Allegrolla Helsinkiin saapuneet Alex ja Natalia kertovat paniikista, joka Venäjällä syttyi perjantaina – ”En tiedä, mihin Putin pystyy”

Allegro-junasta purkautui perjantai-iltana huolestuneita ihmisiä.

5.3. 11:37

Perjantai-iltana Helsingin päärautatieasemalla 35-vuotias Veronika katselee saapuvien junien suuntaan. Hän odottaa kello kuudelta saapuvaa Allegro-junaa, jonka kyydissä hänen äitinsä tulee Pietarista Suomeen.

Matkan syytä kysyttäessä Veronika asettelee sanansa tarkasti.

– Äiti tulee tänne lomalle, hän sanoo.

Veronika, kuten moni Allegro-junan matkustajistakaan, ei halua kuviin tai kertoa koko nimeään.

Pelkona on, mitä Venäjällä asuville sukulaisille tapahtuu, jos sanoo omalla nimellään ja kasvoillaan rehellisen mielipiteensä Venäjän hallinnosta. Tai miten itselle käy, jos myöhemmin matkustaa Venäjälle.

– Joudun (Aleksei) Navalnyin kanssa samaan paikkaan, Veronika naurahtaa hirtehisesti.

– Venäjällä ei saa sanoa rehellisesti mielipidettään mistään.

Veronika on järkyttynyt perjantaina uutisoidusta uudesta laista, jonka mukaan Venäjällä armeijasta ”valeuutisia” levittävä voi nyt saada jopa 15 vuoden vankeustuomion. Venäjä myös ilmoitti rajoittavansa pääsyä useille uutiskanaville ja verkkosivuille. Veronika toteaa, että nyt venäläisten on yhä vaikeampi saada oikeaa tietoa tapahtumista.

– Venäjällä ihmisillä ei ole mahdollisuutta nähdä koko kuvaa. Kaikki kanavat, joilla on valtion mielestä väärä näkökulma, on suljettu. Nettisivuja suljetaan, eikä nyt pääse enää edes Facebookiin. Ei ole paikkaa, mistä voisi saada tietoa siitä, mitä siellä oikeasti tapahtuu.

Allegro toi ihmisiä Venäjältä Suomeen.

Lue lisää: Venäjän duuma hyväksyi uuden lain – armeijaan liittyvistä "valeuutisista" voi saada vankeustuomion

Hän kertoo olleensa peloissaan ja huolissaan äidistään, jolla ei ole muuta läheistä perhettä Venäjällä.

– Olen totta kai ollut huolissani äidistäni, sillä jos jotain tapahtuu, en voi auttaa. Jos pankit suljetaan ja netti lakkaa toimimasta.

Veronika sanoo, ettei ole itse uskaltanut nyt lähteä Venäjälle pelätessään, että rajat laitettaisiin kiinni. Hän on helpottunut siitä, että äiti tulee nyt Suomeen.

– Olen pelännyt, että rajat menevät kiinni enkä näe äitiä enää. Nyt voi olla viimeinen mahdollisuus nähdä toisiamme.

Allegrosta purkautuu ulos ihmisiä valtavien matkalaukkujen kanssa. On perheitä, pariskuntia ja yksin matkustavia. Nuorimmat ovat sylivauvoja.

Suuren matkalaukun kanssa matkassa olevat Alex, 32, ja Natalia, 34, kertovat työskennelleensä jo aiemmin Euroopassa, mutta sota oli saanut heidät nyt muuttamaan pois Venäjältä nopeammin kuin he olivat suunnitelleet. Heillä on kuitenkin edelleen paljon perhettä Venäjällä, joten maata ei olla lopullisesti jättämässä taakse.

– Mutta rehellisesti sanottuna on todella pelottavaa, jos tämä eskaloituu, Natalia sanoo.

– Tänään Venäjällä iski paniikki siitä, että ihmisiä ei päästettäisi enää pois maasta, Alex jatkaa.

Alex ja Natalia tulivat Allegrolla Suomeen perjantai-iltana.

Hän viittaa huhuun, jonka mukaan Venäjän liittovaltio julistaisi maahan poikkeustilan, mikä muun muassa mahdollistaisi liikkumisrajoitusten asettamisen, sotilaallisen sensuurin käyttöönoton ja kokoontumisten ja mielenosoitusten kieltämisen sekä liikekannallepanon.

Alex kertoo olleensa yllättynyt siitä, miten jakautuneita ihmisten mielipiteet Venäjällä nyt ovat.

– Moni ajattelee, että se, mitä Venäjä tekee nyt Ukrainassa, on Ukrainalle hyväksi. Sanoisin, että puolet ihmisistä ajattelee niin. Kuvittelin, että useampi venäläinen vastustaisi tätä.

Natalia jatkaa huomauttamalla, että tällaiset ajatukset ovat propagandan aikaansaannosta.

– He katsovat vain Venäjän televisiota ja kuulevat vain sen, mitä Venäjä sanoo ja uskovat sen. Se on todella tehokasta, Natalia sanoo.

Hän kuvailee, että niille ihmisille, jotka ymmärtävät, miten propaganda toimii, sen vaikutukset näyttävät ilmiselviltä. Monelle venäläiselle valtion totuus on kuitenkin ainoa totuus.

– Nyt, kun pääsyä tiedotusvälineisiin rajoitettiin, ihmisillä ei ole enää mitään mahdollisuutta kuulla muita mielipiteitä.

Allegro saapumassa Helsingin päärautatieasemalle.

Alex ja Natalia kuvailevat, etteivät lännen asettamat pakotteet ole vielä muuttaneet venäläisten elämää erityisen rajusti, mutta ihmiset ovat nyt alkaneet ymmärtää, mitä esimerkiksi elinkustannuksille on tapahtumassa.

– Ihmiset alkavat nyt tajuta, Natalia sanoo.

– Itse en hyväksy sitä, että monet yritykset lännessä lopettavat nyt kaiken yhteistyön Venäjän kanssa, koska ne, jotka siitä kärsivät, ovat tavalliset ihmiset, Alex miettii.

Natalia kertoo, että monet Venäjällä ovat peloissaan tilanteesta.

– Ihmiset ovat jo aikaisemmin pelänneet protestoimista, mutta nyt, kun tuli tämä uusi laki, että voi joutua vankilaan vain postaamalla jotain… vaikuttaa siltä, että kukaan ei halua kokeilla, miten käy. Ihmiset ovat todella peloissaan.

Myös Natalia ja Alex ovat huolissaan siitä, mitä voi tapahtua, jos he arvostelevat Venäjän hallintoa julkisesti.

– He voivat löytää meidät. En tiedä, mihin Putin pystyy, Natalia sanoo.

– Voi olla vaarallista olla kuvassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?