Helle­putki huipentui tuhansiin salamoihin – tämän viikon säässä yksi asia on selkeä

”Tiistaista eteenpäin mennään päivä päivältä kylmempään päin.”

Pohjois-Karjalassa ikuistettiin salamointia. Kuva sunnuntailta Pieliseltä paikasta Iso Mahosaari.

4.7. 3:49

Vinhat ukkospuuskat mukanaan tuonut kylmä rintama liikkui sunnuntai-illasta Suomen itärajan yli Venäjälle. Paikallisia sade- ja ukkoskuuroja on kuitenkin tiedossa tällekin viikolle.

Ukkonen riepotteli sunnuntaina Suomea erityisesti maan itä- ja pohjoisosissa. Kaikkiaan Suomessa salamoi noin 5 500 kertaa sunnuntain aikana, kertoi Ilmatieteen laitoksen meteorologi Helena Laakso sunnuntai-iltana.

Viikonlopun ukkoskuurot olivat Laakson mukaan hyvinkin paikallisia, mutta voimakkaita. Laakson mukaan vettä on kovimpien kuurojen kohdalla satanut maahan kymmeniä millimetrejä tunnissa. Näin oli sunnuntaina esimerkiksi Lapissa ja Suomen itärajalla.

Lauantaina rajuilmojen painopiste oli maan länsiosassa kuten Etelä-Pohjanmaalla ja läntisillä merialueilla. Viikonlopun ukkos- ja sadekuurot sivuuttivat lähes täydellisesti Etelä-Suomen.

Nyt Suomessa eletään kesän toistaiseksi kuumimman helleputken loppua. Laakson mukaan maanantain sää on vielä helteinen ja selkeä. Lämpimintä maanantaina on maan kaakkoisosissa.

Yksittäisiä sadekuuroja saattaa maanantain aikana tulla pohjoisimmassa Lapissa ja länsirannikolla. Tiistaista alkaen sää muuttuu laajalti epävakaiseksi ja sadekuurot lisääntyvät.

On vielä epävarmaa, mille alueille viikon sateet painottuvat. Yksi asia kuitenkin on selkeä.

– Tiistaista eteenpäin mennään päivä päivältä kylmempään päin, Laakso arvioi.

Lämpötilojen valahtaminen näkyy ensin maan itäosissa. Siellä lämpölukemat ovat todennäköisesti tiistaina lähempänä 20 astetta.

– Keskiviikkona voi olla selvemmin 20 asteen tienoilla koko maassa. Sadekuurojen sattuessa kohdalle on viileämpää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?