Vahingossa kuvattu video tallensi paniikin Sirkus Tähdessä katsomon romahduksen jälkeen

”Tätä on vähätelty. Siellä oli hyvä onni, ettei käynyt pahemmin. Jimmy sanoi, ettei ikinä lähde enää sirkukseen.”

13.5. 22:39

Yhdeksän sekuntia kirkumista, epäuskoista huutoa, sekasortoa.

Hyvinkäällä torstaina Sirkus Tähden näytöksessä tapahtunut katsomo-onnettomuus tallentui hyvinkääläisen Ritva Kolarin tietämättä hänen puhelimeensa.

Dramaattisen videon koko pituus on 2.43 minuuttia. IS:n käyttöön luovuttamasta versiosta Kolari poisti osan, jossa näkyi tunnistettavia henkilöitä, kuten lapsia.

– Tätä on vähätelty, Kolari sanoo.

– Se ei ollut mikään pikkujuttu, kuten uutisista on syntynyt kuva. Siellä oli hyvä onni, ettei käynyt pahemmin.

Kolari on tehnyt rikosilmoituksen ja tietää muitakin, jotka ovat toimineet samalla tavalla.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kertoi pian onnettomuuden jälkeen kuuden ihmisen loukkaantuneen ja heidän vammojensa olleen lieviä.

Kolarilla oli seuranaan 6-vuotias tuttavapoika Jimmy, jonka käsi jäi romahtaneen katsomorakenteen alle ja kämmenselkään tuli murtuma.

– Siinä näkyi kuoppa.

Kolari kertoo poistuneensa Jimmyn kanssa paikalta ennen ambulanssien tuloa. Voidaan olettaa, ettei Jimmy sisälly lukuun kuusi.

– Se oli aivan sekavaa, olisi ehkä pitänyt jäädä odottamaan. Minua itketti vielä seuraavana päivänä ja Jimmy sanoi, ettei ikinä lähde enää sirkukseen.

Sirkuksen henkilökuntaan kuuluva nainen oli antanut Jimmyn käteen laastaria, vaikka kylmän saamisestakin oli ollut puhetta.

Jimmyn matka jatkui kotoa Hyvinkään sairaalaan.

IS haastatteli torstaina hyvinkääläistä Nina Epietä, joka oli sirkuksessa nelivuotiaan poikansa kanssa. Poika jäi romahtaneen penkkirivin alle, ja äidin jalka juuttui kiinni ja kantapäästä lähti pois ihoa.

He pääsivät vapaaksi muiden katsojien auttamina.

Epie oli syönyt poikansa kanssa hattaraa, kun penkkirivi oli alkanut siirtyä ennen kuin oli romahtanut maan tasalle.

Kolari puolestaan muistelee yhden pellen käyneen jo lavalla laulamassa ja sen jälkeen olivat alkaneet kuulutukset, joissa kiellettiin avotulen teko ja tupakointi.

Sitten katsomo heidän allaan romahti.

Hän sanoo mielikuviensa olevan sirpaleisia, kaoottisia.

– Olin ilmeisesti ottamassa Jimmystä kuvaa ja video oli mennyt vahingossa päälle. Kerrankin oli puhelimella sähläämisestä hyötyä.

Kolarin muistikuvan mukaan koko katsomosektori romahti alhaalta ylös kulkukäytävän molemmilta puolilta – ei vain yksi katsomorivi.

– Siellä oli paljon perheitä, pikkulapsia istui syleissä, ja lapsia oli käytävälläkin.

– Muistan kuinka ennen näytöstä huudettiin tiivistämään, että kaikki mahtuisivat sisään.

Telttaan mahtuu yhteensä 500 ihmistä.

Tähden sirkustirehtööri Samir kertoi torstaina MTV Uutisille metrin korkeudella olleen penkkirivin romahtaneen ja että sellaiselle mahtui kolmekymmentä katsojaa.

”Penkkirivi romahti heti näytöksen alussa kello 18 aikaan. Sen vakavampaa ei onneksi käynyt. Näytöstä päästiin jatkamaan poliisin luvalla pian tapahtuneen jälkeen”, Samir kommentoi MTV:lle.

Toisella penkkirivillä istuneen Kolarin mielestä sirkuksen olisi pitänyt suhtautua tapahtumaan vakavammin.

Paloesimies Pekka Kepponen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta arveli alustavan tarkastelun jälkeen onnettomuuden johtuneen katsomorakenteen hitsaussauman pettämisestä.

Pelastuslaitos tarkasti silmämääräisesti muut katsomot eikä lisää ongelmia havaittu. Niinpä esitys pidettiin kaikesta huolimatta, kun tilanne oli tasaantunut.

Sen sijaan perjantainen esitys Järvenpäässä peruutettiin. Siitä ilmoitettiin Sirkus Tähden kotisivuilla. Onnettomuudesta käytettiin ilmausta ”vahinko”.

”Eilen Hyvinkäällä sattuneen vahingon seurauksena joudumme valitettavasti perumaan Järvenpään näytökset. Olemme asiasta erittäin pahoillamme. Lipun ostaneet voivat olla yhteydessä Ticketmasteriin rahojen palautuksessa.”

Hyvinkäällä Sirkus Tähti lupasi hyvittää lippujen hinnan niille, jotka eivät onnettomuuden jälkeen voineet tai halunneet jäädä seuraamaan esitystä.

Sirkus Tähden ohjelmassa on esitys Keravalla ensi sunnuntaina, minkä jälkeen se siirtyy viikoksi Helsinkiin Suvilahteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?