Veeran junamatka venynyt jo 26-tuntiseksi – "Kaikki tuntuu olevan päin persettä"

Kaiken kukkuraksi junan ilmastointi alkoi reistailla.

27.6. 23:31

Turkulaisen Veeran kuusihenkisen ystäväporukan junamatka Turusta Ouluun on viivästynyt noin 15 tuntia aikataulustaan. Kaikkiaan sunnuntaina alkanut matka on venynyt noin 26 tunnin mittaiseksi.

Juhannuksen paluuliikenne ajautui sunnuntaina kaaokseen, kun Tampereen ja Toijalan välillä tehty siltatyö viivästyi. Turkulaiset olivat kuitenkin ennen lähtöä toiveikkaita matkansa suhteen.

Lue lisää: Kovat paikat VR:n ravintolavaunussa – Vesi loppu, työntekijällä 27 tunnin työvuoro: ”Välillä näytti, että enää ei hymy irtoa”

– Ratatöistä oli mainittu VR:n sivuilla, mutta todella niukasti. Yöjunien reittien muutoksista tai vastaavasta ei ollut mitään mainintaa. Nousimme junaan ja ajattelimme, että meille ilmoitetaan varmasti, jos muutoksia ilmaantuu, Veera kertoo.

Näin ei kuitenkaan ollut.

Matka alkoi Turusta sunnuntaina iltayhdeksältä, ja suunniteltu saapumisaika Ouluun oli maanantaiaamuna kello 8.06. Oulusta oli tarkoitus jatkaa matkaa vuokratulla asuntoautolla jylhiin maisemiin Norjan Lofooteille. Asuntoauto on odottanut maanantaiaamusta asti vuokraajiaan Oulussa.

Seurueen matka tyssäsi jo Toijalan kohdalla sunnuntain puolella.

– Noin kello 23 aikoihin huomattiin kumppanin kanssa, ettei juna ole hetkeen liikkunut mihinkään. Ystävä pisti viestiä toisesta hytistä ja kyseli, oliko tarkoitus olla paikoillaan näin pitkään. Hyteissä oli melko kuuma, vaikka ilmastointi oli viileimmällä asetuksella. Yöllä kello kahden aikoihin ei kuulunut vieläkään mitään ilmoitusta tai saanut tietoa, mitä oikein tapahtuu. Yöunet olivat katkonaisia kuumuudesta johtuen ja epätietoisuus vaivasi, Veera kertoo.

Osa kaveriporukasta oli nukkunut tyytyväisenä, mutta herännyt aamulla kello 5–6 aikoihin ihmettelemään hytin ikkunasta pilkistävää betonista näkymää Toijalan juna-asemalle.

– Yritimme etsiä VR:n sivuilta tietoa ja löytää junan työntekijöitä, mutta turhaan.

– Aamulla kymmenen aikoihin päätimme lähteä selvittämään asiaa, kun kukaan ei tullut kertomaan meille hytteihin mitään – eikä kuulutuksia tullut. Ravintolavaunun työntekijät eivät osanneet sanoa muuta kuin että ratatyöt vaikeuttavat nyt kulkua. Saimme 7 euron välipalalipukkeet ja ilmaiset kahvit lohdutukseksi.

Saimme 7 euron välipalalipukkeet ja ilmaiset kahvit lohdutukseksi.

Varsinaista pienempää syötävää tai kolmioleipiä ei kuitenkaan löytynyt, sillä tuotteet olivat loppu, Veera kertoo. Ehkä sen takia, että muutkin matkustajat havahtuivat nälkään.

– Kuulemma vasta Tampereella tulisi täyttöä, mutta ei ollut tietoa, milloin pääsemme sinne. Vielä kello 11.30 aikoihin ei ollut tietoa, eikä kuulutuksia asiasta.

Veeran mukaan ensimmäinen kuulutus annettiin hytteihin kello 12.10. Henkilökunta pahoitteli asiakkaille tilannetta.

Matkan päällä riittää sentään ilmaista kahvia, Veera kertoo.

Tampereen juna-asemalla turkulaisen seurueen IC93-juna yhdistyi niin ikään Ouluun matkaavaan IC273-junaan. Vaihdon aikana oli mahdollista hakea omakustanteisesti ruokaa puolentoista kilometrin päästä kaupasta tai läheisestä pizzeriasta. Se tuli tarpeeseen, sillä Veeran mukaan Tampereelta jatkaessa ravintolavaunun tarjonta oli yhä niukkaa.

– En usko, että sillä 7 eurolla oikein mitään niillä hinnoilla saisikaan. Hyvitykseksi saamme kuitenkin ilmaiseksi kahvia. Sitä täällä on lipitetty.

VR:n jakamalla 7 euron ravintolakupongilla ei pysty ostamaan paljoa ravintolavaunusta.

Veeran mukaan junan ilmastointi alkoi reistailla pahemmin noin kello 16–17 aikoihin Tampereella. Se on tehnyt matkustamisesta lähes sietämätöntä. Mahdollisiin suihkukäynteihin oli hänen mukaansa käytössä vain pienempi käsipyyhe, sillä isoja pyyhkeitä ”ei löytynyt enempää”.

– Hyteissä on ollut älyttömän kuuma. Jokaisella meistä oli hyttiin saapuessa sängyllä 0,33 litran vesipullo, eikä niitä ole junassa mahdollista täyttää, kun täällä vesi on juomakelvotonta, Veera sanoo.

Veera arvioi, että hyteissä lämpötila on yli 30 astetta. Tilanne on pakottanut seurueen siirtymään muille matkustajapaikoille. Vikaa yritettiin korjata matkan aikana, mutta tuloksetta.

– Viereisessä hytissämme oli iäkkäämpi pariskunta. Heille ollaan heitetty vettä ja kahvia. Kaikki tuntuu olevan tällä matkalla päin persettä.

Turkulainen seurue raportoi, että hyteissä oli järkyttävän hikiset oltavat junamatkan aikana. Vikaa ilmastoinnissa ei saatu korjattua.

Veera kokee, että VR:n viestintä on ollut matkan aikana huonoa ja epäselvää. Yhtiön chatissa annettiin viisi kertaa eri aika-arvio sille, milloin matka mahdollisesti jatkuisi Tampereelta. Chatin ennusteet eivät pitäneet paikkansa, vaan tieto lähtöajasta saatiin 3,5 tuntia sen jälkeen, kun juna saapui Tampereelle.

Veera kertoo, että ystäväporukka aikoo vaatia matkasta rahat takaisin. Alustava korvaushakemus näyttää, että matkasta korvattaisiin henkilöä kohden vain 28 euroa, vaikka alkuperäinen matkalipun hinta oli 57 euroa.

Lue lisää: Juhannuksen juna­kaaos: VR varautuu korvaus­hakemusten ryppääseen – puhelin soinut maanantaina yli 2 500 kertaa

Haastatteluhetkellä juna on ohittanut Kokkolan, ja arvioitu saapumisaika Ouluun on kello 23 aikoihin. Junan käytävän pienet tv-näytöt eivät kuitenkaan tarkenna, missä kohti mennään.

– Niissä lukee vain ”hauskaa yhteistä matkaa”, Veera kertoo.

Matkan venyessä teksti on alkanut kuulostaa ilkkumiselta.

Lue lisää: ”Junasi on myöhässä 635 minuuttia” – 12-vuotiaan tytön isä tyrmistyi VR:n toiminnasta

Juttua korjattu 23.49: Jutussa puhuttiin aiemmin virheellisesti Kouvolasta, kun kyse oli Kokkolasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?