Parikymppisenä Jesse oli vihainen. Häntä suututtivat monet asiat, mutta aivan erityisesti naiset.
Hänen oli vaikea hyväksyä sitä, jos joku kiinnostava nainen olikin jo seurustelusuhteessa. Jessen mielestä naisen olisi pitänyt valita hänet toisen miehen sijaan.
– Se oli täysin epäloogista. Mutta huonojen kokemusten ja syrjäytymisen vuoksi sosiaaliset taidot olivat täysin nollissa, nyt 30-vuotias Jesse kertoo.
Hänestä tuli katkera, vihainen ja seksististä ”huumoria” netissä viljelevä nuorimies.
– Mulla oli misogynistisiä ajatuksia, ja olin askeleen päässä inceliydestä.
Misogynia tarkoittaa naisvihaa, incel taas on lyhenne sanoista involuntary celibate, suomeksi tahdonvastainen selibaatti. Käytännössä sana incel viittaa pääasiassa verkkofoorumeilla elävään miesten alakulttuuriin, jossa miehet kokevat, että heidän tahdonvastainen selibaattinsa on naisten vika.
Jessestä ei lopulta tullut inceliä. Hänestä tuli feministi, ja myöhemmin tässä jutussa kerrotaan, miten se tapahtui.
Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Emilia Lounela tuntee incel-yhteisöt hyvin, sillä ne ovat hänen väitöskirjansa aihe.
Lounelan mukaan incelin määritelmä ei ole tarkka, vaan se vaihtelee myös yhteisön sisällä. Useimpien mielestä incel on henkilö, joka ei ole koskaan ollut parisuhteessa tai harrastanut seksiä.
– Siellä on myös niitä, jotka sanovat, että jos on edes pitänyt naista kädestä, ei kuulu heihin, Lounela kertoo.
Jotkut taas voivat kokea olevansa inceleitä, vaikka ovat naimisissa olevia perheenisiä. Identiteetti ja ajatusmaailma ovat porautuneet niin syvälle, etteivät edes käytännön kokemukset voi muuttaa niitä.
”Siellä on myös niitä, jotka sanovat, että jos on edes pitänyt naista kädestä, ei kuulu heihin.
Jessen huonot kokemukset naissukupuoleen liittyen tekivät hänestä vihaisen.
Jesse seurusteli ensimmäistä kertaa 16-vuotiaana. Hän sanoo olleensa koko suhteen ajan ”tossun alla”. Jesse myöntyi kaikkeen, vaikka häntä kohdeltiin huonosti.
– Siinä oli henkistä väkivaltaa, jonka tunnistin vasta myöhemmin, Jesse sanoo.
Tyttöystävän isäpuoli oli Jessen mukaan arvaamaton ja väkivaltainen. Jesse kertoo olleensa kerran toisella puolella asuntoa suihkussa, kun isäpuoli oli käynyt tyttöystävään kiinni. Tyttöystävä syytti tästä Jesseä, Jesse kun ei ollut puolustanut häntä.
– Tällaista gaslightaamista siinä suhteessa oli.
Gaslighting tarkoittaa harhauttamista tai manipulointia.
Kun parisuhde lopulta päättyi, tyttöystävä veti Jessen mukaan häntä turpaan.
Ensikokemus seurustelusta oli siis suorastaan traumaattinen. Eikä seuraavakaan ihastus johtanut toivottuun lopputulokseen.
Vuosi eron jälkeen Jesse tutustui keskustelufoorumilla kiinnostavaan naiseen ja ihastui. Nainen kertoi olevansa vaihto-oppilaana ulkomailla, mutta palaamassa Suomeen.
Jesse ja nainen viestittelivät puolen vuoden ajan. Sitten kävi ilmi, että naisen profiilikuva oli varastettu ruotsalaiselta bloggaajalta. Nainen ei ollut se, joka oli väittänyt olevansa.
Kun catfishaus eli huijaus tuli ilmi, Jesse meni jotenkin rikki.
– Sydän hyppäsi kurkkuun ja jäi sinne. Epäilin kaikkia ihmisiä tämän jälkeen. Tuntui, että mua käytettiin hyväksi. Tulin vainoharhaiseksi.
”Epäilin kaikkia ihmisiä tämän jälkeen. Tulin vainoharhaiseksi.
Punainen pilleri on keskeinen incel-yhteisön käyttämä metafora. Incelit ajattelevat, että he ovat valinneet punaisen pillerin ja näkevät täten totuuden, jolta valtaosa ummistaa silmänsä. Tematiikka on lainattu The Matrix -elokuvasta.
