Miehen kotinsa ovelle surmannut Kankaanpään puukottaja oli syyntakeeton

Syyttäjä vaati 40-vuotiaalle miehelle elinkautista rangaistusta murhasta. Käräjäoikeus katsoi, että mies syyllistyi syyntakeettomana tehtyyn tappoon ja jätti hänet tuomitsematta rangaistukseen.

40-vuotias mies saapui uhrin omakotitalon ovelle toukokuussa 2021, missä hän löi uhria puukolla kahdesti tai kolmesti.

29.3.2022 14:08

Kankaanpään Vihusaaressa toisen miehen hengiltä puukottanut 40-vuotias mies oli mielentilatutkimuksen perusteella syyntakeeton eli ei kyennyt ymmärtämään tekojensa merkitystä, totesi Satakunnan käräjäoikeus tiistaina antamassaan tuomiossa.

40-vuotias mies saapui uhrin omakotitalon ovelle toukokuussa 2021, missä hän löi uhria puukolla kahdesti tai kolmesti.

Syyttäjän mukaan teon motiivi oli se, että mies oli kokenut tulleensa uhrin ja muiden ihmisten tekemien ”ihmisoikeusrikkomuksien” kohteeksi. Mies oli syyttäjän mukaan ajatellut uhrin toimivan rikollisjärjestön johdossa. Syyttäjä vaati miehelle elinkautista rangaistusta murhasta.

Esitutkinnassa miehen kotoa löytyi paperi, johon hän oli listannut ”murhaansa yrittävien henkilöiden nimiä”. Uhrin nimi oli listalla mukana. Mies kertoi, ettei hän ollut vuosikausiin ollut tekemisissä uhrin kanssa. Haastehakemuksesta ei ilmene, millä tavalla mies oli vanhuksen tiennyt entuudestaan.

Surmattu iäkäs mies asui maatilalla puolisonsa kanssa. Mies oli pidetty kyläläinen, jonka kaikki tunsivat.

Lue lisää: Kankaanpään murha­syytetty toimi silmittömällä tavalla: Soitti ovikelloa ja lausui hyytävät sanat ennen puukon­iskuja

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, ettei tekoa ollut tehty vakaasti harkiten eikä erityisen raa'alla tai julmalla tavalla. Mies tuomittiin syyntakeettomana tehdystä taposta murhan sijasta ja jätettiin tuomitsematta rangaistukseen.

Lue lisää: Pikkukylän asukkaat järkyttyivät epäillystä murhasta – surmansa sai pidetty mies, jonka kaikki tunsivat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?