Viikonloppuna rytisee: ukkospuuskutus nuijii koko Suomea

”Koko maassa kannattaa varautua voimakkaisiin tuuliin ja ukkospuuskiin”, varoittaa meteorologi.

30.6.2022 22:54

Loppuviikosta kuumien ja kirkkaiden kesäpäivien keskellä nähdään aivan toisenlaisia sääilmiöitä. Viikonlopun edetessä Suomeen on tulossa kylmä rintama, joka tuo mukanaan sateita ja ukkosia.

Koko Suomessa salamoi viikonlopun aika tuhansia kertoja, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Paikallisia, yksittäisiä voimakkaita ukkoskuuroja on luvassa huomenna perjantaina maan lounaisosissa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa sekä Pohjois-Suomessa Lapissa. Perjantai on kuitenkin suuressa osaa Suomea aurinkoinen.

Lauantaina iltapäivästä ja illasta ukkoskuurot keskittyvät Länsi-Suomeen. Ne painottuvat sisämaahan, mutta paikallisia ukkoskuuroja voi ulottua myös rannikolle.

Sunnuntaina ukkosrintama pyyhkäisee Suomen ylitse lännestä itään. Päivällä sade- ja ukkoskuurot painottuvat todennäköisesti itä- ja pohjoisosiin.

Ukkospuuskat voivat muodostaa paikallisesti jopa vaarallisen voimakkaita tuulennopeuksia koko Suomessa lauantaipäivästä lauantain ja sunnuntain väliseen yöhön.

On Valtan mukaan mahdollista, että viikonlopuksi annetaan oranssi tuulivaroitus. Se tarkoittaisi, että tuulenvoimakkuus olisi 20 metriä sekunnissa.

– Sellainen yli 15 metriä sekunnissa haittaa merenkävijöitä ja kaatelee terassipöytiä. 20 metriä sekunnissa aiheuttaa jo vahinkoa ja 25 metriä luokitellaan Suomessa kovaksi myrskytuuleksi.

Tällainen tuulenvoimakkuus aiheuttaa huomattavaa vahinkoa rakennuksille ja repii puita juurineen. Sisämaassa tuulet voimistuvat näin ankariksi harvoin.

Ukkospuuskissa vahingot rajoittuvat usein hyvin pienikokoisille alueille. Vielä ei tiedetä, kuinka voimakkaaksi viikonlopun ukkospuuskat kehittyvät.

– Nämä voivat kuitenkin lässähtää, mutta koko maassa kannattaa varautua voimakkaisiin tuuliin ja ukkospuuskiin, Valta sanoo.

Lämpötilat pysyttelevä tällä viikolla tutuksi tulleissa hellelukemissa ja lähellä 30 astetta Pohjois-Lappia lukuun ottamatta.

Lauantai on oletettavasti viikon lämpimin päivä. Silloin kesän lämpöennätys voi särkyä. Tämän kesän korkein lukema, 32,9 astetta, mitattiin tiistaina Porin lentoasemalla.

– Lämpöennätys menee todennäköisesti rikki perjantain tai lauantain aikana, Valta enteilee.

Suomessa lämpötilat säilyvät hellelukemissa myös kylmän ukkosrintaman vetäytyessä itään. Ilma kuitenkin viilenee selvästi tällä viikolla jatkuneesta 30-asteen helleputkesta ja mahdollisia sateitakin on tulossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?