Sen jälkeen 18-vuotiaasta Jessestä tuli vihainen ja syrjäytynyt nuori mies, joka vietti aikaa lähinnä netissä.
Siellä hän törmäsi muihin kaltaisiinsa, pettyneisiin ja katkeriin miehiin, jotka tuntuivat ymmärtävän kaiken sen, mitä muut eivät. Jessellä oli paha olo, mutta enää hän ei ollut yksin.
Emilia Lounelan havaintojen mukaan tyypillisiä syitä incel-ajatusmaailman omaksumiselle ovat juuri yksinäisyys ja kokemus siitä, ettei löydä kumppania.
– Ja että kokee, ettei saa edes samanlaisia mahdollisuuksia kuin muut, Lounela kertoo.
Joidenkin kohdalla negatiiviset tunteet ja kokemukset voivat kanavoitua naisvihaan. Ilmiön kannalta olennainen kysymys onkin, miksi joillain käy näin ja joillain ei.
– Jos joku netissä heitti joitain naisvihaisia ajatuksia, niin halusin kuulua siihen porukkaan. En osannut tarkastella heidän ajatuksiaan kriittisesti, Jesse myöntää.
Naisviha ja inceliys eivät ole synonyymejä. Naisvihaa esiintyy netissä todella paljon myös incel-yhteisöjen ulkopuolella. Lounela lisää, että on inceleitä, jotka eivät vihaa naisia, mutta incel-yhteisöissä on paljon naisvihamielistä keskustelua.
– Yhteisöissä usein selitetään maailmaa naisvihamielisten selitysmallien avulla, mikä normalisoi naisvihaa, Lounela kertoo.
Internet on helpottanut samanhenkisten ihmisten ajatustenvaihtoa ja siten toiminut polttoaineena incel-ryhmien ja -yhteisöjen muodostumiselle.
Tämän allekirjoittaa myös Jesse: ilman nettiä hän tuskin olisi törmännyt koko ideologiaan – tai ainakaan jäänyt siihen vuosiksi jumiin.
Yksi ALUSTA, jossa suomalaisten inceleiden keskusteluihin voi törmätä, on Suomen suurin nettifoorumi Ylilauta. Siellä kirjoittelu on täysin anonyymiä. Tähän juttuun on poimittu incel-ajattelua edustavaa kirjoittelua juuri Ylilaudalta.
Esimerkiksi eräs kommentoija näkee miesten ja naisten välisen tilanteen eron seuraavasti:
Erittäin monet autistinaiset roikkuvat koneella 12h päivässä, eikä se haittaa heidän munansaantiaan millään tavoin. Silti on jonossa tuhat miestä, kunhan omistaa oikeat sukuvärkit.
Kymmenen vuotta sitten Jesse olisi todennäköisesti kommentoinut perään, että kyllä, just näin.
Ikävuosina 18–22 hänellä oli kyllä joitakin kokemuksia naisten kanssa, mutta vainoharhojen ja vahvan luottamuspulan vuoksi hän ei kyennyt deittailemaan. Se tuntui epäreilulta.
– Ajattelin, että tämän pitäisi olla helpompaa. Koin olevani oikeutettu. En siihen, että minulla olisi kumppani, vaan siihen, että voisin luottaa naisiin.
Jesse kokee olleensa noihin aikoihin “redpillattu”. Red pill, punainen pilleri, on yksi incel-yhteisön käyttämistä vertauskuvista.
Idea on omittu tieteiselokuva Matrixista, jossa sininen pilleri kuvastaa valetodellisuudessa tietämättömänä vaeltamista ja punainen pilleri taas totuuden näkemistä. Incelit käytännössä kokevat, että he ovat valinneet punaisen pillerin ja tulleet ”tietoisiksi” naisten ja yhteiskunnan välisestä salaliitosta, joka sortaa miehiä. Sininen pilleri taas kuvastaa tässä kontekstissa feminismiä ja tasa-arvoajattelua.
Jesse kokee tulleensa ”redpillatuksi” aikana, jona hän näki kaikki naiset yhtenä, epäluotettavana massana.
Sinisen ja punaisen pillerin ohella jotkut puhuvat vielä mustasta pilleristä. Siihen uskovat incelit ovat potentiaalisesti vaarallisimpia, sillä he uskovat, että vallitsevaa ”syrjivää” nykytilannetta ei voi muuttaa kuin väkivalloin.
