Ari todisti kammottavaa näkyä Tallinkin auto­kannella – näin tapahtumat etenivät traagisessa koira­kuljetuksessa: ”Meni oksennuksen pidättämiseksi”

Lomalta palaamassa ollut Ari todisti koiria kuljettaneen kuskin järkytyksen. Tehohoitoon kiidätetyt koirat ovat paranemaan päin.

Tallinkin laivalla tapahtui lauantaina tragedia, kun Suomeen matkalla olleita rescuekoiria menehtyi. Arkistokuva.

4.7. 13:52

Tallinnan ja Helsingin välisellä laivamatkalla tapahtui lauantaina tragedia, kun useita rescuekoiria kuoli matkan aikana.

Seitsemän koiraa kuoli laivamatkalla tai sen jälkeen. Niistä kolme jouduttiin lopettamaan lämpöhalvausoireiden vuoksi.

Kuljetuksessa oli yhteensä 32 Suomesta kotia etsinyttä koiraa, joista 18 selvisi matkasta ilman vakavia oireita. Nämä koirat ovat jo saaneet kodin tai hoitopaikan.

Sekä Eläinten suojakoti Toivo ry ja Skeppsdal Family kertoivat tapahtuneesta Facebook-sivuillaan sunnuntaina.

Skeppsdal Familyn omistaja Päivi Räty kertoi Ilta-Sanomille maanantaina, että sairaalahoidossa on edelleen kaksi koiraa, jotka olivat vielä sunnuntai-iltana tehohoidossa. Näistä toinen on Skeppsdalin koira.

– Tiedän meidän koirasta sen, että yleisvointi on parantunut. Koira pystyy kävelemään, syömään ja juomaan itse, mutta munuaisarvot nousevat, Räty sanoo.

Toivo ry:n koirista yksi pääsi kotiin jo sunnuntain aikana, toisen odotetaan pääsevän sairaalasta pois tänään maanantaina.

Kesälomareissulta perheensä kanssa palaamassa ollut Ari kertoo todistaneensa tilannetta, kun koiria kuljettaneen auton kuski palasi autokannelle.

Kymmenen metriä perheen asuntoauton edessä oli Arin mukaan valkoinen pienkuorma-auto, jonka ovet kuski avasi rivakasti. Yksi autossa olleista koirista yritti oitis ulos autosta.

Kuski alkoi Arin mukaan kiihtyä tajutessaan tilanteen. Ovia hän piti auki vain vähän, jotta Ari perheineen ei näkisi auton sisälle. Kuorma-auton ovien ollessa auki leijaili Arin autolle hirvittävä haju.

– Vimosen päälle roskishaju, sellainen ällöttävä, Ari muistelee.

Kuski viittilöi Arin autolleen ja pyysi tätä pitelemään kuorma-auton ovea samalla, kun meni itse autoon sisälle.

– En katsonut sinne sisälle itse, kun se haju ällötti niin, että meni oksennuksen pidättämiseksi.

– Hän tuli sieltä sitten ulos ja oli silmin nähden järkyttynyt. Hän putosi käytännössä alas sieltä ovesta autokannelle.

Tämän jälkeen kuski avasi lopulta kuorma-auton ovet kunnolla, ja Ari perheineen näki auton sisälle. Arin mukaan tavaratilan laitoja reunustivat pienet häkit useissa kerroksissa.

Arin mukaan päällimmäisten häkkien päälle oli pantu styroksia ilmeisesti lämpöä eristämään. Auton ohjaamon päällä oli vihannesauton kylmälaitteistoa muistuttava viilennyslaite, hän kertoo.

– Ei se mielestäni missään muodossa mitään laadukasta kuljetusta täytä, jos 32 koiraa on yhdellä ihmisellä.

Sisällä olleet koirat näyttivät Arin mukaan kärsivän rankasta kuumuudesta. Arin vaimo oli todistanut kuskin kantavan yhtä velttoa koiraa. Auton sisällä yhdessä häkeistä oleili iso susikoira, joka Arin mukaan oli karussa kunnossa.

– Kieli oli koko mitaltaan ulkona, siitä häkin välistä roikkui.

Laivasta ulos päästyään kuski pysäytti kuorma-autonsa oitis ja jatkoi sen sisätilojen tuulettamista. Ari perheineen kertoi satamassa tullin ja poliisin henkilökunnalle auton tuntomerkit sekä sen, että kuorma-auton kyydissä olisi todennäköisesti kuolleita eläimiä.

Kyseessä oli erittäin lämmin päivä. Viron päässä lämpömittari oli näyttänyt varjossa 36 astetta. Autokannella lämpötila huiteli Arin mukaan 35 asteen paikkeilla. Hajun perusteella Ari arvelee, että koiria olisi voinut menehtyä jo ennen laivaan pääsyä.

– Kuinka kauan se [auto] on ollut siinä kuumassa, kun odotettiin laivaan pääsyä? Sanoisin itse, että ne ensimmäiset eivät ole välttämättä sen laivareissun aikana kuolleet.

Skeppsdal Familyn Rädyn mukaan autossa oli tuulilasikamera, minkä lisäksi autokannella on valvontakamerat.

– Toivotaan, että poliisi tutkii myös ne, että mitä oikeasti on tapahtunut, Räty sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?