Naapurit kertovat perhe­surmasta epäillyn äidin käytöksestä – poika otettiin useasti pois, mutta palautettiin aina kotiin

Naisen epäillään surmanneen lapsensa ja itsensä Helsingin Latokartanossa. Naapurusto oli jo pitkään ollut huolissaan pojan tilanteesta.

Poliisi epäilee yksinhuoltajaäidin surmanneen poikansa ja itsensä Helsingin Latokartanossa.

28.3. 19:51

Yksinhuoltajaäidin epäillään surmanneen varhaisteini-ikäisen poikansa ja itsensä Helsingin Latokartanossa. Naapurit kertovat, että 37-vuotiaan äidin käytös oli herättänyt ympäristön huolta jo pitkään.

Nainen ja kouluikäinen poika olivat muuttaneet kerrostaloon pari vuotta sitten. Naapureiden mukaan poika oli 12–13-vuotias.

– Olin itsekin tehnyt ilmoituksia lastensuojeluun ja poliisille. Poika oli useasti viety pois, mutta palasi aina takaisin, kertoo samassa rapussa asuva naapuri.

Poika saattoi naapureiden mukaan palata takaisin jo muutaman päivän sisällä. Vaikka naapuri käyttää sanaa ”huostassa”, niin välttämättä ei ole ollut kyse varsinaisista huostaanotoista.

Naisen käyttäytyminen oli naapureiden mukaan levotonta, uhkaavaa ja harhaista.

– Kaikki naapurit tiesivät hänet. Hän uhkaili meitä kaikkia ja huuteli parvekkeelta ohikulkijoille. Kerran hän kolisteli rappukäytävässä rautaputken kanssa, toinen naapuri kertoo ja osoittaa kaidetta, jonka metallisia pinnoja vasten nainen putkea kolisti.

Lue lisää: IS:n tiedot: Latokartanon perhemurhasta epäilty äiti oli koulutukseltaan lähihoitaja, uhri varhaisteini-ikäinen poika

Tästä asunnosta poliisi löysi kuolleina 37-vuotiaan äidin ja 12- tai 13-vuotiaan pojan.

IS haastatteli kahta saman talon naapuria ja lisäksi kolmatta äidin ja pojan asioita tuntevaa tahoa.

Heidän mukaansa äiti suhtautui poikaansa hyvin suojelevasti, mutta siihen sävyyn, että muut olisivat heidän kimpussaan. Nainen oli muuttanut Latokartanoon toisesta kaupunginosasta lähistöltä. Haastateltavien mukaan äiti uskoi, että aiemman asuinpaikan naapurit olisivat yhä hänen perässään.

Tavallisesti meluisa nainen oli naapureiden mukaan viettänyt viimeiset pari kuukautta hiljaista elämää. Naapurille nainen oli sanonut, että hän oli ”saanut lääkityksen kohdalleen”.

Naapuri huomauttaa, että uhkailuista ja harhaisesta käytöksestä huolimatta äiti oli kasvokkain häntä kohtaan kohtelias.

Poika oli toisen naapurin mukaan muuttunut kuukauden parin sisään alakuloisen oloiseksi. Aiemmin tämä oli tavannut tulla juttelemaan, mutta nyt poika painoi kohdatessa pään alas, naapuri kertoo.

Poliisin eristysnauha oli yhä ovessa viikonlopun rikospaikkatutkimusten jäljiltä.

Surma-asunnon ovi kertoo omaa tarinaansa sen takana vietetystä elämästä. Oveen on teipattu itse piirrettyjä varoitustarroja: ”Alueella tallentava kameravalvonta” ja ”Varo aukeavaa ovea”. Ovikoristeessa on tähdenlento ja pieni kerubi, lapsenkaltainen enkelihahmo.

Murtojäljet näkyvät yhä ovenpielessä. Poliisit tulivat asuntoon viime perjantaina tarkistamaan, onko kaikki hyvin. Naapurit kertovat, että poliisit olivat pyytäneet huoltomiehen paikalle avaamaan oven, mutta siinä oli turvalukko, joten virkavalta joutui murtautumaan sisään.

Lue lisää: Naista epäillään perhesurmasta Helsingin Latokartanossa

Poliisi ei ole kertonut, milloin äidin ja pojan arvellaan kuolleen. IS:n haastattelemat naapurit kertovat, että he ovat nähneet äidin ja pojan viimeksi noin kolme viikkoa sitten. Erään tiedon mukaan poikaa ei olisi näkynyt koulussa useisiin viikkoihin. Koulusta asiaa ei kommentoitu IS:lle.

– Todella rankkaa. Miksi pitää lapsi viedä mukana, sanoo naapuri.

Hän pidättelee kyyneliä miettiessään, miksei puuttumiskeinoja löydetty ennen kuin oli liian myöhäistä.

Pojan isästä naapureilla ei ole tietoa. Joskus äiti oli sanonut suuttuneena naapureille, että ”mieheni tulee kostamaan, kun pääsee vankilasta”, mutta lausuman todenperäisyydestä ei ole tietoa.

Lue lisää: Poliisi tutkii kahta kuoleman­tapausta Helsingin Latokartanossa

Ovikoristeessa on tähdenlento ja kerubi.

Poliisi epäilee äidin murhanneen poikansa ja sen jälkeen surmanneen myös itsensä. Ruumiit löydettiin perjantain tarkistuskäynnillä.

Naisella oli terveydenhuollon ammattilaisena lupa lähihoitajana toimimiseen. Naapureiden mukaan hän ei kuitenkaan enää käynyt töissä.

Aiemmin nainen oli työskennellyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvassa hoitoyksikössä.

Poliisi murtautui sisään huoneistoon, kun kukaan ei tullut avaamaan.

Omatekoinen varoituslappu asunnon ovessa.

Surmatalossa on kaupungin taloyhtiön asuntoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?