Näin ajatteli muun muassa 25-vuotias opiskelija Alek Minassian, joka ajoi Torontossa autolla jalankulkijoiden päälle vuonna 2018. Ennen tekoaan hän oli kirjoittanut Facebook-seinälleen: “Incel-vallankumous on jo alkanut! Me kukistamme kaikki Chadit ja Stacyt!”
Chadilla tarkoitetaan erityisen komeaa, naisten suosiota nauttivaa miestä, Stacylla taas viehättävää ja saavuttamattomissa olevaa naista, joka kiinnostuu vain Chadeista.
Lounelan mukaan incelit antavat valtavasti painoarvoa ulkonäölle. On tyypillistä, että incel-ajatteluun kytkeytyy tyytymättömyys omaan ulkonäköön: yksi kokee olevansa liian lyhyt, toinen kaipailee isompia lihaksia ja kolmas jykevämpää leukaa. Ainakin osittain inceliys liittyy siis nuorten miesten ulkonäköpaineisiin.
– Kokemukseen voi liittyä myös kehodysmorfiaa, eli sitä, että näkee itsensä epäviehättävämpänä kuin muut. Oma peilikuva ahdistaa, Lounela sanoo.
Myös Jessen kohdalla oma ulkonäkö oli merkittävä syy sille, että hän koki incel-aatteen omakseen. Vaikka jotkut naiset esittivät kiinnostuksen merkkejä, sympaattisen näköinen mies ajatteli, ettei voi riittää kenellekään sellaisena kuin on. Jesse oli varma, että oikeasti naiset pitävät vain yhteen muottiin sopivista miehistä, eikä hänestä voisi koskaan tulla sellaista.
– Ajattelin, että mua syrjitään sen vuoksi, kun en ole tietynlainen.
Katkeroiduttuaan Jesse näki kaikki naiset yhtenä massana, ei yksilöinä.
Myös incelit yleistetään usein yhdeksi joukoksi, vaikka yhteisön sisällä kaikki eivät suinkaan ihannoi esimerkiksi väkivaltaa.
Kun 22-vuotias mies, jonka taustalta paljastui incel-ajattelua, surmasi viisi ihmisistä Englannin Plymouthissa elokuussa 2021, incel-ryhmissä käynnistyi kiivas keskustelu, jossa osa riemuitsi, mutta eivät suinkaan kaikki.
Emilia Lounela on tutkinut tätä keskustelua. Hänen mukaansa inceleiden leimaaminen yhdeksi tismalleen samalla tavalla asioista ajattelevien ryhmäksi voi entisestään ruokkia inceleiden epäluuloa ja katkeruutta ulkopuolisia kohtaan. Tämä vahvistaa herkästi ajatusta siitä, ettei kukaan ulkopuolinen voi ymmärtää heitä.
– Se hankaloittaa heidän tavoittamistaan. Jos heillä on sosiaalisia tai mielenterveydellisiä ongelmia, he eivät tällöin välttämättä hakeudu niin helposti palveluiden pariin.
Jessen ajoi naisvihan syövereihin se, että hän on hyvin epävarma itsestään. Hyväksi onneksi sama ominaisuus ohjasi hänet sieltä myös ylös.
Ei Jesse koskaan uskaltanut oikeasti kohdella naisia huonosti tai sanoa heille kasvokkain edes pahaa sanaa. Hän purki vihaansa netissä ja haukkui siellä lyttyyn niin naiset, feministit, vasemmistolaiset kuin ”valkoritarit”, jotka puolustivat muita hänen kaltaisiltaan ”totuuden” puhujilta.
Nyt Jesse on itse feministi ja kai jonkinlainen valkoritari. Ja sellaisena paljon onnellisempi kuin ennen.
Jessen ajatusmaailman muutos alkoi yllättäen. Hän tapasi kasvotusten erään nettituttavan, joka alkoi kyseenalaistaa misogyynisia ajatuksia.
– Hän oli ensimmäinen, joka laittoi mut ajattelemaan, että ehkä tämä ei ole oikein.
”Hän oli ensimmäinen, joka laittoi mut ajattelemaan, että ehkä tämä ei ole oikein.
Vähitellen Jesse tajusi, että juuri naisvihassa jumittaminen vaikeutti hänen sosiaalista elämäänsä.
