Syyttäjä valittaa Päivi Räsäsen tuomiosta ”todennäköisesti” hovioikeuteen

Päivi Räsänen toivoi, ettei syytteitä käsiteltäisi enää hovioikeudessa. Syyttäjät ovat eri mieltä.

Syyttäjät valittavat suurella todennäköisyydellä käräjäoikeuden vapauttavasta tuomiosta hovioikeuteen.

Oikeus hylkäsi kansanedustaja Päivi Räsästä (kd) vastaan nostetut syytteet kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Suurella todennäköisyydellä haemme jatkokäsittelylupaa hovioikeudelta, valtionsyyttäjä Anu Mantila sanoo IS:lle.

Räsänen toivoi käräjäoikeuden keskiviikkona antaman tuomion jälkeen, että noin kolme vuotta kestänyt rikos- ja oikeusprosessi tulisi päätökseen.

– Todellakin toivon, että tämä jäisi nyt tähän, Räsänen kertoi.

Mantila ajoi syytteitä oikeudessa yhdessä aluesyyttäjä Maija Päivisen kanssa. Syytteiden nostosta päätti valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, jonka mandaatilla tuomiosta hovioikeuteen myös mahdollisesti valitetaan.

Syyttäjä vaati Räsäselle sakkorangaistusta homoseksuaaleja koskevista kirjoituksistaan ja puheistaan.

– Olennainen kysymys on se, onko tuomio oikea ja oikeudenmukainen. Ja meidän mielestä se ei sitä ole. Kun emme ole vielä perusteellisesti perehtyneet tuomioon, emme osaa vielä tarkasti yksilöidä, miltä osin ja mitä lausumia jatkokäsittelylupahakemus koskee, Mantila kertoo.

Syyttäjien mukaan Räsänen olisi syyllistynyt kansanryhmää vastaan kiihottamiseen vanhassa pamflettikirjoituksessa, Twitterissä ja Ruben Stillerin haastattelussa Ylen radio-ohjelmassa.

Käräjäoikeus pitää osaa Räsäsen lausumista homoseksuaaleja loukkaavina. Ne eivät silti käräjäoikeuden mukaan olleet vakavuudeltaan vihapuhetta, joka olisi sananvapauden ulkopuolella. Syyttäjät ovat eri mieltä.

– Syytteissäkin olemme ilmoittaneet, että nämä lausumat ylittävät rangaistavuuden rajan. Niitä ei voida millään tavoin katsoa niin vähäisiksi, että kyse olisi sananvapauden ja uskonnonvapauden piiriin jäävästä ilmaisusta, Mantila kertoo.

Käräjäoikeus vapautti syytteestä myös Lähetyshiippakunnan piispan Juhana Pohjolan. Pohjola oli syytteessä, koska hän on toiminut Räsäsen pamfletin julkaisseen Luther-säätiön asiamiehenä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?