Jenni Haukio lähetti väkevän video­tervehdyksen Ukrainan äideille – ”Äidit huutakaa”

Rouva Jenni Haukio siteeraa koskettavassa puheessaan Eeva Kilven sodanvastaista ”Huutakaa”-runoa.

Rouva Jenni Haukio kuvattuna itsenäisyyspäivänä 2021.

8.5.2022 15:29

Suomen tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio on lähettänyt Suomen ja Ukrainan äideille väkevän videotervehdyksen äitienpäivänä.

Suojellaan lapsia -järjestön kampanjaan liittyvä video on julkaistu Youtubessa.

– Rakkaat ukrainalaiset ja suomalaiset äidit. Tänään Suomessa vietetään äitienpäivää. Valkovuokot kohoavat herkkinä ja hauraina kevääseen heräävillä rinteillä juuri teidän kunniaksenne äidinrakkauden ehdottomuutta juhlistamaan, Haukio aloittaa tervehdyksensä.

Haukio kertoo Youtubessa julkaistulla videolla, että suomalaiset tekevät tänä raskaana aikana kaiken voitavansa tukeakseen ja auttaakseen ukrainalaisia lähimmäisiä parhaan kykynsä mukaan.

Tervehdyksessään Haukio siteeraa Eeva Kilven pysäyttävää runoa Huutakaa:

Äidit huutakaa, kehtolaulujen asemasta huutakaa, huutakaa suoraa huutoa, kaikkialla maapallolla yhteen ääneen...huutakaa kädet kohotettuina: - Ei! Ei, ei, ei. Ei sotaa!

Suojellaan lapsia -järjestö lahjoittaa äitienpäivänä Suomessa olevien ukrainalaisten äitien kunniaksi lasten tunnesäätelyä helpottavan pelin kirjastoihin ja lapsiryhmiin, joissa on ukrainalaisia lapsia. Julkistus tapahtui 8. toukokuuta 2022 Helsingin keskustassa keskustakirjasto Oodin ja Musiikkitalon edustalla.

Lue lisää: Presidentti Niinistö palkitsi 30 äitiä kunnia­merkein Säätytalolla

Tasavallan presidentin kansliasta vahvistetaan Ilta-Sanomille, että tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio on antanut erityisesti Ukrainan lapsille ja äideille osoitetun videotervehdyksen Suojellaan Lapsia ry:n äitienpäivä­tilaisuuteen.

Samalla videolla oman äitienpäivä­tervehdyksensä lähettää myös Ukrainan tasavallan presidentin puoliso Olena Zelenska. Hiljaisessa videotervehdyksessä puhuvat vain kuvat äideistä, lapsista ja naisista Ukrainan sodan jaloissa. Verkkosivuillaan Suojellaan Lapsia on julkaissut suomeksi käännetyn Zelenskan puheen.

Lue lisää: Olena Zelenska näki puolisonsa viimeistä kertaa puku päällä sinä yönä, kun sota syttyi – sen jälkeen kaikki muuttui

Lue lisää: Koko maailma tuntee nyt Ukrainan presidentin puolison Olena Zelenskan – tällainen on hänen tarinansa

Puheessaan Zelenska kertoo Ukrainan miljoonista äideistä. Ukrainan sodan aikana 36 000 ukrainalaista naista on tullut äidiksi, Zelenska kertoo.

– ”Äiti” ja ”sota” eivät sovi yhteen. Sillä äiti on sodan vastakohta. Äiti antaa elämän. Sota ottaa sen pois, Zelenska sanoo.

Olena Zelenska kertoo kymmenen ukrainalaisen äidin tarinan keskellä sodan kauheuksia.

Yksi heistä, Anna Shugai, on Tshernivistä. Anna oli elänyt kolme viikkoa tulituksen keskellä. Hänellä ei ollut kaasua, eikä sähköä, joten hän lämmitti vastasyntyneelle vauvalleen ruokaa kynttilän liekillä.

– Ja pelottavinta oli, että kynttilä sammuisi, Zelenska kuvailee.

Zelenska kertoo, että viisivuotiaan Myhailon äiti Mykolajivista kuoli, kun venäläiset tulittivat autoa, jolla perhe pakeni sotaa. Äiti suojasi poikaa vartalollaan.

– Nyt jokainen heistä käy omaa sotaansa. Kuin valonsäde, joka tunkeutuu pimeyteen, Zelenska sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?