Venäläinen yritti ostaa kiinteistön läheltä strategista kohdetta – Suomen valtio käytti etuosto-oikeutta

Viranomaiset ovat tehostaneet ulkomaalaisten lupahakemusten seulontaa Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen, kertoo puolustusministeriön neuvotteleva virkamies.

Suomen valtio käytti etuosto-oikeuttaan kiinteistöön, joka sijaitsi lähellä Rovaniemen lentokenttää.

21.6.2022 13:41

Suomen valtio on päättänyt käyttää etuosto-oikeuttaan teollisuuskiinteistön kaupassa maanpuolustuksellisista syistä. Puolustusministeriö vahvistaa tiedon Ilta-Sanomille.

Kaupan kohde on aivan Rovaniemen lentokentän kupeessa sijaitseva tyhjä kiinteistö, joka oli IS:n tietojen mukaan menossa venäläiselle ostajalle. Juuri lentokenttien sekä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen alueiden läheisyydessä sijaitsevissa kiinteistöissä ja maa-alueissa voidaan nähdä sotastrategisia riskejä.

– Päätös etuoston käyttämisestä on tehty kesäkuussa, mutta se ei ole vielä lainvoimainen. Emme kommentoi kaupan yksityiskohtia, puolustusministeriöstä kerrotaan.

Valtiolla on lain mukaan etuosto-oikeus strategisten kohteiden välittömässä läheisyydessä tapahtuvissa kiinteistökaupoissa. Tällaisia ovat kohteet, jotka sijaitsevat enintään kilometrin säteellä edellä mainituista alueista. Etuosto-oikeus ei kuitenkaan ole voimassa Ahvenanmaalla.

Laki etuosto-oikeudesta astui voimaan 1.1.2020. Tämä oli nyt toinen kerta, kun valtio käyttää etuosto-oikeuttaan. Ensimmäisen kerran näin tapahtui toukokuussa Kemiönsaaren lomakyläkiinteistön kaupassa.

Turun saaristossa sijaitsevan kiinteistön osti helmikuussa 2,2 miljoonalla eurolla Meripesä Paradise -yhtiö, joka on aiemmin ollut rakentamassa Suomessa loma-asuntoja venäläisille. Yhtiö on valittanut päätöksestä, joten kauppa ei ole vielä lainvoimainen.

Osa ostettavasta alueesta rajoittuu Puolustusvoimien käytössä olevaan Skinnarvikin varikkoon.

– Venäjän hyökättyä Ukrainaan olemme tehostaneet entisestään ulkomaalaisten lupahakemusten seulontaa, puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Anu Sallinen sanoo.

Hän on vuosien ajan perehtynyt ulkomaalaisten Suomessa tekemiin maa- ja kiinteistökauppoihin.

– Uuden lain tultua voimaan tietoomme on tullut jonkin verran huolta herättäviä kauppoja. Laki on todella tärkeä, koska sitä ennen ulkomaalaiset pystyivät ostamaan vapaasti myös strategisesti herkillä alueilla sijaitsevia maa- ja kiinteistöalueita, Sallinen ruotii.

– Ei voida poissulkea, että esimerkiksi venäläisillä olisi ollut kaupankäynneissä epäilyttäviä tarkoitusperiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?