Poliisi varoittaa Ukrainaan liittyvistä epärehellisistä rahankeräyksistä

Rahankeräyslupien hakemuksista etusijalla ovat nyt keräykset humanitaarista apua tarvitseville ukrainalaisille.

Poliisi kehottaa lahjoittamaan rahaa ensisijaisesti sellaisten tahojen kautta, joilla on rahankeräyslupa. Nainen halasi poikaansa Medykan rajanylityspisteellä Puolan ja Ukrainan rajalla.

Poliisi varoittaa epärehellisistä rahankeräyksistä. Ukrainalaisten hätä on herättänyt suomalaisissa runsaasti auttamishalua. Poliisi kehottaa lahjoittamaan rahaa ensisijaisesti sellaisten tahojen kautta, joilla on rahankeräyslupa.

– Kriisitilanteissa laillisten keräysten ohella ilmaantuu poikkeuksetta myös epärehellistä toimintaa. On erittäin valitettavaa, että siinä missä suurin osa ihmisistä haluaa aidosti auttaa, on mukana kuitenkin lähes aina myös toimijoita, jotka tavoittelevat itselleen taloudellista hyötyä, sanoo ryhmäpäällikkö Pauliina Päivinen Poliisihallituksesta tiedotteessa.

Poliisihallitus asettaa tällä hetkellä etusijalle sellaiset rahankeräyslupahakemukset, joissa kerättävien varojen käyttötarkoituksena on konfliktitilanteesta kärsivien auttaminen.

– Hetkellisesti priorisointi voi viivästyttää muiden rahankeräyslupaa hakevien toimijoiden käsittelyaikoja, toteaa Päivinen.

Keräysten luotettavuuden takaamiseksi ja avun perille menon varmistamiseksi luvan hakijan taustat tarkastetaan edelleen, kertoo poliisi. Lisäksi hakemusten käsittelyn yhteydessä arvioidaan sitä, kykenevätkö luvan saaneet tahot myös käytännössä toimittamaan avun perille.

Laillisen keräyksen tunnistaa siitä, että kerääjä ilmoittaa rahan pyytämisen yhteydessä joko rahankeräysluvan tai pienkeräyksen numeron. Lisäksi rahankeräysluvan saaneet tahot on listattu poliisin sivuilla. Listausta päivitetään kuukausittain.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?