostia vuosilta 2014–2020. Viesteissään kohudosenttinakin tunnettu Bäckman on toistuvasti tarjoutunut venäläisten tiedotusvälineiden haastateltavaksi.

Bäckman on otsikoinut viestinsä usein lehdistötiedotteiksi. VGRTK:n ohella myös lukemattomat muut venäläismediat ovat haastatelleet Bäckmania vuosien saatossa. Avauksissaan Bäckman on usein varoitellut venäläisten lasten huostaanotosta Suomessa ja jakanut aiheesta harhaanjohtavaa tietoa.

– Terrori venäläisiä äitejä vastaan kiihtyy Suomessa, Bäckman kirjoitti yhdessä viesteistään.

Vuonna 2017 uutistoimisto Reuters julkaisi nimettömiin lähteisiin perustuvan jutun, jossa Venäjän strategisten tutkimusten instituutti Risi (englanniksi Riss) nimettiin yhdeksi epäillyksi laitokseksi, jossa olisi kehitelty Venäjän suunnitelma Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vaikuttamiseksi vuonna 2016. Kremlin ja Risin edustajat kiistivät jutun tiedot.

Lue lisää: IS selvitti: Johan Bäckman edusti Putinin alaista instituuttia vielä 2016 – johtajat korkea-arvoisia tiedustelu-upseereita

IS:N selvityksen perusteella näytti siltä, että Bäckmanilla on ollut tiivistä yhteistyötä Risin kanssa ainakin loppuvuoteen 2016 saakka.

Risin omilta virallisilta nettisivuilta löytyvät ensimmäiset maininnat Bäckmanista huhtikuulta 2010, jolloin hän oli pitänyt Risin isännöimässä konferenssissa esitelmän. Bäckman oli esitellyt muun muassa käsityksiään siitä, kuinka toisen maailmansodan historiaa vääristellään EU-maissa.

TÄMÄN vuoden helmikuussa korkein oikeus tuomitsi Bäckmanin toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta. KKO tuomitsi Bäckmanin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen sekä maksamaan Arolle kärsimys-, ja muita korvauksia yli 18 000 euroa.

KKO katsoi, että Bäckmanin pyrkimyksenä oli rajoittaa Venäjän informaatiovaikuttamista tutkineen Aron sananvapautta ja keskustelua Venäjän informaatiovaikuttamisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?