Tarja Halonen pyytää anteeksi Baltia-kommenttiaan

”Pyydän anteeksi epäonnistunutta ilmaisuani.”

Tarja Halonen pyytää anteeksi lausuntoaan Virosta.

31.3. 16:58

Presidentti Tarja Halonen pyytää Twitterissä anteeksi suurta kohua ja närkästystä aiheuttanutta kommenttiaan liittyen Viron ja muiden Baltian maiden Nato-jäsenyyteen ja turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihin.

”Eilisessä Yle-haastattelussa käyttämäni ilmaisu Baltian maiden historiallisesta suhteesta kollektiivisiin turvajärjestelyihin oli huono, ja se on loukannut monia”, Halonen viestitti torstaina iltapäivällä.

”Pyydän anteeksi epäonnistunutta ilmaisuani.”

Halonen toteaa, että ”Neuvostoliiton miehittäminä maina Baltialla ei ollut todellakaan aidosti omia valinnan mahdollisuuksia eikä oikeaa turvallisuutta ennen vuotta 1991.”

Viro ja muut Baltian maat liittyivät Natoon saavutettuaan uudelleen itsenäisyytensä Neuvostoliiton hajottua.

Halonen totesi Ylen haastattelussa pohdittuaan Baltian turvallisuuspoliittista ratkaisua liittyä Naton jäseneksi:

”Kolmanneksi ne olivat tottuneet Neuvostoliiton aikana kollektiiviseen turvajärjestelmään.”

Lausunto aiheutti tuohtumusta sekä Suomessa että Virossa.

Halosta muistutettiin, etteivät Baltian maat kokeneet olleensa osa Neuvostoliiton kollektiivista turvallisuusjärjestelmää, vaan sen vankeja.

Hieman ennen Halosen anteeksipyyntöä aiheesta kirjoitti Facebook-päivityksen Halosen ystävänä, puoluetoverina ja läheisenä työtoverina tunnettu entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Tuomioja uskoi Halosen tarkoittaneen kommentillaan kollektiivisesta turvallisuusjärjestelmästä sitä, ”että kun virolaiset olivat liki 50 vuotta miehitettyinä pakotettuna neuvostovallan alaisuudessa ”sotilasliittoon” niin he ymmärrettävästi halusivat mahdollisimman pian Natoon, jotta tämä tilanne ei toistuisi”.

Tämän todettuaan Tuomioja luonnehti Halosen sananvalintaa ”totaalisen epäonnistuneeksi” ja ”virolaisten alistetun aseman sivuuttaneeksi”.

Tuomioja totesi sananvalinnan synnyttäneen ”runsaasti lunta tupaan tuoneen somemyrskyn, jossa kaikki nais- ja demarivihaajat ovat päästäneet irti alhaisimmat tunteensa”.

Päivityksen keskusteluketjussa kehotettiin useasti Halosta tulemaan itse ulos selventämään sanomisiaan.

Mikä tapahtui muutamia tunteja myöhemmin.

Artikkelia täydennetty Tuomiojan päivityksellä kello 17.15.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?