Tukalaa hellettä luvassa – "Jatkuu niin pitkälle kuin ennustetta riittää”

Juhannussunnuntaina lämpötila kipuaa jopa +31 asteeseen. Edessä on tukalan kuumia päiviä ja trooppisia öitä, joten viilennysvinkit ovat nyt tarpeen.

26.6. 11:47

Suomeen on juhannuksena levinnyt kuumaa ilmaa ja lämpötila kohoaa sunnuntaina jopa 31 asteeseen. Aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu näillä näkymin koko ensi viikon.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että kuuma ilma jatkuu niin pitkälle kuin ennustetta riittää, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eveliina Tuovinen.

Hellesää johtuu korkeapaineesta, joka on asettunut Suomen etelä- ja kaakkoispuolelle.

– Se pääsee nostamaan kuumaa ilmaa Etelä-Euroopasta, jossa on ollut tosi kuuma melkein koko kesäkuun, Tuovinen selittää.

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen tukalasta helteestä isoon osaan maata. Varoituksen mukaan kroonisia sairauksia potevien oireet vaikeutuvat merkittävästi. Lämpörasitus haittaa myös perusterveiden toimintakykyä.

– Kannattaa hakeutua vesistöjen äärelle. Vesistöt ovat vielä viileitä, joten rannikolla on helpompi olla kuin kaupunkien keskustoissa, Tuovinen vinkkaa.

Nyt on niin kuumaa, että erityisesti fyysistä työtä tekevien kannattaa tauottaa ja ajoittaa töitä viileämpiin päiviin ja aikoihin, meteorologi huomauttaa. Kaikista kuuminta on puolestapäivästä iltakuuteen asti.

– Jos pystyy tekemään myöhemmin illalla ja aikaisin aamulla raskaampia hommia, niin se helpottaa. Lämpötilat nousevat iltakuuteen asti. Eilenkin kaikista lämpimimmät lukemat olivat alkuillasta.

Ilmatieteen laitos varoittaa myös voimakkaasta UV-säteilystä, jonka vuoksi suojaamaton iho saattaa palaa auringossa. Metsäpalovaroitus on voimassa lukuun ottamatta aivan pohjoisinta Suomea.

Vain Lapissa ei ole vaaraa helteistä. Muualla maassa on laajalti aurinkoista, mutta maan pohjoisosassa tulee paikoin sade- ja ukkoskuuroja.

ENSI VIIKON sademäärä on suuressa osassa maata tavanomaista pienempi, mutta Lapin pohjoisosassa voi sataa jopa enemmän kuin tyypillisesti tähän aikaan kesästä. Sateet tulevat kuitenkin kuuroina, joten paikallinen vaihtelu on suurta: saman maakunnankin sisällä voi sekä tulla rankkasateita että osa alueista jäädä poutaisiksi.

– Ensi viikko näyttää kuumalta. Sadekuuroja tulee melkein päivittäin jossain päin Suomea, mutta pääsääntöisesti sää näyttää poutaiselta.

Helleraja eli 25,1 lämpöastetta ylittyy viikon mittaan päivittäin laajoilla alueilla, selviää Forecan tuoreesta kuukausiennusteesta. Korkeimmillaan lämpötila voi kohota paikallisesti jopa 30–33 asteeseen.

Yölämpötilat asettuvat pitkälti 14 ja 19 asteen väliin. Järvialueilla yöt voivat olla jopa trooppisia, jolloin lämpötila ei laske edes yöllä alle 20 asteen.

Nyt on siis ajankohtaan nähden keskimääräistä lämpimämpää. Juhannuksen aikaan 30 asteen helteet ovat Keski-Suomessa ja Pohjois-Karjalan seudulla harvinaisia. Ensi viikon keskilämpötila on Suomessa 4–7 astetta keskimääräistä korkeampi.

Lämpimät säät jatkuvat vielä heinäkuussakin. Heinäkuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla sateet kuitenkin lisääntyvät. Maan keski- ja pohjoisosissa sataa tavallista enemmän. Etelässä sademäärä pysyy tavanomaisena. Viikon keskilämpötila on 0–2 astetta tavanomaista korkeampi.

Myös heinäkuun toinen viikko näyttää olevan paikoin tavallista lämpimämpi. Heinäkuun loppupuolta kohti mentäessä sademäärä pysyttelee maan pohjoisosassa paikoin tavanomaista suurempana.

Miten helpotat omaa ja läheistesi oloa kesäkuumalla? Lähetä parhaat viilennysvinkkisi IS:lle WhatsAppilla numeroon 040 660 9019. Kuvia voidaan käyttää jutunteossa. Laitathan mukaan yhteystietosi ja kuvassa mahdollisesti näkyvien henkilöiden nimet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?