Lidl kieltäytyi myymästä ruokaa, jonka antelias lahjoittaja halusi ostaa ukrainalaisille pakolaisille

Lidl perustelee linjaustaan tuotteiden riittävyydellä.

PikkuApu sijaitsee lähellä Helsingin Pitäjänmäen Lidl-myymälää.

13.5. 23:11

Hyväntekeväisyysputiikki PikkuApua pyörittävään Inke Puhtoon otti yhteyttä yksityishenkilö, joka halusi auttaa ukrainalaisia pakolaisia omilla rahoillaan. Mies toi itse PikkuAvun pisteelle toivottuja hygieniatuotteita mutta halusi apua ruokaostosten tekemiseen.

Puhto lähti miehen mukaan ostoksille. He suuntasivat torstaina iltapäivällä läheiseen Lidlin myymälään Helsingin Pitäjänmäellä.

– Olimme kaksi kärryä ladanneet täyteen ja olimme nostelemassa iskukuumennettuja maitolitroja kolmanteen ja neljänteen kärryyn, kun paikalle porhalsivat myymäläpäällikkö, myyjä ja vartija kertomaan, että tällaisia määriä ei saa ostaa.

Puhdon mukaan kärryissä ei ollut tarjous- tai sisäänheittotuotteita vaan esimerkiksi pikakahvia, teetä, hilloa ja ruokaöljyä.

Punalaputettuja tuotteita Lidlissä. PikkuAvun Inke Puhto kertoo, että he eivät valikoineet lahjoituksena ukrainalaisille menevien tuotteiden joukkoon tarkoituksella lainkaan alennustuotteita.

Tuotteet eivät olleet myöskään menossa yritykselle.

– Yritimme selittää, että emme ole yrittäjiä vaan olemme tuosta naapurista ja tässä on lahjoittaja, joka haluaa yksityisasiakkaille kotitalouksiin ostaa nämä, kun näillä pakolaisilla ei ole varaa. Tämä ei auttanut vaan sanottiin, että pitää jättää tavaraa ”tavallisille asiakkaille”. Että he eivät halua myydä hyllyjä tyhjäksi.

Puhto ja mies lähtivät Lidlistä tyhjin käsin ja ostivat ruokatarvikkeita Metro-tukusta yli 4 000 eurolla.

Inke Puhdolle jäi tapauksesta huono mieli. Hän suuntasi perjantaina päivällä uudestaan Lidlin myymälään.

– Ajattelimme, että haluamme pitää jatkossa hyvät välit lähikauppaan. Ja koska siellä ostoksilla käyminen on kätevintä lahjoittajien kannalta, niin päätimme käydä kysymässä, löytyisikö jotkut yhteiset pelisäännöt ja miten jatkossa toimitaan. Että mitkä ovat ne määrät, mitä saa ostaa. Mutta edelleen sama linja. Sopiva määrä on kuulemma tapauskohtaista, Puhto kertoo harmistuneena.

PikkuApu jakaa ruokaa ja hygieniatarvikkeita ukrainalaisille pakolaisille.

PikkuApu jakaa pääasiassa yksityishenkilöiden ostamia ja lahjoittamia ruoka- ja hygieniatarvikkeita tyhjässä liikehuoneistossa. Yhteisössä on aktiivisesti mukana noin parikymmentä vapaaehtoista.

Ruoka-apua hakee PikkuAvusta noin 150 ukrainalaista päivittäin. Lahjoituksia saa Ukrainan passilla ja Suomen poliisin myöntämällä pakolaistodistuksella.

Lidlistä vastattiin Ilta-Sanomien kysymyksiin sähköpostitse.

– On ikävä kuulla, että tämä hyvää tarkoittanut ostosreissu päättyi näin. Tavoitteenamme on palvella kaikkia asiakkaitamme hyvin ja varmistaa tuotteiden riittävyys kaikille asiakkaillemme tasapuolisesti, kirjoitti Lidlin viestintäasiantuntija Sanna Laininen.

Lidlin mukaan myymälöihin tilataan tuotteita päivittäin niin, että ne riittävät asiakkaille omaan käyttöön.

– Meillä ei ole tukkumyyntiä eikä lähtökohtaisesti myöskään ostorajoituksia, mutta tuotteiden myyntimääriä voidaan rajoittaa, jos havaitaan, että tuotteet ovat vaarassa loppua yksittäisen asiakkaan suuren ostosmäärän vuoksi.

Laininen jatkaa, että tällä hetkellä Lidlillä on tietyissä peruselintarvikkeissa ostorajoituksia, koska näiden kysyntä on ollut poikkeuksellisen suurta.

– Ukrainalaisten auttaminen on meillekin tärkeää. Emoyhtiömme tukee ukrainalaisia 10 miljoonalla eurolla, ja Lidlinä olemme mukana tässä lahjoitussummassa. Lisäksi olemme tukeneet ukrainalaisia Suomessa monin eri tavoin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?