Suomen Merivoimat toteutti Itämerellä 10.–16. huhtikuuta niin sanotun Passex-harjoituksen. Siihen osallistuivat Merivoimien ohjusvene Tornio ja miinantorjunta-alus Vahterpää sekä Rajavartiolaitoksen vartiolentokone Dornier. Mukana oli myös tanskalainen fregatti Esbern Snare.
– Alukset suojasivat erillistä kauppa-alusta, joka toi Suomeen Maavoimien johtamaan Arrow 22 -harjoitukseen liittyvää kalustoa, Merivoimien kommodori Juhapekka Rautava kertoo Ilta-Sanomille.
– Kyseessä oli rutiininomainen harjoitus, sillä meriyhteyksien suojaaminen kuuluu Merivoimien päätehtäviin. Tämä harjoitus suoritettiin ensimmäistä kertaa osana JEF-yhteistyötä kansainvälisten kumppaneiden kanssa.
Tanskan laivaston fregatti Esbern Snare.
JEF, Arrow 22, Passex – siinäpä monta vierasta sanaa. Tiivistetäänpä.
JEF on lyhenne sanoista Joint Expeditionary Force. Se on Ison-Britannian johtama kymmenen maan puolustusyhteistyökehys. JEF:iin kuuluvat Suomen ja Ison-Britannian lisäksi Alankomaat, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Tanska ja Viro. Suomea ja Ruotsia lukuun ottamatta jäsenet ovat Nato-maita.
– Suomi on ollut JEF:issä mukana vuodesta 2017, Rautava taustoittaa.
– Toimintamme on toistaiseksi ollut harjoitusyhteistyötä. Itämerelle suuntautuneissa harjoituksissa Merivoimilta on ollut mukana esikuntaupseereita.
Rautava muistuttaa, että Suomi tekee kehysvaltioyhteistyötä myös Saksan johtamassa FNC:ssä, joka on lyhenne sanoista Framework Nation Concept. Se keskittyy enemmän tulevaisuuden konseptien ja suunnitelmien laatimiseen, siinä missä JEF:illä on ollut käytännön harjoituksia.
Presidentti Sauli Niinistö tapasi JEF-maiden johtajia maaliskuun puolivälissä.
Arrow 22 on puolestaan Maavoimien toimintasuunnitelman mukainen vuosittain järjestettävä kansallinen harjoitus. Siihen on avattu osallistumismahdollisuus kansainvälisten kumppaneiden harjoitusosastoille vuonna 2014.
Kyseinen operaatio järjestetään tänä vuonna Pohjankankaalla Niinisalossa ja Säkylässä toukokuun alussa. Mittakaava on reilu, sillä operaatioon osallistuu joukkoja ja panssariajoneuvoja myös Yhdysvalloista, Britanniasta, Latviasta sekä Virosta. Harjoituksen kokonaisvahvuus nousee 3 400 henkilöön.
Passex taasen on kansainvälinen yhteistyöharjoitus. Sellainen voi olla esimerkiksi nyt toteutettu vierailu, jossa isäntämaan alus tai alukset saattavat vierailevaa alusta. Harjoituksen nimi onkin lyhenne sanoista passing exercise.
Merivoimien kommodori Juhapekka Rautava korostaa, etteivät edellä mainitut operaatiot ole reaktioita Ukrainan sotaan ja sen aiheuttamiin turvallisuustilanteen muutoksiin.
– Mitään ihmeellistä näissä operaatioissa ei ole. Ne ovat osa Suomen normaalia puolustusyhteistyötä.
Korjaus 17.28: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Ruotsi ei ole Nato-maa.