Ensimmäinen haitallinen käytösmalli, josta Jesse luopui, oli tuntemattomille räyhääminen netissä. Hän irrottautui vanhoilta verkkofoorumeiltaan ja alkoi viettää aikaa toisenlaisia arvoja kannattavien ihmisten kanssa.
Kohta Jesse huomasi call outtaavansa itseään – eli jos hän havaitsi käyttävänsä selkärankaan iskostuneita misogynistisiä ilmaisuja tai sanoja, hän korjasi niitä itse. Tätä Jesse tekee yhä, tosin tarvetta on nykyään harvemmin.
Tutkimustietoa siitä, mitkä seikat kääntävät ihmisen pois incel-henkisestä ajatusmaailmasta, ei vielä ole. Lounelan näkemys on, että monien kohdalla inceliksi identifioituminen on elämänvaihe, josta iän ja kokemuksen karttuessa irtaantuu.
– Incelit itse keskusteluissaan toisaalta sanovat, että jos tämä menee ohi ja löytäisi vaikka kumppanin, ei koskaan oikeasti ollut incel, Lounela kertoo.
Jesse on ollut onnellisempi jätettyään red pii -ajatusmaailman taakseen.
Vaikka incel-TAUSTAISIA väkivallantekoja on tehty toistaiseksi lähinnä Yhdysvalloissa ja Kanadassa, on esimerkiksi Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo nostanut incel-liikkeen vuonna 2020 potentiaaliseksi uhaksi turvallisuudelle. Suomessa suojelupoliisi ei ole samanlaista linjausta tehnyt ainakaan julkisesti.
Myös suomalaisilta keskustelufoorumeilta löytää mustan pillerin mielialaa henkiviä kommentteja. Toki ei voi varmasti sanoa, onko esimerkiksi tämä kommentti kirjoitettu tosissaan:
Väkivaltaan ryhtyminen seksin takia ei ole säälittävää, vaan urhoollista. Seksittömyys on epäoikeudenmukaista ja sitä vastaan on täysin hyväksyttävää taistella. Esimerkiksi ritari-ihanne perustui naisten siveyden puolustamiseen, tietty sillä ehdolla, että tuo nainen valitsee tämän ritarin.
Lounela korostaa, ettei ole turvallisuusasioiden asiantuntija, mutta hän arvioi liikkeen väkivallan uhkan Suomessa pieneksi – osin sen vuoksi, että monet inceleistä ovat eristäytyneitä ja pääsevät purkamaan turhautumistaan netissä. Hän uskoo, että incel-taustaisen väkivallan uhriksi joutuvat lopulta usein incelit itse: foorumeilla puhutaan paljon itsensä satuttamisesta ja itsemurhan tekemisestä.
– Sellainen ruokkii toivottomuutta ja omia mahdollisia itsemurha-ajatuksia.
Älä jää yksin
Jesse seuraa yhä toisinaan incel-keskusteluita. Niiden perusteella hän ei usko, että Suomessa tapahtuisi terroritekoja liikkeen nimissä.
Hänestä incel-ideologia on huolenaihe ennen kaikkea ihmisten hyvinvoinnin näkökulmasta. Olisi parempi, jos pystyttäisiin estämään nuorten, tässä tapauksessa nuorten miesten, syrjäytymistä ja saada heidät ajattelemaan, että pahasta olosta kannattaa ja pitää puhua.
Sitä Jesse ei osaa sanoa, miten tässä voitaisiin onnistua.
Vaikkei terroritekoja tai väkivaltaa tapahtuisi, incel-yhteisö aiheuttaa jo toisenlaista uhkaa. Ilta-Sanomat tavoitteli tähän juttuun erästä asiantuntijaa, joka kieltäytyi kommentoimasta aihetta. Hän epäili joutuvansa inceleiden nettivihan maalitauluksi.
Jesse toivoo, että miesten kaveriporukoissa aina edes yksi rohkenisi puuttua siihen, kun joku heittää naisvihamielisen vitsin.
– Jos siihen ei puututa, sitä pidetään normalisoituneena asiana. Se taas pitää yllä naisvihaa, hän sanoo.
Jessen kokemus kun on, ettei naisviha johda yhtään mihinkään. Siitä luopumisen jälkeen hänen on ollut helpompi olla.
– Jos et ole naisvihamielinen, niin ihmiset tykkää susta enemmän. Se on aika simppeliä, Jesse sanoo ja hymyilee.
Jesse esiintyy jutussa vain etunimellään yksityisyytensä suojaamiseksi.