Naista epäillään kolmesta murhan yrityksestä – aikoi poliisin mukaan polttaa naapurinsa elävältä

Naapurit ovat yrittäneet suojata itseään lähestymiskiellolla.

Vakavat rikosepäilyt tulivat poliisin tietoon viikonloppuna.

17.3.2022 13:16

Poliisi epäilee nelikymppistä naista vakavista rikoksista pienellä eteläpohjalaisella paikkakunnalla Seinäjoen kupeessa. Naisen epäillään syyllistyneen lauantain ja sunnuntain aikana kolmeen murhan yritykseen, törkeän pahoinpitelyn yritykseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

IS:n tietojen mukaan epäiltyjen rikosten kohteeksi on joutunut naisen naapurissa asuva kuusikymppinen pariskunta. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden tiedoista ilmenee, että naisella on voimassa oleva lähestymiskielto kyseistä pariskuntaa kohtaan.

Tapausten tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kati-Susanna Lukkarinen ei kommentoi epäillyn ja uhrien välistä suhdetta tarkemmin, mutta hän vahvistaa osapuolten tunteneen toisensa vuosien ajan.

Poliisin käsityksen mukaan tekojen taustalla on pitkäaikaisia erimielisyyksiä ja kaunoja.

Naisen epäillään lauantaina rikkoneen naapuritalon ikkunoita ja yrittäneen ajaa pariskunnan päälle autolla. Tutkinnanjohtajan mukaan paikalle oli lauantaina hälytetty poliisipartio selvittämään asiaa, mutta epäiltyä ei tuolloin tavoitettu.

Seuraavan kerran poliisia tarvittiin sunnuntaina aamulla noin puoli kuuden aikaan. Poliisi epäilee, että nainen yritti sytyttää pariskunnan talon tuleen aikomuksenaan tappaa talossa olevat ihmiset. Tutkinnanjohtajan mukaan epäilty yritti sytyttää talon tuleen ainakin kahdesta eri kohdasta bensan ja tulitikkujen avulla.

– Talossa oli tekohetkellä kolme ihmistä nukkumassa. Yksi asukkaista oli herännyt terassilta kuuluviin ääniin ja mennyt katsomaan, mitä tapahtuu. Hän oli nähnyt naisen terassilla tulitikkujen kanssa ja saanut palojen alut sammutettua vaahtosammuttimella.

Poliisin näkökulmasta teon taustalla on vakaata harkintaa, ja tekijän on täytynyt ymmärtää, että talossa voi olla ihmisiä.

Epäilty oli poistunut paikalta, kun asukas oli havahtunut hänen aikeisiinsa. Nainen otettiin sunnuntain aikana kiinni Etelä-Pohjanmaan alueelta.

Poliisi vaati naista vangittavaksi torstaina paikallisessa käräjäoikeudessa pidetyssä vangitsemisistunnossa. Käräjäoikeus oli poliisin kanssa eri linjoilla ja katsoi, ettei vangitsemiseen ollut riittävästi edellytyksiä. Nainen ei siis päätynyt tutkintavankeuteen.

Käräjäoikeuden mukaan näyttöä tappamistarkoituksesta, vakaasta harkinnasta ja uhreille koituneesta konkreettisesta vaarasta ei ollut, koska asukas oli saanut palot sammumaan.

Poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa.

Oikeuden asiakirjoista selviää, että epäillyn murhayrityksen kohteeksi joutunut pariskunta oli hakenut naiselle lähestymiskieltoa elokuussa. Perusmuotoinen lähestymiskielto määrättiin voimaan vuodeksi, eli kuluvan vuoden elokuun loppuun saakka.

Pariskunta haki lähestymiskieltoa heinäkuussa tapahtuneen väkivaltaisen välikohtauksen vuoksi, mutta nainen oli piinannut uhrejaan aiemminkin. Heinäkuussa nainen yritti lyödä pariskunnan naista kävelysauvalla kasvoihin, mutta uhri sai estettyä osuman laittamalla käden eteen. Käteen oli tullut vamma.

Lähestymiskieltohakemuksesta ilmenee, että nainen oli jo muutamia vuosia aiemmin eri kerroilla tullut naapurien asunnolle raivoamaan vasara mukanaan, hakannut ulko-ovea, puhkonut mattopuukolla pyöränrenkaita, hakannut kepillä postilaatikon rikki ja kertonut haluavansa tappaa naapurit.

Pariskunta eli pelossa naisen takia. Lähestymiskieltohakemuksesta selviää, että nainen oli aiemmin tehnyt kiinteistökaupat pariskunnan miehen kanssa.

Vuonna 2012 nainen tuomittiin laittomasta uhkauksesta ja kotirauhan rikkomisesta 3 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tuolloin rikoksen uhreiksi joutui toinen pariskunta. Teot noudattelivat samaa kaavaa, kuin nyt poliisin tutkimassa tapauksessa: Nainen oli kivittänyt ikkunoita rikki ja uhannut tappaa pariskunnan.

Lähestymiskiellon rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään vuodeksi.

Lue myös: 61-vuotias rouva piinasi naapuriperhettä yli vuoden – töhri oven kananmunilla, työnsi postiluukusta ulostetta: ”Hiljaa apinat”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?