Kutittaako kurkkua, altistuitko? Näin THL ohjeistaa juhannuksen vietosta, jos korona kyläilee

Vapaaehtoinen kontaktien välttäminen oireisena on edelleen suositeltavaa. Myös oireettoman tartunnan saaneita suositellaan eristäytymään.

THL suosittelee välttämään kodin ulkopuolisia kontakteja myös silloin, kun koronatartunta on oireeton.

23.6. 11:53

Suomessa juhlitaan jälleen keskikesän juhlaa ilman koronavirusrajoituksia. Koronan olemassaoloa ei voida unohtaa kuitenkaan kokonaan. Uusimmat, herkästi leviävät koronavariantit voivat edelleen muuttaa monen juhannussuunnitelmia.

Muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä koronaviruksen uusi BA.5-omikronmuunnos on saavuttanut valtaviruksen aseman. Muunnosta pidetään aiempia variantteja tartuttavampana, ja sitä kautta helpommin leviävänä.

Lue lisää: Koronan uusin valta­virus Hus-alueella kiertää tehokkaasti aiemman tartunnan antaman suojan – tämä on tilanne nyt

Näin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeistaa koronavirustautiin sairastuneilta ja altistuneita juhannuksen viettoon.

Saitko oireita?

Koronaoireiden ilmestyessä on edelleen tärkeää välttää kontakteja. THL suosittelee välttämään kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Aika lasketaan oireiden alusta.

– Vapaaehtoinen kontaktien välttäminen tarkoittaa, että pysyt mahdollisuuksien mukaan kotona etkä mene työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, THL listaa sivuillaan.

Negatiivinen testitulos ei sulje tartunnan mahdollisuutta täysin pois. THL muistuttaa, että kotitestin negatiivinen tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2–3 päivän välein.

– Jos kotitestin tulos on negatiivinen, mutta sinulla on oireita, sinun tulisi välttää kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan tai niin pitkään, että oireet ovat väistyneet.

Oireet eivät siis lähtökohtaisesti tarkoita juhannussuunnitelmien peruuntumista, jos niiden alkamisesta on kulunut viisi päivää tai ne häviävät kokonaan.

Teitkö positiivisen testin?

Kontakteja muihin kuin samassa asunnossa asuviin suositellaan välttämään vähintään viiden vuorokauden ajan, jos koronavirustesti näyttää positiivista.

Tartunnan saaneiden suositellaan välttämättään kontakteja myös siinä tapauksessa, että tauti on oireeton.

– Jos sinun on välttämätöntä lähteä kodin ulkopuolelle, sinun on hyvä noudattaa koronaviruksen torjuntaohjeita: käyttää maskia, huolehtia turvaväleistä ja käsihygieniasta.

Toisin sanoen myös oireeton koronavirustartunta estää juhannusjuhlat kodin ulkopuolisten ihmisten seurassa.

Oletko altistunut?

THL ohjeistaa kertomaan koronavirustartunnasta henkilöille, joihin sairastuneella on ollut läheinen kontakti.

Samalla altistuneita tulee pyytää välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan altistumisesta. Lisäksi THL suosittelee altistuneille kasvomaskin käyttöä ja hyvän käsihygienian noudattamista muita ihmisiä tavatessa.

THL muistuttaa, että tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Onko perheenjäsenelläsi tartunta?

THL ohjeistaa tarkkailemaan vointia, mikäli perheenjäsen, asuinkumppani tai henkilö, jonka kanssa on ollut läheisesti tekemisissä saa positiivisen koronavirustestituloksen.

Jos altistumisen jälkeen ilmestyy oireita, THL ohjeistaa välttämään kodin ulkopuolisia kontakteja ja tekemään koronavirustestin.

THL suosittaa näissä tapauksissa etätöitä myös oireettomille. Kodin ulkopuolelle poistuttaessa THL suosittelee kasvomaskia ja välttämään kontakteja.

THL painottaa, että vallitsevassa koronatilanteessa korostuu vapaaehtoinen kontaktien välttäminen oireisena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?