Yle: Helsingin yliopisto käynyt keskustelua Johan Bäckmanin dosentti-arvonimen poistamisesta

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen kertoo Ylelle, että eduskunta valmistelee parhaillaan muutosta yliopistolakiin. Tämä mahdollistaisi dosentin arvonimen perumisen.

Dosentti Johan Bäckman tunnetaan Venäjä-yhteyksistään ja Putin-myönteisistä kommenteistaan. Kuva vuodelta 2018.

Helsingin yliopisto on saanut Ylen mukaan useita yhteydenottoja, joissa on toivottu oikeussosiologian ja kriminologian dosentti Johan Bäckmanin dosentin arvonimen poistamista.

Ylen mukaan keskustelua on käyty Helsingin yliopistossa, ja ainakin yliopistojen rehtorien neuvosto keskusteli asiasta vastikään.

Ennen yliopistouudistusta dosentuuri oli virkasuhde, ja sen purkaminen oli mahdollista. Nykyään dosentti on elinikäinen arvonimi, jonka peruuttamista nykyinen yliopistolaki ei mahdollista.

Bäckman tunnetaan Venäjä-yhteyksistään ja Putin-myönteisistä kommenteistaan. Viime aikoina hän on esittänyt kommentteja aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk) Ylelle kertoman mukaan eduskunta valmistelee parhaillaan muutosta yliopistolakiin, mikä mahdollistaisi dosentin arvonimen perumisen.

– Yliopistolaissa on tietynlainen puute siten, että ei ole säännöstä, jonka nojalla dosentin arvo voitaisiin peruuttaa, jos dosentti toimii tavalla, joka on yleisesti tutkimusetiikan tai tieteen koskemattomuuden tai dosentuurin myöntäneen yliopiston arvon tai maineen kannalta vahingollista tai haitallista, Kurvinen sanoo Ylelle.

Kurvisen mukaan lakimuutos voi tulla tarpeeseen monessakin tilanteessa, mikäli jonkin yliopiston dosentti toimii tieteentekijän arvolle sopimattomasti. Yle kertoo, että lakimuutos on myös yksi keino puuttua vahingolliseen informaatiovaikuttamiseen, vihapuheeseen ja valepropagandaan.

Jo vuonna 2012 Helsingin yliopisto selvitti juristien kanssa, onko dosentin arvonimen peruminen mahdollista ja millä edellytyksillä.

Lue lisää: Yliopisto haluaa eroon kohudosentista - sähköposti suljettiin

Tämän vuoden helmikuussa korkein oikeus tuomitsi Bäckmanin toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta. KKO tuomitsi Bäckmanin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen sekä maksamaan Arolle kärsimys-, ja muita korvauksia yli 18 000 euroa.

KKO katsoi, että Bäckmanin pyrkimyksenä oli rajoittaa Venäjän informaatiovaikuttamista tutkineen Aron sananvapautta ja keskustelua Venäjän informaatiovaikuttamisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?