Uudet suomalaisputkat tarkkailevat asiakkaitaan

Kokkolan poliisivankilassa kokeillaan ensimmäisenä Suomessa uutta teknologiaa, jonka uskotaan parantavan kiinniotettujen turvallisuutta.

Säilöönotettujen turvallisuutta koetetaan nyt Kokkolassa parantaa uuden teknologian avulla.

20.4. 13:12

Suomessa poliisivankilassa eli putkassa kuolee vuosittain nykyään keskimäärin kymmenen ihmistä vuodessa. Määrä on laskenut hieman 2000-luvun alun huippuvuosista, mutta esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamies ilmaisi vielä vuonna 2019 huolensa putkakuolemien määrästä.

Putkakuolemiksi lasketaan tapaukset, jotka ovat tapahtuneet poliisin säilytystiloissa, poliisin kuljetuksen aikana tai joissa ihminen on viety putkasta sairaalaan, ja hän on kuollut siellä.

Säilöönotettujen turvallisuutta koetetaan nyt Kokkolassa parantaa uuden teknologian avulla. Jokaisen poliisivankilan säilöönottotilan katossa on tarkkailulaite, joka mittaa siellä olevan ihmisen liikkeitä ja tarkkailee hänen hengitystään.

Tarkkailulaite mittaa putkassa olevan ihmisen liikkeitä ja tarkkailee hänen hengitystään.

Tältä tarkkailulaite näyttää lähikuvassa.

– Kokkolan poliisivankila toimii pilottina, eli tästä saamme sitten tietoa, miten tekniikkaa voisi käyttää muuallakin, kertoo poliisipäällikkö Kari Puolitaival Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Kokkolassa valmistui juuri poliisivankilan remontti, joten pilotille oli otollinen aika. Remontissa parannettiin muutoinkin säilöönottotilojen turvallisuutta. Esimerkiksi paloturvallisuus on entistä paremmalla tolalla sprinklerijärjestelmän ansiosta.

Valvontalaitteiden taustalla on norjalainen teknologia. Elocare-järjestelmää on käytetty Norjassa jo kolmisen vuotta rikosseuraamusalalla, kertoo Elotec Finlandin toimitusjohtaja Peter Kvis.

– Järjestelmä havaitsee, jos liikkeissä ja hengityksessä on muutosta, ja silloin lähtee hälytys vartijoiden valvontatilaan. Henkilötietoja ei merkitä minnekään, joten yksityisyydensuoja säilyy.

Kvisin mukaan järjestelmän ansiosta on jo pystytty pelastamaan henkiä Norjassa.

Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella on komisario Matti Tiaisen mukaan vain harvoin kuolemantapauksia.

– Joinakin vuosina on kaksi, toisina ei yhtään. Yleisesti säilöönotetut ovat yhä useammin jonkin päihdyttävän aineen vaikutuksen alaisina, ja siinä missä ennen oli perinteisesti paljon alkoholista juopuneita, nyt on sekakäyttäjiä.

Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella on komisario Matti Tiaisen mukaan vain harvoin kuolemantapauksia.

Pitkä päihdehistoria näkyy myös putkassa vierailevien kunnossa. Osa on jo valmiiksi heikossa hapessa, joten valvontakin on tarpeen. Ensi vuonna tuleva uusi putkalaki lisää myös vartijoiden määrää, eli vartija ei enää saa olla valvontavuorossa yksin.

Kokkolan poliisivankilassa on komisario Matti Tiaisen mukaan vuosittain noin tuhat säilöönotettua. Nyt on uusittu kuusi poliisilakiperusteista putkaa, joihin voidaan tuoda häiriöksi oleva ihminen enintään 24 tunniksi kerrallaan. Lisäksi remontin kävi läpi kahdeksan rikosperusteista tilaa, yksi tarkkailuselli sekä niin sanottu sumppu, jonne voi tuoda henkilön esitutkinnan aikana esimerkiksi kuulusteltavaksi.

Tarkkailusellissä kamera valvoo kiinniotettua, joka voisi vahingoittaa itseään. Rikosperusteisissa säilöönottotiloissa voi pitää 3–4 vuorokautta pidätyspäätöksen tekemisen ajan.

Lain mukaan putkassa tulee olla asianmukainen valvonta, ja poliisin tai vartijan tulee käydä tarkistamassa henkilökohtaisesti kiinniotetun terveydentila.

Näkymä putkan ovelle.

Näkymä putkan ikkunaseinustalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?