Venäjän Suomen-suurlähetystö pyytää Suomessa asuvilta venäläisiltä tietoja venäläisiin kohdistuneista oikeusrikkomuksista. Suurlähetystö kirjoitti asiasta Twitter-tilillään torstai-iltapäivänä.
– Ilmoita oikeusrikkomuksista, syrjinnästä ja vihan lietsomisesta Venäjän kansalaisia ja venäjää äidinkielenään puhuvia vastaan suurlähetystön konsuliosastolle sähköpostitse, suurlähetystö kirjoittaa.
Kansanedustajat keskustelivat keskiviikkona Venäjän mahdollisesta hybridivaikuttamisesta. Keskustelunaiheeksi nousi myös suurlähetystön twiitti.
Useat kansanedustajat muistuttivat, että Venäjän Ukrainaan kohdistamasta hyökkäyksestä ei pidä syyllistää Suomessa asuvia venäläisiä.
Twiitti kuitenkin huolestutti kansanedustajia, sillä Venäjä on perustellut hyökkäystään Ukrainaan maan venäläisen väestönosan väitetyllä sorrolla.
– Tämä on hyvin suuri ongelma. Me tiedämme, mihin Venäjä tällä pyrkii, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi.
Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll toteaa, ettei suomalaisten tarvitse huolestua suurlähetystön twiitistä ja lisää, että vastaavanlainen viestintä Venäjän suunnalta Suomeen lisääntyy todennäköisesti tulevaisuudessa.
– Meidän turvallisuusviranomaisemme ovat hereillä. Tällaista hämmentävää viestintää tulemme kohtaamaan jatkossakin, joten meidän täytyy pitää päät kylminä ja luottaa viranomaisiin, Limnéll sanoo.
Limnéllin mukaan twiitissä oli kyse niin sanotusta informaatiovaikuttamisesta, jonka tarkoituksena on pyrkiä hämmentämään viestin vastaanottajaa. Informaatiovaikuttaminen kuuluu osaksi laajempaa kokonaisuutta, hybridivaikuttamista.
Hybridivaikuttamisella pyritään luomaan epäjärjestystä ja epäluottamusta yhteiskuntaan. Vaikuttamisen keinoja on useita, ja niitä käytetään usein toisiinsa yhdistettyinä. Informaatiovaikuttamisen lisäksi vaikuttamaan voidaan pyrkiä tekemällä esimerkiksi kyberhyökkäyksiä tai rajaloukkauksia.
– Suomessa voimistunut Nato-keskustelu tulee varmasti lisäämään hybridivaikuttamista, Limnéll arvioi.
Limnéllin mukaan hämmentämiseen pyrkivä provosoiva twiitti aiheuttaa todennäköisesti suomalaisissa tavoitellun vastaisen reaktion.
– Jos tavoitteena on luoda eripuraa ja epäluottamusta suomalaiseen yhteiskuntaan, niin arvioni on, että vaikutus on täysin päinvastainen. Tämä toiminta lujittaa suomalaisten yhteishenkeä ja päättäväisyyttä, Limnéll sanoo.
Juttua päivitetty 16.3. kello 21.03 Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprosessori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéllin kommenteilla.
Juttua päivitetty 16.3. kello 17.52 kansanedustajien kommenteilla liittyen suurlähetystön twiittiin.