Venäjän ulkoministeriön tiedottaja: Venäjä vastaa Suomen Nato-jäsenyyteen ”sotilaallisella yllätyksellä”

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kertoo Venäjän reagoivan Suomen Nato-jäsenyyteen.

Zaharova tunnetaan kärkkäistä lausunnoistaan.

18.5.2022 20:39

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi keskiviikkona, että Venäjän vastaus Suomen Nato-jäsenyyteen tulee olemaan luonteeltaan sotilaallinen ja yllätys. Asiasta tiedottavat venäläinen valtionomisteinen uutistoimisto Ria Novosti ja sen perusteella ruotsalaislehti Expressen.

Sotilaallis-teknisistä toimenpiteistä ja niiden aikataulusta kysyttäessä Zaharova sanoi ”niiden olevan yllätys”, kertoo venäläinen valtionomisteinen uutistoimisto Tass.

– Päätös tehdään sen jälkeen, kun on otettu huomioon kaikki tekijät ja yksityiskohdat liittyen siihen, kuinka Suomen Natoon liittyminen etenee. Kaikkien näiden tekijöiden perusteella ennen kaikkea armeija tekee päätöksen, Zaharova sanoi.

Hän korosti, että jokaisen maan on tehtävä omat päätöksensä, mutta päätöksenteon ei tulisi tapahtua muiden maiden turvallisuuden kustannuksella.

– Maamme ryhtyy vastatoimiin, joihin kuuluvat sotilaallis-tekniset näkökohdat. Ne riippuvat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden konkreettisista ehdoista. Luvassa on vähemmän puhetta ja enemmän konkreettisia reaktioita, Zaharova sanoi.

Kärkkäistä lausunnoistaan tunnettu Zaharova on varoittanut Suomea Natoon liittymisestä aiemminkin.

– On täysin selvää, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon... johtaisi vakaviin sotilaallisiin ja poliittisiin seurauksiin, jotka vaatisivat Venäjältä asianmukaisia vastatoimia, Zaharova sanoi viime joulukuussa.

Asiasta uutisoi Suomessa aiemmin Iltalehti.

Juttua päivitetty 18.5. kello 21.12 muotoilemalla Zaharovan ensimmäistä sitaattia uudelleen ja lisäämällä uutistoimisto Tassin tietojen perusteella Zaharovan vastaus toimittajan kysymykseen sotilaallis-teknisten toimenpiteiden aikataulusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?