Pitääkö juhannus viettää mökillä vai kaupungissa?

Mats Uotila ja Lauri Lindén ottavat kantaa juhannuksen vietosta.

25.6. 19:56

Juhannus on jälleen kauneimmillaan. Mutta missä sitä on parasta viettää? Mökillä vai kaupungissa? Mats Uotila ja Lauri Lindén ottavat kantaa.

Lauri Lindén: Juhannuksena suomalaiset pakenevat sankoin joukoin mökeille maalle. Tämähän on parasta aikaa autioituneessa Helsingissä, jossa ainoan kerran kesässä on rauhallista. Juhannusyö hiljaisessa keskustassa on vielä kauniimpaa kuin mökkimaisema.

Mats Uotila: Minä tykkään viettää juhannusta maalla. Pieni tauko kaupungin vilinästä ja vilskeestä tekee hyvää, ja palauttaa mieleen muistoja lapsuudesta. Omissa silmissäni maalaisromanttinen maisema voittaa kaupungin korttelit, mutta yksi etu kaupungillakin on; hyttyset puuttuvat.

Lauri Lindén: En ole koskaan ollut oikein mökki-ihminen. Ihan senkin takia, että lapsena kesät tuli pitkälti vietettyä kaupungissa. City-juhannus ei tosin ole kovin suomalaista, mutta kokko löytyy täältäkin. Ja monenlaista muuta tapahtumaa. Ainakin säästyy juhannusliikenteessä jonottamiselta.

Mats Uotila: Juuri niin. Jokainen juhlii omalla tavallaan. Kokko on myös minulle olennainen osa juhannusta. Muita itselleni tärkeitä asioita ovat sauna ja hyvä ruoka. Pöytä on katettu grilliruoalla ja tietenkin uusilla perunoilla, kuten kuuluu. Tänä vuonna myös sää suosii suomalaisia, loistava keli.

Lauri Lindén: Juhannus on suomalaisille tärkeä. Se on hieno yhteisöllinen juhla, vaikken olekaan vielä oikein perillä, mitä siinä oikein juhlitaan, mutta eihän sillä ole mitään väliä. Sää on kyllä lomailijoille hyvä. Itsehän vietän tämän juhannuksen armeijassa, ja täällä kasarmin pöydällä meinaa tulla vähän hiki.

Mats Uotila: Perheen ja ystävien kanssa vietetty aika tekee juhannuksesta niin mukavan. Minulla tämä viikonloppu kuluu mummini mökillä Humppilassa ja tätä on odotettu innolla. Nautitaan kaikki kesästä, valosta ja lämmöstä, kun siihen on mahdollisuus. Tsemppiä myös sinne kasarmille.

Lauri Lindén: Kiitos, kuulostaa hyvältä. Juhannus on hyvin suomalainen juhla. Saunomista ja grillaamista. Yhden juhannuksen varjopuolen haluan kuitenkin nostaa esiin, joka on myös city-juhannuksen etu. Juhannuksen perinteiset hukkumistapaukset ovat juhlan synkkä varjopuoli.

Mats Uotila: Älkää juoko liikaa, mutta jos kuitenkin juotte, niin älkää menkö uimaan. Pidetään veneessä pelastusliivit päällä ja katsotaan kaverin perään. Tilastot hukkumisista ovat aina todella ikäviä, mutta onneksi ne ovat vuosien saatossa muuttuneet parempaan suuntaan.

Lauri Lindén: Pää mukana, vaikka kesälomilla ollaankin. Ei sinne auton rattiinkaan kännissä mennä. Toivottavasti tänä vuonna ei tarvitse lukea otsikoita yhdestäkään hukkuneesta. Mutta muutenhan vesille meno uiden tai veneellä on parhaita juhannusaktiviteettejä.

Mats Uotila: Jep, järjen käyttö on aina sallittua. Pidetään kuitenkin hauskaa ja otetaan kaikki irti Suomen kesästä vielä, kun päivä on pitkä ja aurinko paistaa. Haluan omasta puolestani toivottaa Lauri sinulle, ja kaikille lukijoille oikein hyvää juhannusta!

Lauri Lindén: Hyvää yötöntä yötä kaikkialle Suomeen. Nauttikaa kesästä, koska se masentava pitkä talvi on sieltä kuitenkin tulossa. Mutta nyt tämän hetken on ihmisen parasta aikaa. Työt jääköön hetkeksi tauolle ja sauna päälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?