Pride-kulkue marssi Helsingin keskustassa – mukana 70 000–80 000 ihmistä

Suomessakin Pride-viikkoa on varjostanut Oslossa viikko sitten tapahtunut ammuskelu seksuaali- ja sukupuolivähemmistön suosiman ravintolan edustalla. Tänään kulkueessa on osoitettu solidaarisuutta Norjan suuntaan.

2.7. 7:00 | Päivitetty 2.7. 16:59

Ihmisoikeustapahtuma Helsinki Pride huipentui lauantain kulkueeseen. Pride-kulkue lähti sateenkaariliput hulmuten liikkeelle kello 12 helteiseltä Senaatintorilta, jonne oli kokoontunut liki torin täydeltä ihmisiä.

Tapahtumaan osallistui poliisin arvion mukaan 70 000–80 000 ihmistä.

Kulkue eteni Helsingin ydinkeskustan läpi ja päättyi Kaivopuistoon, jossa järjestetään puistopiknik. Liikenne katkaistiin reitiltä kulkueen ajaksi. Helsingin ydinkeskustassa ja eteläisen Helsingin alueella on poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä kello 8–16.

Kello 13 jälkeen Helsingin poliisista kerrottiin, että Pride-kulkue oli sujunut erittäin hyvin.

– Väkeä on paljon, yleistunnelma näyttää olevan kovin positiivinen ja sääkin suosii. Rehellisesti sanoen ei voisi ajatella, että tämän paremmin olisi voinut mennä, kertoi ylikomisario Jarmo Heinonen.

Pääministeri Sanna Marin on toiminut Pride-tapahtuman suojelijana parina edellisvuonna.

Pääministeri Marin marssi kulkueessa yhdessä muun muassa SDP: puoluesihteeri Antton Rönnholmin kanssa.

Tänä vuonna Helsinki Pride -tapahtuman suojelijana toimii presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio. Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli mukana Pride-kulkueessa.

– Täällä on ihan mahtava tunnelma, ihana ilma ja ihanaa, että täällä on niin paljon osanottajia juhlimassa ihmisoikeuksia, ihmisarvoa, tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja rakkautta, pääministeri Sanna Marin kommentoi Helsingin Sanomien live-lähetyksessä.

Marin sanoi STT:lle pitävänsä nykyistä translakia yhtenä Suomen keskeisimmistä ihmisoikeusongelmista. Pääministerin mukaan hallitus antaa syyskaudella eduskunnalle esityksen lain uudistuksesta.

Suomi on saanut translaistaan moitteita muun muassa YK:n ihmisoikeuskomitealta ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta. Keskeinen arvostelun kohde on ollut, että laissa on vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä ehtona sukupuolen oikeudelliselle vahvistamiselle.

Helsinki Pride -kulkue järjestettiin lauantaina ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019, jolloin siihen osallistui noin 100 000 ihmistä.

Monet olivat varautuneet helteiseen säähän päivänvarjoin.

Pohjolassa kansainvälistä Pride-kuukautta on varjostanut Oslossa viikko sitten tapahtunut ammuskelu, jossa 42-vuotias mies avasi tulen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen suosiman ravintolan edustalla. Poliisi epäilee Oslon ampujan olevan radikalisoitunut islamisti.

Helsinki Priden järjestäjät kokoontuivat heti iskun jälkeen pohtimaan, miten Pride-viikko toteutetaan. Järjestäjät totesivat, ettei vihalle tule antaa tilaa ja viikon tapahtumat järjestetään suunnitellusti.

Yhtä Helsingin Pride-viikon tapahtumaa on häiritty, kun Helsingin kaupunginkirjasto Oodissa järjestettyyn lasten satuhetkeen pyrki mielenosoittajia perjantaina. Helsinki Pride -yhteisön hallituksen puheenjohtaja Panu Mäenpään mukaan kulkueen järjestäjät ovat olleet Oslon iskun jälkeen päivittäin yhteydessä poliisiin sekä toistamiseen myös Oodin häiriköintitapauksen jälkeen.

Viikon aikana kulkueen turvallisuussuunnitelmia on tarkasteltu uudelleen ja niihin on tehty tarvittavia muutoksia. Turvallisuussyistä Mäenpää ei avannut niiden yksityiskohtia. Lauantain kulkueeseen on kutsuttu Oslon iskun jälkeen kunniavieraaksi Norjan suurlähettiläs Dag Stangnes.

– Tällä osoitetaan solidaarisuutta Oslon virallisen Pride-kulkueen peruuntumiselle, Mäenpää kertoi.

Hän johti kulkuetta Norjan suurlähettilään kanssa. Kulkueen keulaan liittyi Helsingin kaupungilta esimerkiksi pormestari Juhana Vartiainen (kok). Helsingin kaupunki on Helsinki Pride -tapahtuman suurin yhteistyökumppani.

Pride-kulkue starttasi Senaatintorilta kello 12.

Mäenpää painotti, että kaikki ovat tervetulleita kulkueeseen. Lauantai on hetki protestoida ihmisoikeuksien puolesta, mutta myös mahdollisuus juhlia niitä.

– Kulkueella on monta nimeä kuten marssi, juhla ja kulkue. Se saa olla niitä kaikkia. Kyseessä on ihmisoikeuksien juhla, mutta samalla sen tarkoitus on osoittaa, että me [vähemmistöjen edustajat] olemme osa yhteiskuntaa ja Helsingin kadut kuuluvat myös meille. Valtavasti odotan kulkuetta, Mäenpää kertoi.

Poliisi on näkyvästi läsnä kaupungilla ja seuraa aktiivisesti sosiaalisen median keskustelua.

Uhkaavista tai huolta herättävistä viesteistä Helsinki Pride -tapahtumaan liittyen voi ilmoittaa sähköpostilla ennaltaestava.helsinki@poliisi.fi. Akuutissa uhkatilanteessa tulee soittaa hätäkeskukseen.

Pride-kulkueen osallistujat pääsivät nauttimaan kauniista hellesäästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?