Nainen kävi hammaslääkärissä – Omakannassa odotti hämmentävä yllätys

Ilta-Sanomat kerää lukijoiden hulvattomimpia, oudoimpia tai hämmentävimpiä Omakanta-kirjauksia.

IS:n lukijat kertovat hämmentävistä Omakanta-kirjauksistaan.

”Rasitus pahentaa kipua ja pystyyn noustessa tuntuu kuin jonkinlainen alieni työntyisi ulos leikkaushaavasta potilaan omin sanoin kuvaamana, alien v predator -elokuvan kohtausoireeseen viitaten.”

Näin lukee Ilta-Sanomiin yhteyttä ottaneen naisen Omakanta-kirjauksessa.

– Toisinaan kannattaa miettiä, mitä hieman tosikommalle lääkärille suustaan päästää, nainen ilkamoi viestissään Ilta-Sanomille.

Tarina on vain yksi kymmenistä, joita Ilta-Sanomat sai, kun se pyysi viime viikolla lukijoilta heidän hämmentävimpiä, kiinnostavimpia tai oudoimpia Omakanta-kirjauksiaan.

Alien-kertomus on tyyppitapaus tilanteesta, jossa terveydenhuollon ammattilainen kuuntelee potilasta ja kirjaa hänen oman kuvauksensa tapahtuneesta sellaisena, kuin potilas sen kokee. Kuten Ilta-Sanomien haastattelema lääkäri Timo Kaukonen totesi viime viikolla: lääkäri lähtökohtaisesti uskoo potilaan kokemusta.

Tämän huomasi esimerkiksi nainen, jonka poskeen tuli kipeä paise. Hän päätyi kuvailemaan tuskaisena, kuumeisena ja ärtyneenä oireitaan varsin värikkäin ilmaisuin.

– Hoitaja oli ihan asiallinen ja mukava, mutta oma olo oli huono, niin siinä provosoitui herkkään, nainen kertoo Ilta-Sanomille.

”Olo on kuin pienellä oravalla, jolla vasen poski täynnä käpyjä”, lukee avautumisen seurauksena naisen Omakannassa.

Omakannassa potilas voi itse selailla tietoja, joita lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen on sinne kirjannut.

Tietojen katselu on nykyään helppoa, ja siksi monella on kokemuksia hupaisista, hämmentävistä tai jopa omituisista merkinnöistä.

”Lievästi arsitaa, vituttaen kivuton”, lukee erään naisen Omakannassa. Hän oli kaatunut ja loukannut olkapäänsä.

– Toki kyllähän se vähän v...aa, kun arsitaa, nainen arvelee.

Toinen nainen kertoo liukastuneensa, tehneensä ilmassa spiraalimaisen pyörähdyksen ja loukanneensa alastullessa polvensa kipeästi. Hän oli ontunut kotiin, ja matka oli ollut tuskallinen.

”Liukastui. Ei kaatunut, käveli kotiin uskollisesti”, lukee Omakannassa.

Kirjausta korjattiin myöhemmin tuskallisen suuntaan, jotta sitkeän kuvan Omakantaan itsestään antanut nainen sai asiat vakuutusyhtiönsä kanssa hoidettua.

Kirjoitusvirhe oli tullut myös kirjaajalle, joka oli kuvannut 55-vuotiaan naisen nivusvaivaa.

”Kuulostaa lihasperäiseltä vauvalta”, Omakannassa luki.

Joskus yhteys lääkäriin on niin hyvä, että se välittyy Omakantaan asti. Muutama Ilta-Sanomien lukija kertoo kirjauksista, joista on riittänyt riemua itselle ja lähipiirille.

Keski-ikäinen erilaisia vauhdikkaita lajeja harrastava mies kertoo kirurgista, jonka kanssa asiointi sujui hyvissä tunnelmissa. Sormet olivat menneet sijoiltaan, ja lääkäri kirjoitti Omakantaan:

”Kipu kestää seuraavan talitintin ääneen eli tulevaan kevättalveen asti.”

Toinen potilas puolestaan oli kirjannut itselleen paperille ylös sen, mitä hän aikoi kertoa lääkärille oireistaan.

– Naureskelin vähän nolona ja tokaisin, että mulla on mukanani vikalista.

”Potilaalla on mukana vikalista” -lause päätyi myös Omakantaan.

Eräs lukija puolestaan lähettää kirjallisen todisteen tapahtumasta, jota hän kuvailee ”kakanväistöonnistumiseksi”:

”Kaatunut nyt yöllä pyörällä, humalassa ollut. Sai väistettyä pyörällä koirankakkaa ja sitten kaatui, onneksi ei kakkaan osunut”, on lääkäri kirjannut.

Hieman enemmän hämmennystä on herättänyt peruttu erektiohäiriön vuoksi tilattu vastaanottoaika. Potilasta ihmetytti monestakin syystä, sillä hän itse on nainen.

Toinen nainen taas oli saanut hammaslääkärikäynniltään diagnoosiksi munasarjasyövän.

– Kovin perustavanlaatuinen hammastutkimus, hän pohtii.

Eräs nainen taas on kiinnittänyt huomiota itsestään kirjattuun kuvaukseen: ”vaatimattomat reisilihakset”, josta on kuulemma tullut jo lentävä lause perheessä.

– Olen kyllä suhteellisen hoikkajalkainen, mutta en mikään langanlaiha. Voisihan sen sanoa vaikka ”hoikat jalat”, nainen kertoo.

Kymmenisen vuotta Helsingissä asunut nainen puolestaan pohtii, miksi hänen tiedoissaan mainitaan erikseen ”kotoisin Savosta”. Selittääkö se jotakin?

Kilpirauhasvaivoja lääkärille kuvaillut nainen puolestaan kertoi, miltä tuntuu, että hän ei voi oireidensa vuoksi käyttää kaulahuiveja tai tiukkoja kauluksia.

”Potilas ei voi käyttää kaloja kaulalla”, Omakannassa lukee.

– Terveyttä ja pitkää ikää, iloitsee eräs nainen aviomiehensä lääkemääräyksestä.

Aviomies oli saanut 730 vuoden annoksen, ja resepti oli voimassa vuoteen 2749 asti.

Toisen, sopusuhtaiseksi itseään kuvailevan miehen tietoihin taas oli kirjattu painoksi 183 kiloa. Pituuden kohdalla oli 78 senttiä.

Ajalta ennen koronaa puolestaan on hyvin suoraviivainen hoitosuunnitelma erään naisen tiedoissa:

”Käsien pesua tulee välttää. Kädet pestään, kun niissä on näkyvää paskaa.”

Onko sinun tiedoissasi hauska tai hämmentävä kuvaus? Voit lähettää tarinasi joko WhatsApp-numeroon 040 660 9019 tai sähköpostitse osoitteeseen kaisa.ylhainen@iltasanomat.fi. Käsittelemme kuvaukset luottamuksella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?