Tällaista raskasta kalustoa on saapunut Arrow-harjoitukseen Suomeen

Vappuviikolla nähtiin myös yhteisharjoitus Nato-alusten kanssa Turussa.

Iso-Britannia osallistuu Arrow-harjoitukseen Challenger-panssarivaunulla. Kuva harjoituksista Latviassa 2020.

1.5.2022 20:39

MAAVOIMIEN mekanisoitu, kansainvälinen Arrow 22 -harjoitus järjestetään Pohjankankaalla Niinisalossa ja Säkylässä. Harjoitus alkaa huomenna ja kestää 13. toukokuuta asti. Kyseessä on ehkä vuoden suurin kansainvälinen harjoitus Suomessa.

Harjoitusta johtaa Panssariprikaati ja siihen osallistuu lisäksi kansainvälisiä joukkoja ja panssariajoneuvoja Britanniasta, Latviasta, Yhdysvalloista sekä Virosta, kerrotaan puolustusministeriön tiedotteessa. Arrow on ainoa harjoitus, jolloin kumppanimaiden panssareita on Suomessa tänä vuonna.

Harjoituksessa on mukana noin 150 panssariajoneuvoa ja noin 300 muuta ajoneuvoa. Osa ajoneuvoista saapui Suomeen jo hyvissä ajoin ennen harjoituksen alkua, kertoo Panssariprikaatin everstiluutnantti Kalle Laurila Ilta-Sanomille.

– Kun kalustoa siirrettiin toissa viikonloppuna Rauman satamasta Niinisaloon, niin kyllä siinä on raumalaisten keskuudessa ollut varmasti ihmetystä, Laurila kertoo.

BRITANNIASTA osallistuvan harjoitusjoukon pääkalustona on Challenger 2 - taistelupanssarivaunu. Suomeen saapuvat mallit ovat niin sanottuja perusversioita, Laurila sanoo. Kevyempänäkin niiden paino on yli 60 tonnia.

Challenger 2 taisteluharjoituksissa Latviassa.

– Briteillä on erilaisia varustelutasoja, joita käytetään taistelukentällä. Paino nousee silloin jo niin isoksi, että meille tulee haasteita kuljettaa vaunua. Suoja on perusversioissa varmaan samaa luokkaa kuin Suomen Leopard 2A6:ssa ja muissa länsimaisissa taistelupanssarivaunuissa, Laurila kertoo.

Yhdysvaltain Euroopan maavoimajoukkojen (USAREUR) ratsuväkieskadroonan pääkalustona ovat Stryker-taisteluajoneuvot, kun taas Viron panssarijääkärijoukkueella on käytössä CV9035-rynnäkköpanssarivaunuja. Jälkimmäiset vastaavat Laurilan mukaan Karjalan prikaatin käyttämää CV9030-mallia.

– Strykerin perusversiossa on .50-kaliiperinen konekivääri sisältä ohjattavalla tornilla. Sitten on esimerkiksi johtamisen ja lääkinnän versioita, ainakin 4–5 eri versiota osallistuu tähän harjoitukseen.

Virosta tuodaan Suomeen CV9035-panssarivaunuja. Myös Tanskan armeija (kuvassa) käyttää samaa mallia.

Muusta kalustosta Laurila mainitsee brittien evakuointipanssarivaunut, joilla voidaan tehdä huolto- ja korjaustöitä ja nostaa vaikkapa suohon ajanut ajoneuvo kuiville. Vaunut on suunniteltu Challenger 2 -mallin tarpeisiin.

Poikkeuksellisen kotimaisen ja kansainvälisen mediakiinnostuksen vuoksi esimerkiksi reserviläisjärjestöjen pääsyä tutustumaan kalustoon on jouduttu rajoittamaan edellisvuosista.

– Koko harjoituksen ajan päivitämme sosiaalista mediaa ja nettisivuja, niin sitä kautta pääsee näkemään, miten siellä edetään, Laurila vakuuttaa.

VAPPUviikolla nähtiin myös Naton miinantorjunta-alusosaston yhteisharjoitus Rannikkolaivaston kanssa Saaristomerellä. Latvialainen LVNS Virsaitis, virolainen ENS Sakala ja hollantilainen HNLMS Schiedam saapuivat Turkuun maanantaina, harjoitus kesti torstaista perjantaihin.

Latvian LVNS Virsaitis-alus Turun satamassa.

Ominaisuuksiltaan alukset eivät juuri eroa vaikkapa suomalaisten Purunpää ja Vahterpää-aluksista, jotka osallistuvat myös harjoitukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?