Rajanylitysten määrä on kasvanut Kaakkois-Suomessa noin viidenneksellä

Junat ja reittilinja-autot ovat olleet täynnä, VR suunnittelee Allegro-junien vuorojen lisäämistä.

6.3. 19:25

Rajanylitysten määrät Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoilla ovat nousseet viimeisen parin viikon aikana noin viidenneksellä.

Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtajan Antti Kukkosen mukaan aiemmin korona-aikana päivittäin Venäjän ja Suomen välisen rajan ylittäneiden määrä on ollut 3 000:n paikkeilla, ja tällä hetkellä rajan ylittää noin 3 500–3 600 ihmistä päivässä. Huippupäivinä, kuten perjantaina, rajan ylittäneiden yhteismäärä nousi lähemmäs 4 000:ta.

Luvussa ovat mukana henkilöliikenteen rajanylitykset molempiin suuntiin sekä Vainikkalan rajanylityspaikan läpi kulkeva Venäjän ja Suomen välinen junaliikenne.

Kaakkois-Suomen rajavartioston alueen rajanylityspaikkoihin kuuluvat Vaalimaa, Vainikkala ja Nuijamaa sekä Imatran rajanylityspaikka, joka on toistaiseksi suljettu henkilöliikenteeltä.

–  Suurimmat ylittäjämäärät ovat tällä hetkellä Vaalimaalla ja Nuijamaalla, kertoi Kukkonen STT:lle sunnuntaina.

Kaakkois-Suomen pohjoispuolella olevia rajanylityspaikkoja ovat esimerkiksi Niirala Tohmajärvellä Pohjois-Karjalassa ja Vartius Kuhmossa Kainuussa.

Valtaosa junamatkustajista venäläisiä

VR:n mukaan kaikki Pietarista lähtevät Allegro-junat ovat olleet kuluneen viikon aikana täynnä. VR:n mukaan toissa viikon sunnuntaista alkaen noin kaksi kolmasosaa matkustajista on ollut venäläisiä ja yksi kolmasosa suomalaisia.

–  Junat Pietarista Helsinkiin näyttävät olevan täynnä. Seuraavat vapaat paikat ovat keskiviikkona. Viimeisen viikon aikana matkoja on varattu yhden-kahden päivän varoitusajalla, kertoi Panu Mäenpää VR:n viestinnästä STT:lle sunnuntaina.

Lentoyhteydet Venäjältä Suomeen katkesivat viime viikolla.

Helsinkiin tulee nykyisellään Pietarista kaksi Allegro-junaa päivässä, yksi aamupäivällä ja toinen illalla. Jokaisessa junassa on vajaat 350 paikkaa.

VR:llä ei tiedetä, kuinka moni viikon aikana saapuneista on ostanut paluulipun Helsingistä Pietariin.

–  Siitä meillä ei ole tietoa, mutta Pietariin menevien junien varausaste on hyvin matala, Mäenpää sanoi.

Hänen mukaansa muutosta aiempien junien varausasteeseen on vaikea verrata, koska Allegro-junat olivat noin 1,5 vuotta tauolla koronapandemian takia. Allegro-junat palasivat liikenteeseen joulukuussa.

Yhtiö suunnittelee nyt lisävuoroja Allegro-junien liikenteeseen. Lisävuoron toteutumiseen vaikuttaa useampi taho, kuten Väylävirasto, Fintraffic sekä Suomen ja Venäjän valtioiden väliset sopimukset. Vuoroja oli ennen pandemian alkamista Mäenpään mukaan nykyistä enemmän.

Myös reittilinja-autot olleet täynnä

Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtajan Antti Kukkosen mukaan rajaa ylitetään tällä hetkellä välttämättömistä syistä, mikä tarkoittaa, että turistivierailuita ei ole juurikaan ole.

–  Kaksoiskansalaisia, työmatkaliikennettä, pakottavia huoltokuljetuksia, Kukkonen luetteli rajan ylittämisen tämänhetkisiä syitä.

Henkilöautojen lisäksi rajan yli tulee reittibusseja, jotka ovat olleet viime aikoina täynnä.

Suomen Moskovan suurlähetystö arvioi aiemmin tällä viikolla, että erittäin suuri osuus Venäjällä asuvista suomalaisista on palannut tai on palaamassa Suomeen Ukrainan tilanteen vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?