Hovioikeus: Vaimonsa liha­nuijalla murhannut elin­kautis­vanki pääsee vapaaksi

Surmaaja pääsee vapaaksi 15,5 vankilavuoden jälkeen.

Elinkautisvanki haki ehdonalaiseen vapauteen kaksi kertaa. Toisella kerralla hänen hakemuksensa menestyi.

30.6.2022 12:01

HELSINGIN hovioikeus on torstaina antamallaan päätöksellä päätynyt vapauttamaan murhamiehen, joka vuoden 2008 maaliskuussa surmasi vaimonsa lihanuijalla, kuristamalla ja tyynyllä tukehduttamalla. Nainen oli nukkumassa, kun mies kävi hänen kimppuunsa.

Miehen vankeusaika ei ole sujunut täysin ongelmitta. Vuonna 2016 hän yritti salakuljettaa vankilaan huumeita kehonsisäisesti palatessaan poistumisluvalta. Hän sai sakkorangaistuksen.

Kyseessä on toinen kerta, kun mies pyytää päästä ehdonalaiseen. Ensimmäisen kerran hovioikeus käsitteli asiaa vuonna 2020, mutta tuolloin miehen hakemus hylättiin.

Lue myös: Aviomies tuomittiin vaimonsa raa'asta murhasta

MURHAAJASTA tehdyn riskiarvion perusteella hovioikeus katsoi, ettei mies ilmeisemmin enää syyllistyisi toisen ihmisen henkeä tai terveyttä loukkaavaan rikokseen.

Hovioikeuden ratkaisun mukaan vapauttamista puoltaa sekin, että mies on käyttäytynyt vankeusaikanaan suhteellisen hyvin ja kehittänyt itseään opinnoissa ja työelämässä.

Hovioikeus katsoo, että mies voidaan vapauttaa siinä vaiheessa, kun hän on istunut elinkautistaan noin 15,5 vuotta. Hän pääsee ehdonalaiseen vapauteen lokakuussa 2023.

Lue myös: Nämä 8 murha­miestä vapautuvat tänä vuonna – tällaisiin raakuuksiin he syyllistyivät

Ilta-Sanomat uutisoi vuonna 2008 henkirikoksen taustoista. Tekoaikaan nelikymppinen mies ja hänen vaimonsa olivat kolmen vuoden odotuksen jälkeen saaneet adoptio-oikeuden ja löytäneet uuden asunnon. Vaimo oli juuri toteuttanut haaveensa lentoemännän ammatista. Parin elämäntilanne vaikutti ystävien silmissä onnelliselta.

Mies oli kuitenkin joutunut ongelmiin, jotka hän tahtoi pimittää vaimoltaan. Mies työskenteli oppisopimuksella lähihoitajana, mutta jäi kiinni kavallettuaan satoja euroja asiakkaan rahoja. Teko johti potkuihin ja rikossyytteeseen.

Hän ymmärsi, ettei hartaasti odotettu adoptio tulisi toteutumaan.

– Päätin, että hän (vaimo) ei saisi tietää potkuistani ja tulevasta tuomiosta, mies kertoi poliisille jäätyään kiinni.

Surmatyön jälkeen mies pakeni ulkomaille. Pakomatka päättyi, kun hän ilmiantoi itsensä poliisille Vietnamissa.

Lue myös: Hovioikeus: Ex-tyttöystävänsä hengiltä kiduttaneen murha­miehen elinkautis­tuomio pysyy ennallaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?