Venäjän suur­lähetystö pyysi ilmoittamaan kansalaistensa syrjinnästä Suomessa – tutkija: ”Tässä heitetään nyt pökköä Venäjän propagandan pesään”

Venäläisen nationalismin tutkija ei pidä suurlähetystön twiittiä huolestuttavana.

Venäjän suurlähetystö Helsingissä 24. helmikuuta 2022.

16.3. 19:24

Venäjän Suomen-suurlähetystö julkaisi keskiviikkona Twitterissä viestin, jossa se pyytää ilmoittamaan Venäjän kansalaisiin ja venäjää äidinkielenään puhuviin henkilöihin kohdistuvista oikeuksien rikkomisesta, syrjinnästä ja vihapuheesta.

Tiedot pyydettiin ilmoittamaan suurlähetystön konsuliosastolle sähköpostitse.

Suurlähetystön Twitter-viesti herätti huolta eduskunnassa, missä kansanedustajat keskustelivat keskiviikkona sisäisen turvallisuuden selonteosta. Viesti huolestutti kansanedustajia, sillä Venäjä on perustellut hyökkäystään Ukrainaan maan venäläisen väestönosan väitetyllä sorrolla.

Lue lisää: Venäjän suur­lähetystö pyytää Suomessa asuvilta venäläisiltä tietoja venäläisiin kohdistuneista oikeus­rikkomuksista

Venäläiseen nationalismiin erikoistunut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila ei kuitenkaan näe suurlähetystön twiitissä aihetta suurempaan huoleen.

– On luonnollista, että Kreml tarttuu tällaiseen, kun eri maissa on tullut ilmi kiistattomia ylilyöntejä, kun esimerkiksi venäjänkielisiä opiskelijoita on heitetty ulos oppilaitoksista, Lassila sanoi STT:lle.

– Totta kai Venäjän ulkoministeriö näkee tässä tilaisuuden ja tarttuu tähän. Venäjä on nyt informaatiorintamalla erittäin heikoilla ja se pyrkii kaikin keinoin löytämään asioita, joihin se voisi tarttua kiinni, Lassila jatkoi.

Lassilan mukaan Venäjä kerää tällaisilla ilmoituksilla tarinoita kotirintamalle suuntaamansa propagandan käyttöön. Lassila ei usko, että ainakaan Suomessa asuvat Putin-kriittiset venäläiset kovin suurissa määrin suurlähetystölle ilmoittautuvat, vaikka olisivatkin kohdanneet syrjintää.

– Jos Venäjä ei saa mitään ilmoituksia, niin kyllä se osaa niitä itsekin raapustella, Lassila arvioi.

Lassila painottaa, että suomalaisten ei pidä antaa presidentti Vladimir Putinin propagandakoneistolle nyt minkäänlaista aineistoa venäläisiin kohdistuvalla syrjinnällä.

Lassilan mukaan suomalaisten on syytä varautua jatkossakin vastaavan tyyppisiin viesteihin Venäjän suunnalta. Lähitulevaisuudessa voidaan varautua kuulemaan esimerkiksi jonkin venäläisministerin tai ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan suusta syytöksiä venäläisten syrjinnästä Suomessa.

Lassila ei kuitenkaan usko, että syytökset johtavat sen suurempiin toimiin.

– Venäjän koko poliittinen energia kohdistuu tällä hetkellä Ukrainaan ja toisaalta omaan kotirintamaan. Sen rahkeet eivät nyt riitä toimiin muualla.

Lassilan mukaan suurlähetystön twiitti voi osaltaan kytkeytyä Suomessa vilkastuneeseen keskusteluun Nato-jäsenyydestä.

– Tässä heitetään nyt pökköä Venäjän propagandan pesään. Kaikki keinot tässä suhteessa käytetään, Lassila sanoo.

– Venäjä pyrkii käyttämään niitä keinoja, joita sillä on. Ei tämä anna aihetta sen suurempaan huoleen, mutta tällaisiin pitää varautua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?