Vuonna 1961 syntynyt Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario on tuomittu sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tutkinnanjohtajana toiminut kokenut rikoskomisario päätti maaliskuussa 2021 julkaista tiedotteen, jossa paljastettiin koronatestausta vastustaneen jooga- ja siivousyrittäjän henkilöllisyys ja hänen arkaluontoisia terveystietojaan.
Iisalmessa toiminut yrittäjä oli määrätty koronakaranteeniin helmikuun lopulla, mutta nainen kieltäytyi yhteistyöstä taudin jäljityksen suhteen, kiisti oireet ja valehteli käyneensä koronatestissä. Hän myös rikkoi karanteenimääräyksiä ja pyrki jatkamaan elämää normaalisti. Lopulta terveysviranomaiset tekivät päätöksen pakkotestauksesta ja esittivät poliisille virka-apupyynnön, jotta nainen saadaan testattua.
Poliisi otti naisen kiinni 1. maaliskuuta ja vei hänet testattavaksi. Naisen koronatesti näytti positiivista. Maaliskuun 3. päivä Itä-Suomen poliisilaitos julkaisi tiedotteen, jossa kävi ilmi naisen henkilöllisyys ja se, että poliisi oli saanut virka-apupyynnön naisen toimittamiseksi koronatestiin.
Henkilöllisyyden paljastaminen perustelua – terveystiedot salaisia
Perjantaina antamassaan ratkaisussa käräjäoikeus katsoi, että rikoskomisario oli antanut ilman naisen suostumusta tämän salassa pidettäviä terveystietoja julkisuuteen. Tämä koski koronatestiin toimittamista ja mahdollisia koronatartuntoja. Käräjäoikeuden mukaan sillä, että pakkotestatun naisen lähipiiri oli kertonut asiasta sosiaalisessa mediassa, ei ollut merkitystä, sillä poliisin tiedotteen kautta asia saavutti selvästi suuremman yleisön.
Sen sijaan itse tiedotteen laadinta ja naisen henkilöllisyyden paljastaminen oli kyseisessä tilanteessa perusteltu toimenpide. Käräjäoikeus katsoi, että rikoskomisario oli saanut vahvistaa henkilön kiinnioton medialle. Komisarion tuloilla 10 päiväsakon virkavelvollisuuden rikkomisesta tiesi 480 euron sakkolappua.
Korvaukset pyöreä 0
Pakkotestattu yrittäjä haki oikeudenkäynnissä yhteensä peräti 200 000 euron korvauksia. Itä-Suomen poliisilaitokselta ja sitä kautta Suomen valtiolta hän halusi henkisistä kärsimyksistä 50 000 euron korvauksia ja saman summan ansiotulojen menettämisestä. Lisäksi hän vaatii 100 000 euron korvauksia perusoikeuksiensa ja ihmisoikeuksiensa loukkaamisesta.
Käräjäoikeus hylkäsi naisen kovat korvausvaatimukset, sillä oikeuden päätöksen mukaan rikoskomisariolla oli oikeus julkaista pakkotestatun kuva ja nimi, sekä tähän kohdistuva rikosepäily. Lopulta vain salaisten terveystietojen julkaisemisesta määrättiin poliisilaitoksen ja valtion maksettavaksi 3 250 euroa, mutta tämäkin summa soviteltiin pyöreään nollaan, koska nainen oli käräjäoikeuden mukaan omalla toiminnallaan vaikuttanut tilanteen syntyyn.
Hakemiensa korvausten sijaan nainen tuomittiin maksamaan Itä-Suomen poliisilaitoksen ja Valtiokonttorin lähes 4 500 euron oikeudenkäyntikulut. Tuomio ei vielä ole lainvoimainen.
Pakkotestatusta naisesta jäljitetyssä tartuntaketjussa todettiin 18 tartuntaa, joista 16 oli tarttunut hänen joogastudiollaan ja kaksi kotisiivousten yhteydessä. Näistä tartunnoista viranomaiset jäljittivät vielä 7 jatkotartuntaa. Kaksi tartunnan saaneista joutui sairaalahoitoon. Kaikkiaan karanteenissa oli tartuntaketjun tiimoilta 103 henkilöä.