Petteri Orpo kertoo tienneensä Rydmaniin kohdistuneista epäilyistä jo viime talvesta asti: ”Vakavuus ja mitta­kaava selvisivät minulle tänään”

Kokoomusjohto korostaa, ettei puolueessa hyväksytä minkäänlaista häirintää.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo suhtautuu vakavasti kansanedustaja Wille Rydmanin tapaukseen.

19.6.2022 14:13 | Päivitetty 19.6.2022 15:35

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina, että useat naiset kokevat kansanedustaja Wille Rydmanin käyttäytyneen epämiellyttävällä tai ahdistavalla tavalla heitä kohtaan. Rydman on kiistänyt väitteet.

Lue lisää: HS: Useat naiset kertovat kokoomuksen kansan­edustajan Wille Rydmanin ahdistavasta käytöksestä – Rydman kiistää väitteet

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi HS:n artikkelia STT:lle tekstiviestitse.

– Epäilyjen vakavuus ja mittakaava selvisivät minulle tänään HS:n jutusta. Olen tiennyt viime talvesta, että puoluesihteeri ja Helsingin piirin toiminnanjohtaja ovat selvittäneet Rydmanin kanssa häneen kohdistuvia epäilyjä.

Orpo otti aiemmin kantaa HS:n uutiseen myös Twitterissä.

– HS:n juttu edustaja Rydmanista on järkyttävää luettavaa. Kokoomus ottaa tilanteen erittäin vakavasti. Tulemme käymään asian läpi kaikilla niillä välineillä, jotka meillä on käytettävissämme, Orpo kirjoittaa.

– Kokoomuksessa ei hyväksytä minkäänlaista häirintää, epäasiallista käytöstä tai valta-aseman väärinkäyttöä. Aikuisilla on vastuu myös alaikäisten hyvinvoinnista.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kommentoi asiaa lyhyesti Ilta-Sanomille sunnuntaina.

– Häirintä on aina vakava asia, jota emme hyväksy. Valitettavasti vain viranomainen voi selvittää, mistä tässä on kyse, Mykkänen viestittää.

– Olemme valmiita auttamaan viranomaisia asian selvittämisessä kaikin käytettävissämme olevin keinoin.

HS:n mukaan keskusrikospoliisi selvitti Rydmanin toimintaa vuonna 2020. Esiselvitys kuitenkin lopetettiin, koska mikään ilmi tullut teko ei ylittänyt tutkintakynnystä.

HS korosti artikkelissaan, ettei Rydmanin väitetä syyllistyneen rikoksiin, vaan kyse on siitä, mikä on hyväksyttävää käytöstä merkittävältä poliittiselta vallankäyttäjältä.

– Tänään esille tulleet asiat ovat vakavia, ja suhtaudumme niihin tietenkin erittäin vakavasti, sanoo puoluesihteeri Kristiina Kokko Helsingin Sanomille.

Asiaan otti kantaa Twitterissä myös kokoomuksen europarlamentaarikko, entinen kansanedustaja Sirpa Pietikäinen.

– Eiköhän meidän ole aika kokoomus sanoa selvästi, että meillä on nollatoleranssi kaikenlaiseen seksuaaliseen sekä muuhun häirintään ja valta-aseman väärinkäyttöön. Koskee luonnollisesti myös kaikkia muita puolueita ja yhteisöjä, Pietikäinen kirjoittaa Twitterissä.

Juttua muokattu 15.14: Täydennetty Mykkäsen kommentteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?