Taivaallinen hienheruttaja jakaa kansan – ”On nautittava”, ”Tuskaahan tämä on”

Vaikka suurin osa vaikuttaa nauttivan helteistä, herättää helleputki myös ahdistusta.

26.6. 21:08

Juhannusrientojen päätteeksi moni vietti sunnuntaipäivää nauttien 30 asteen paahdosta Helsingissä. Suomeen saapui hiljattain hellerintama, joka on peräisin Keski- ja Etelä-Euroopasta.

Sunnuntaiksi Ilmatieteen laitos antoikin varoituksen erittäin tukalasta helteestä Uudellemaalle sekä muualle maan etelä- ja keskiosiin. Hietaniemen uimarannalla kenelläkään ei silti näyttänyt olevan pahaa sanottavaa kuumasta säästä. Moni koki kesän varsinaisesti alkaneen nyt, kun lämpötila hipoi 30:tä astetta.

– Lyhyt ja kuuma kesä Suomessa on hyvä. Ilmalämpöpumppu kun pauhaa, niin saa yölläkin nukuttua, kertoo hiekkarannalla lojuva Arttu Suvisaari selkää päivittäessään.

Viereisellä rantapyyhkeellä Roosa Lusenius myötäilee. Kaksikko on jo aiemmin hakenut pohjan rusketukselle Rodokselta ja näyttää olevan elementissään lojuessaan suoran auringonpaisteen alla.

Roosa Lusenius ja Arttu Suvisaari hakivat rusketukselleen pohjan Kreikasta. Auringonottaminen jatkuu myös Suomessa.

– Nyt tuntuu vihdoinkin kesältä. On nautittava ja täytyy imeä kaikki mahdollinen d-vitamiini. Ei tule valittaa, kun kerrankin on lämmintä, Lusenius sanoo.

– Toki vanhemmille ihmisille ja tietyillä työpaikoilla tämä sää voi olla sietämätön, hän jatkaa.

Lähempänä rantaviivaa Jing Zhang makoilee lippalakki kasvoillaan ja raidallinen propellihattu päässä. Propellia kieputtaa hento merituuli. Tällaista säätä Jing on odottanut.

– Suomessa ei ole mahdollista tulla liian kuuma. Aiemmin oli hieman liian viileä, mutta nyt on mukava olla, hän kertoo.

Kotikaupungissa Kiinan etelärannikolla on ollut yhtä lämmin jo huhtikuussa alkaen.

Jing Zhang suojautui paahteelta kahden lippalakin voimin.

Hiekkarannan lisäksi vedessä riittää ruuhkaa. Matalikossa leikkii paljon polvenkorkuisia ihmisiä ja lilluu erilaisia ilmatäytettäviä eläinhahmoja. Helsinkiläinen Heli Nikula kertoo, että perhe on odottanut jo pitkään kunnon rantakelejä.

– Mitä muuta sitä oikein tekisikään tällaisena päivänä? Ihanaa, että hellekelit saapuivat vihdoinkin, Nikula iloitsee.

– Toki sitten varattava lapsille paljon juomista ja suojattava kunnolla. Ehkäpä 35 olisi sellainen lämpötila, ettei enää kehtaisi tuoda lapsia rannalle.

Heli Nikula kaitsi 5-vuotiasta Daliaa ja 2-vuotiasta Sisua Hietaniemen uimarannalla.

Nikulan tytär Dalia, 5, ehtii leikin lomassa kertoa, että rannalla kaikki tekeminen on parasta. Tarkempaa kommenttia ei tule, sillä on kiire täyttää 2-vuotiaan rantakaveri Sisun kanssa omaa hiekkaan kaivettua kahluuallasta.

Parinkymmenen metrin päässä Ilona Laane ja Nataly Mätlitz uittavat jalkojaan rantavedessä. Heidän mukaansa vielä alle 25 asteet lämpötilat olivat tuntuvasti liian viileitä.

– Pitkään oli liian kylmä, mutta nyt on paras mahdollinen sää, Laane hymyilee.

– Ei voisi olla liian lämmin, Mätlitz lisää.

Nataly Mätlitz ja Ilona Laane vilvoittelivat vedessä Hietaniemen uimarannalla.

Vajaan neljän kilometrin päässä Kaivopuistossa löytyy myös helsinkiläisiä, jotka liikkuvat auringonpaahteessa varovaisesti. Yksi heistä on Kaivopuiston mattolaiturilla pesupuuhissa oleva Maarit Salin. Pesualtaiden alla varjossa värjöttelevät myös koirat Ilona ja Inka.

Maarit Salin koiriensa Ilonan ja Inkan kanssa mattopesulla Kaivopuistossa.

– Voimille tämä ottaa ja hirvittää jo etukäteen, miten tässä pärjää. Vaihdevuodet, kuumat aallot ja helteet ovat vaikea yhdistelmä. Mereen on tarkoitus mennä viilentymään tämän jälkeen, hän kertoo.

Salin kertoo olevansa tarkka siitä, että nesteytys on kunnossa ja että varjoa riittää. Mattolaiturille hän on pukenut syvän lierihatun.

Tuskaahan tämä on.

Kaivopuiston venesatamassa häärää purjeveneensä parissa mahdollisesti kaupungin parhaiten uv-säteilyltä suojattu mies. Jari Seppänen on pukenut ylleen korviakin suojaavat lippahatun, säteilyltä suojaavat sormikkaat ja pitkän paidan. Olipa ohjaamossa myös erillinen varjo.

Jari Seppänen oli sunnuntaipäivänä suojautunut kunnolla, myös niskasta

– Tuskaahan tämä on. Ajattelin ennen, että koskaan ei olisi niin kuuma, että valittaisin. Mutta väärässä olin. Iho on niin herkkä, että se palaa jo puolessa minuutissa, Seppänen perustelee.

Hän on huomannut, että moni muu näyttää huolehtivan uv-suojasta huolimattomasti.

– Hieman hirvittää, kuinka moni kulkee tuolla vesilläkin ilman paitaa. Melanooma on kuitenkin todellinen uhka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?