Suomi hankkii korkealle ulottuvia ilma­torjunta­ohjuksia – tällaisia ovat vertailun voittaneet israelilaiset järjestelmät

Valmistajien tietojen mukaan Suomi saisi hankinnan myötä kykyä torjua taktisia ballistisia ohjuksia – kuten esimerkiksi Venäjän Iskandereita.

Israelilainen Barak MX -ilmapuolustusjärjestelmä ulottuu valmistajan mukaan 20 kilometrin korkeuteen.

Venäläisen Buk-ilmatorjuntajärjestelmän poistuminen käytöstä jätti aukon Suomen ilmapuolustukseen. Korkealla lentävien maalien torjuntaan kykenevät tällä hetkellä vain ilmavoimien Hornet-hävittäjät.

Maavoimien ilmatorjunnan keihäänkärki on yhdysvaltalainen Nasams-järjestelmä, joka käyttää samaa Amraam-ohjusta kuin Hornetit. Nasamsin korkeaulottuvuudesta ei ole tarkkoja tietoja – se on eri lähteiden mukaan 8–15 kilometriä.

Tarjouskilpailu puolustusvoimien uudesta korkeatorjuntaohjuksesta on ollut vireillä jo jonkin aikaa. Nyt se etenee, ja Bukin jättämä voidaan vihdoin paikata. Hanke on mittaluokaltaan kallis, mutta sen hintaa ei toistaiseksi kerrota julkisuuteen.

– En voi valitettavasti summaa paljastaa. Se on yksi merkittävimmistä (hankkeista), mutta ei kuitenkaan strategisten hankkeiden kokoluokassa, sanoi puolustusministeriön erityisasiantuntija Frans Peltonen lauantaina IS:lle.

Entä kuinka korkealle uuden järjestelmän pitäisi ulottua?

–Se ei ole julkinen tieto, Peltonen sanoi.

Lue lisää: Puolustusvoimat on hankkimassa ilmatorjunta­ohjusjärjestelmän Israelista

Alustavien tarjousten perusteella jatkoon pääsi kaksi valmistajaa: Rafael Advanced Systems ja Israel Aerospace Industries (IAI). Valmistajien ilmoitusten mukaan kumpikin tarjottava järjestelmä antaa Suomelle kykyä torjua lentokoneiden lisäksi myös taktisia ballistisia ohjuksia – esimerkiksi sellaisia kuin Venäjän Iskander.

IAI tarjoaa Suomelle Barak MX -järjestelmää. Sen käyttämän LRAD ER -ohjuksen kantama vaakatasossa on valmistajan mukaan noin 70 kilometriä ja korkeusulottuvuus yli 20 kilometriä. Järjestelmä käyttää valvontaan ja maalinosoitukseen israelilaisen Eltan valmistamaa tutkaa.

Barak MX -järjestelmän ohjus hakeutuu laukaisun jälkeen itsenäisesti maaliinsa aktiivisen tutkan avulla. Yksi laukaisualusta kuljettaa mukanaan kahdeksaa ohjusta.

Järjestelmä kykenee tuhoamaan taistelulentokoneiden lisäksi muun muassa risteilyohjuksia, taktisia ballistisia ohjuksia, miehittämättömiä lentolaitteita, helikoptereita ja liitopommeja.

Rafael-yhtiön Daavidin linko -järjestelmä on kehitetty yhdysvaltalaisen Raytheonin kanssa.

Rafael-yhtiö tarjoaa David’s Sling -ilmapuolustusjärjestelmää (suom. Daavidin linko), jonka se on kehittänyt yhteistyössä yhdysvaltalaisen Raytheonin kanssa. Valmistajan mukaan järjestelmän Stunner-ohjus kykenee tuhoamaan ilmamaaleja 40– 300 kilometrin kantamalla, mukaan lukien taktisia ballistisia ohjuksia.

Stunner on kaksivaiheinen ohjus, joka ohjautuu lennon loppuvaiheessa itsenäisesti maaliinsa tutkan ja elektro-optisen sensorin avulla. Yhdelle laukaisualustalla voidaan ladata 16 ohjusta.

Järjestelmän valvonta- ja maalinosoitustutkan valmistaja on Elta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?