Infektio­ylilääkäri kritisoi kovin sanoin THL:n linjauksia: ”Vakavien tautien vähentämiseen on olemassa keino”

Markku Broas toivoo, että rokotteista ja koronan aiheuttamista kuolemista keskusteltaisiin enemmän.

Infektioylilääkäri Markku Broas vaatii neljänsien rokotteiden antamisen laajentamista.

2.7. 21:48

Lapin sairaanhoitopiirin ja Länsi-Pohjan keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas kritisoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) haluttomuutta laajentaa neljänsiä koronarokotuksia nykyistä laajemmalle ihmisjoukolle. Hän sanoo ihmettelevänsä vähättelyä siitä, mitä koronavirus voi aiheuttaa riskiryhmille ja iäkkäille.

– Ja toisaalta myös vähättelyä siitä, että pandemia olisi ohi. Näinhän asia ei ole.

– Sairastavuuden ja nimenomaan vakavien tautien vähentämiseen on olemassa keino: rokotus.

Tällä hetkellä neljänsiä rokoteannoksia annetaan muun muassa yli 80-vuotiaille, yli 12-vuotiaille vakavasti immuunipuutteisille henkilöille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille. Presidentti Sauli Niinistö, 73, ihmetteli, miksei hän voi saada neljättä rokoteannosta, vaikka haluaisi. Niinistö joutui huhtikuussa sairaalahoitoon koronaviruksen vuoksi.

Ilta-Sanomien haastattelussa Niinistö sanoi hämmästelevänsä sitä, että Suomessa ei puhuta koronaan kuolleiden määrän valtavasta kasvusta. Vuoden loppuun mennessä Suomessa oli kuollut koronaan 1 700 ihmistä. Tällä hetkellä kuolleita on miltei 5 000.

– Kuolemien määrä meillä tuntuu olevan valtavan suuri ja siitä vallitsee valtava vaiennus, Niinistö sanoi.

Broas jakaa Niinistön huolen ja on sitä mieltä, että asiasta pitäisi keskustella enemmän. Myös hänen mielestään keskustelukulttuuria pyritään vaimentamaan ja pandemiaa vähättelemään. Hän toivoo keskusteluun myös poliitikkoja.

– Keskustelun vaientaminen on hyvin vahingollista.

– Odottaisin myös sosiaali- ja terveysministeriöltä uskallusta ja rohkeutta viedä asioita eteenpäin ja käydä THL:n kanssa vakavaa keskustelua.

Broas muistuttaa, että koronassa kuolleisuus on korkeampi kuin influenssassa. Hänen mielestään THL:n koronarokotekannat eivät ole linjassa influenssarokotteiden kanssa, vaikka kysymys on vaarallisemmasta taudista. Hän ihmettelee, miksi turvalliseksi ja hyvin suojaavaksi osoittautunutta koronarokotetta, joka vähentää sairastavuutta, ei anneta yhtä helposti kuin influenssarokotetta, jonka suojateho ei ole yhtä korkea kuin koronarokotteessa.

– Ja ennen kaikkea se suojaa iäkkäitä ja riskiryhmään kuuluvia.

Hän muistuttaa, että yksittäisen kansalaisen kannalta paras keino pitää yhteiskunta auki on rokottautuminen.

Hän on huolissaan myös terveydenhuollon resurssien riittävyydestä, koska terveydenhuollon ammattilaiset eivät ole saaneet neljänsiä rokotuksia. Vaikka tauti ei heille olisi vakava, sairastuminen saattaisi heikentää terveydenhuollon resursseja entisestään.

– Jos tulee joukkosairastumisia, kuka meillä hoitaa sairaita ihmisiä?

Broas sanoo, että myös kansainvälisissä tutkimuksissa neljännen rokoteannoksen on havaittu nostavan suojatehoa verrattuna kolme rokoteannosta saaneisiin.

– Meillä on kova israelilainen tutkimus siitä, että neljännet rokotukset ovat vaikuttavia yli 60-vuotiailla.

Hän viittaa New England Journal of Medicinessä huhtikuussa julkaistuun tutkimukseen, johon osallistui sekä terveitä että perussairaita yli 60-vuotiaita. Tutkimuksen mukaan neljä rokoteannosta saaneilla oli pienempi todennäköisyys sairastua, joutua sairaalaan ja tehohoitoon tai kuolla tautiin.

– He pärjäsivät kaikilla mittareilla paremmin.

Broas haluaa, että THL laajentaa neljännet rokoteannokset kaikille yli 64-vuotiaille riippumatta siitä, onko heillä perussairauksia ja jopa henkilöille, joilla on lähipiirissä riskiryhmään kuuluvia ihmisiä. Hän muistuttaa myös, että Suomessa on varastossa miljoonia rokoteannoksia, joten niiden riittävyydestä rokotusten laajentaminen ei ole kiinni.

Rokotuksia kannattaisi hänen mielestään laajentaa heti, koska koronaviruksen BA.5-variantti yleistyy.

– On riski, että se aiheuttaa taas uuden tautivyöryn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?