Presidentti Niinistö piti tiedotus­tilaisuuden Washingtonissa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Washingtonissa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin. Niinistö järjesti asiasta tiedotustilaisuuden kello 24 jälkeen Suomen aikaa.

| Päivitetty

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltain presidentin Joe Biden tapasivat Washingtonissa Valkoisessa talossa perjantaina.

Hiukan kello 24 jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa Niinistö kertoi toimittajille, että presidentit keskustelivat muun muassa Natosta ja Venäjän Ukrainassa aloittamasta sodasta.

Niinistön mukaan Nato tulee noudattamaan jäsenyyksissään jatkossakin avoimien ovien politiikkaa. Suomen mahdolliseen jäsenyyteen Niinistö ei ottanut tarkemmin kantaa, mutta ilmoitti Suomen tiivistävän yhteistyötään Yhdysvaltojen kanssa.

– Meidän keskeinen tavoite on turvata Suomi ja tämä on eräs tie siihen, kehittää yhteistoimintaa Yhdysvaltojen kanssa. Nato on sitten toinen kokonaisuus, Niinistö eritteli.

  • Presidentit puhuivat tapaamisensa aluksi lyhyesti medialle. Näet keskustelun artikkelin yläosassa olevasta videosta.

Lue lisää: Presidentti Niinistö: ”Suomi on liikahtanut selvästi tiiviimpään yhteis­työhön Yhdys­valtojen kanssa”

Niinistön mukaan kesken tapaamisen presidentti Biden keksi soittaa Ruotsin pääministerille Magdalena Anderssonille. Andersson on tulossa lauantaina Suomeen tapaamaan Niinistöä.

– Ruotsin pääministeri sai ensimmäiset terveiset jo puhelimen välityksellä ennen huomista, Niinistö totesi.

Lue lisää: Yllätys­puhelu: Biden ja Niinistö soittivat Ruotsiin kesken tapaamisensa

Niinistön mukaan Venäjän hyökkäys on johtanut Euroopan yhdistymiseen, joka on Niinistön arvion mukaan yllättänyt Venäjän presidentti Vladimir Putinin.

– Euroopan yhdentyminen ja Saksan selvä uusi linjaus puolustuspolitiikan puolella merkitsee, että Eurooppa on kokonaisuudessa vahvempi ja sitä kautta myöskin Suomi.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki sanoi etukäteen odottavansa, että presidentit keskustelevat myös Yhdysvaltain ja Suomen puolustussuhteesta.

Niinistö piti presidenttien tapaamisesta tiedotustilaisuuden noin kello 24 Suomen aikaa. Hän tapasi aiemmin päivällä muun muassa senaatin republikaanijohtajia.

Päivitys kello 22.44 Uutistoimisto Reuters raportoi aiemmin virheellisesti, että Biden sanoi Yhdysvaltojen olevan sitoutunut auttamaan Suomea puolustamaan itseään. Todellisuudessa Biden sanoi Yhdysvaltojen olevan sitoutunut auttamaan Ukrainaa puolustamaan itseään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?