Nainen ampui miestään suuhun ja yritti lavastaa teon itse­murhaksi – ensi­hoitaja teki kylmääviä havaintoja rikos­paikalla

Käräjäoikeus piti tapaturmaisen itsemurhan mahdollisuutta erittäin epätodennäköisenä.

Nainen soitti hätäkeskukseen ja väitti miehensä tappaneen itsensä.

29.3.2022 16:59

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 1965 syntyneen Nina Tellervo Schestihinin 9 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen miesystävänsä taposta ja ampuma-aserikoksesta.

Rikos tapahtui 6. marraskuuta pariskunnan yhteisessä luhtitalokodissa Sipoossa. Schestihin oli ampunut 59-vuotiasta miesystäväänsä suuhun ja pyrkinyt lavastamaan teon itsemurhaksi. Tapauksella ei ollut silminnäkijöitä.

Ampumisen jälkeen surmaaja soitti itse hätäkeskukseen, kertoi rauhallisesti nimensä ja osoitteensa ja ilmoitti miesystävän surmanneen itsensä.

Naisen mukaan pariskunnalle oli tullut riitaa musiikinkuuntelusta kesken illanvieton, ja mies oli ottanut naisen perintöaseen esiin. Nainen väitti miehen heilutelleen asetta ja pohtineen, ampuisiko itsensä vai naisen.

Nainen oli saanut surma-aseen perinnöksi. Hänellä ei ollut aseeseen lupia.

Käräjäoikeus ei pitänyt naisen kertomuksia uskottavana. Esitutkinnan aikana hänen versionsa tapahtumien kulusta muuttui ja piti sisällään epäloogisia seikkoja. Asiassa kuultujen todistajien mukaan miehellä ei myöskään ollut itsetuhoisia aikeita.

Nainen väitti muun muassa, ettei hän ollut tietoinen edes siitä, että perintöase oli ollut pariskunnan yhteisessä kodissa säilössä. Ruutisavututkimuksissa ilmeni, että nainen oli todennäköisesti pessyt kätensä ampumisen jälkeen.

Hän oli ilmoittanut miehen kuolemasta hätäkeskukseen noin puolenyön aikaan. Paikalle hälytettiin poliisi ja ambulanssi. Todistajana kuullun poliisin mukaan ”nainen oli todella rauhallinen tilanteeseen nähden”. Nainen ei ollut itkenyt, näyttänyt minkäänlaisia tunteita tai vaikuttanut olevan lainkaan shokissa kokemastaan.

Samoja havaintoja teki niin ikään todistajana kuultu, 14 vuotta alalla työskennellyt ensihoitaja. Hänen kokemuksensa perusteella ihmiset saattoivat vaieta sokki­tilanteessa, mutta nainen oli käyttäytynyt kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ensihoitajan mielestä nainen oli vältellyt asiaa, ja hänen käytöksensä oli muutenkin outoa.

Poliisi ja ensihoitaja olivat jo tuoreeltaan keskustelleet, ettei naisen kertomus tapahtumista voinut pitää paikkaansa.

Käräjäoikeus katsoi, että nainen oli ampunut miesystävänsä tahallisesti.

– Tekotavan ja esitetyn näytön perusteella käräjäoikeus katsoo, että tapaturmaisen itsemurhan mahdollisuus on erittäin epätodennäköinen, tuomiossa todetaan.

Henkirikos tapahtui pariskunnan yhteisessä kodissa Sipoossa.

Syyttäjät vaativat naiselle lähes 10 vuoden vankeutta, koska uhria oli ammuttu suuhun teloituksenomaisesti ja tilanne oli ollut uhrille pelottavaa. Asiaa ei syyttäjien mukaan voitu rinnastaa niin sanotusti tyypilliseen puukolla riitatilanteessa tehtyyn tappoon.

Vankeustuomion lisäksi nainen velvoitettiin korvaamaan uhrin läheisille tuhansien eurojen korvauksia muun muassa kärsimyksestä ja hautauskuluista.

Hänet passitettiin Hämeenlinnan vankilaan suorittamaan rangaistustaan.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue lisää: Syyte: Nainen yritti lavastaa miehensä itse­murhan Sipoossa

Nainen ei osannut kertoa, miksi ase oli pariskunnan kodissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?