Sähkö­asentaja putosi yli kolmen metrin korkeudesta pää edellä betoni­lattialle ja kuoli – kahdelle syytteet

Tikkaat luistivat asentajan alta ja hän putosi pää edellä betonilattialle.

Onnettomuus sattui pörssiyhtiö Lehto Groupin tytäryhtiön Lehto Components Oy:n tehtaalla Hartolassa viime vuoden tammikuussa.

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeustuomiota tehtaan johtajalle ja toiselle tehtaan henkilökuntaan kuuluvalle työturvallisuusrikoksesta ja kuoleman­tuottamuksesta. Tapaturmassa menehtyi aliurakoitsijan palveluksessa ollut, vuonna 1951 syntynyt sähköasentaja.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus käsitteli työtapaturman maanantaina. Tuomion oikeus antaa parin viikon kuluttua.

Onnettomuus sattui pörssiyhtiö Lehto Groupin tytäryhtiön Lehto Components Oy:n tehtaalla Hartolassa viime vuoden tammikuussa.

Tehtaan tuotantotiloihin rakennettiin kaksikerroksista taukotilaa, johon sähköasentaja asensi johtoja.

Sähköasentaja putosi parvelta betonilattialle ja menehtyi. Kuvassa olevat kaiteet on asennettu parvelle tapaturman jälkeen.

Asentaja nousi toisen kerroksen sivuun rakennetun taukotilan parvelle nojatikkaita pitkin. Parvelta hänen oli tarkoitus nousta edelleen taukotilan katolle.

Tikkaat luistivat asentajan alta ja hän putosi ensin parven lattialle ja edelleen tuotantotilan betonilattialle noin 3,1 metrin korkeudelta pää edellä.

Asentaja sai vakavat vammat, muun muassa useita murtumia ja hän menehtyi.

Syyttäjän mukaan toimitusjohtaja ja toinen tehtaan henkilökuntaan kuuluva olivat laiminlyöneet putoamisen suojaussuunnittelun.

Miehet kiistivät syytteet. Syytetyt esittivät kirjallisena näyttönä sähköasentajan aiemmin saamaa kahta huomautusta työturvallisuusasioista. Hän oli tuonut työmaalle omat tikkaat, joita ei olisi syytettyjen mukaan saanut edes käyttää.

Työmaalla oli saksinosturi sähkötöitä varten. Saksinosturin soveltuvuutta työmaan käyttöön arvosteli sekä syyttäjä ja työturvallisuusasioita selvittänyt Etelä-Suomen aluehallintoviraston virkamies.

Sähköasentaja teki asennuksiaan parvella, jonka kummassakaan päädyssä ei ollut kaiteita. Syyttäjän mukaan kulkemiseen oli käytetty tarkoitukseen soveltumatonta saksinosturia ja tikkaita, joita ei ollut kiinnitetty kaatumisen estämiseksi.

Syyttäjä vaatii kummallekin syytetylle 30–60 päivän mittaista ehdollista vankeusrangaistusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?