Psykologi, ensihoitaja... Katso, mihin korkea­koulutuksiin on juuri nyt vaikein päästä

IS selvitti, kuinka vaikeaa on päästä syksyllä alkaviin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen koulutuksiin.

Ensihoitajakoulutus sisältää sekä ensihoitajan että sairaanhoitajan ammattikorkeakoulututkinnot. Tämä nelivuotinen amk-koulutus jätti taakseen monet suositus koulutukset.

5.6.2022 16:31

Olisiko se oikeus- tai lääketiede? Vai kenties teatteri? Ehkä taideaineisiin on vaikein päästä opiskelemaan? Vastaus on ehkä monia yllättävä. Nimittäin tuoreiden tilastojen mukaan kaikista vaikeimman tien kevään korkeakoulujen yhteishauissa valitsivat ne, jotka haluaisivat päästä syksyllä alkavaan ensihoitajien koulutusohjelmaan Turun ammattikorkeakouluun.

  • Jutun lopussa on hakukone, jossa on kaikkien korkeakoulujen kevään yhteishauissa olleiden koulutusten hakija- ja paikkamäärät.

Ensihoitajakoulutukseen haki Turkuun reilusti yli 1 100 hakijaa, ja heistä paikan saa vain 17. Laskennallinen sisäänpääsyprosentti on siis vaivaiset 1,5. Toisin sanoen 98,5 prosenttia koulutukseen hakeneista ei pääse sisään.

Viestintäasiantuntija Juha Sopanen Turun ammattikorkeakoulusta kertoo, että ensihoito on ollut jo vuosia oppilaitoksen suosituimpia koulutusohjelmia.

– Koulutuksella on myös pitkä historia. Koulutus Turussa on alkanut samoihin aikoihin kuin ensihoidon koulutus ylipäätään Suomessa, ensihoidon koulutuksesta vastaava koulutus- ja tutkimuspäällikkö Camilla Laaksonen puolestaan viestitti IS:lle.

– Olemme tietenkin nöyrän kiitollisia siitä että hakijoita meille riittää, Laaksonen toteaa.

– Työllistyminen valmistumisen jälkeen on erinomaista, hän iloitsee.

Ensihoitajakoulutus sisältää sekä ensihoitajan että sairaanhoitajan ammattikorkeakoulututkinnot. Tämä nelivuotinen amk-koulutus jätti taakseen muun muassa taiteilijan ja näyttelijän koulutukset, jotka ovat olleet vuosia pienimpien sisäänpääsyprosenttien hakukohteita.

Näihin koulutuksiin pääsee syksyllä alle 2 % hakijoista:

(Hakukohde ja sisäänpääsyprosentti)

  1. Ensihoitaja (AMK), Turun ammattikorkeakoulu 1,5 %

  2. Taiteen maisteri, Taideyliopisto 1,6 %

  3. Psykologian maisteri,Tampereen yliopisto 1,6 %

  4. Teatteritaiteen kandidaatti (alempi), Taideyliopisto 1,7 %

  5. Hallintot. kand. (alempi), hallintotieteet, Tampereen yliopisto 1,7 %

  6. Psykologian kandidaatti (alempi), Turun yliopisto 1,8 %

  7. Psykologian kandidaatti (alempi), Oulun yliopisto 1,8 %

Monen ensihoitajaksi haaveilevan kannatti hakea keväällä myös muihin kouluihin, sillä samaan koulutukseen oli laskennallisesti helpompi päästä muun muassa Lahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Helsingin Metropolia-ammattikorkeakoulun ensihoitajakoulutukseen pääsee ensi syksynä 4,7 prosentin laskennallisella todennäköisyydellä. Kaikista helpoin tie ensihoitajiksi on luvassa Helsingin ruotsinkieliseen ammattikorkeakoulu Arcadaan hakeneilla. Sinne otetaan syksyllä reilut 17 prosenttia ensihoitajahakuun osallistuneista.

Jos unohdetaan oppilaitoskohtaiset, tarkat luvut, ensihoitajakoulutukseen (AMK) pääsee keskimäärin koko Suomessa 3,9 prosenttia kevään hakuun osallistuneista. Aloituspaikkoja on paljon, 320. Mutta hakijoitakin oli hurjasti, 8 796 henkilöä.

Kun koko Suomi otetaan huomioon, vaikeinta oli päästä Helsingin Taideyliopiston Teatteritaiteen opintoihin. Teatteritaiteen kandidaatin koulutukseen haki yli 1 400, ja heistä vain 24 otetaan syksyn koulutukseen.

Moni psykologian hakukohde kiinnosti hakijoita ympäri Suomen niin paljon, että kyseiset hakukohteet nousivat keikkumaan tilastojen vaikeimmiksi.

Myös moni lääketieteen, kauppatieteen ja oikeustieteen koulutusohjelma on edelleen aivan suosituimpien joukossa.

Työllistyminen valmistumisen jälkeen on erinomaista

IS keräsi haku- ja paikkatiedot Opetushallinnon tilastopalvelu Vipusesta kesäkuun 2022 alussa. Luvuissa ovat mukana ammattikorkeakoulujen syksyllä alkavaan koulutukseen keväällä 2022 hakeneet. Paikkaluku kertoo kyseisessä koulutuksessa syksyllä aloittavien opiskelijoiden määrätavoitteen. Joissain tapauksissa opiskelijoita voi kuitenkin aloittaa hieman eri määrä. Käytetty prosenttiluku kertoo kaikkien kyseiseen kohteeseen hakeneiden ja auki olevien paikkojen suhteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?