Sairaalassa edelleen paljon koronapotilaita – tämä on nyt Suomen koronatilanne

Kaksi viidestä erikoissairaanhoidon koronapotilaasta on hoidossa ensisijaisesti muun kuin koronan takia.

3.3.2022 22:24

Suomessa on tänään raportoitu noin 6 000 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 60 000 uutta tartuntaa, mikä on noin 23  600 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata. Yhteensä Suomessa on todettu koko pandemian aikana noin 665 000 koronatartuntaa.

THL kertoi tänään myös kolmesta uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemasta Suomessa.

Kahden viime viikon aikana uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu yhteensä 119. Tätä edeltävien kahden viikon aikana kuolemia raportoitiin 224 kappaletta. Useampi kuin yhdeksän kuollutta kymmenestä on ollut yli 60-vuotiaita.

Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemia on koko pandemian aikana raportoitu Suomessa 2 384.

"Epidemian kulun arviointiin liittyy yhä epävarmuutta"

Suomessa on edelleen paljon koronapotilaita sairaalahoidossa, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja THL kertovat viikkokatsauksessaan.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla olevien määrä on pysynyt samalla tasolla viime viikkoina, mutta teho-osastoilla potilasmäärä on ollut pienessä kasvussa.

Viimeisimpien eli eilen julkaistujen lukujen mukaan Suomessa oli erikoissairaan­hoidossa yhteensä 303 potilasta, joilla on todettu koronavirustartunta. Tehohoidossa oli puolestaan 31 koronapotilasta.

Perjantaina 18. helmikuuta eli noin kaksi viikkoa sitten erikoissairaanhoidossa oli 310 ihmistä, joilla oli koronatartunta. Tehohoidossa oli tuolloin 30 ihmistä.

Arviolta kaksi viidestä erikoissairaanhoidon potilaasta on hoidossa ensisijaisesti muun syyn kuin koronataudin vuoksi. Ensisijaisesti koronan takia tehohoidossa päivittäin olevien määrä oli viime viikolla noin 30 potilasta.

STM:n ja THL:n mukaan koronaviruksen perimän kokonaismäärä Suomen jätevesissä on edelleen korkealla tasolla. Koronavirusjäämien määrän kehityssuunta on kääntynyt laskuun vain Espoossa ja Helsingissä.

Muilla seurantapaikkakunnilla trendi on joko jatkanut nousuaan tai pysynyt tasaisena. THL:n jätevesiseurannan piirissä on noin puolet Suomen väestön tuottamasta jätevedestä.

Epidemian kulun arviointiin liittyy edelleen huomattavaa epävarmuutta, STM ja THL kertovat.

Uutta Novavaxin rokotetta saatiin Suomeen

THL kertoi torstaina, että Suomeen on saapunut viime viikolla erä Novavaxin valmistamia uusia proteiinirokotteita. Rokote antaa suojaa koronaviruksen aiheuttamaa tartuntaa ja tautia vastaan. Uusia proteiinirokotteita saadaan Suomeen maaliskuun aikana noin 235  000 kappaletta.

Rokotetta suositellaan THL:n mukaan ensisijaisesti henkilöille, joille ei voida antaa mrna- tai adenovirusvektorirokotteita. Uutta rokotetta voidaan antaa myös niille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat proteiinirokotteen muiden valmisteiden sijaan.

Uutta rokotetta käytetään ensisijaisesti ensimmäisiin ja toisiin annoksiin. Rokotteella ei ole myyntilupaa kolmansille annoksille, eikä sitä THL:n mukaan suositella kolmanneksi annokseksi kuin poikkeustapauksissa.

Suomessa noin 80 prosenttia koko väestöstä eli noin 4,4 miljoonaa ihmistä on ottanut vähintään yhden koronarokotteen. Toisen annoksen on ottanut 76 prosenttia väestöstä, mikä tarkoittaa noin 4,2:ta miljoonaa ihmistä.

Kolmannen annoksen on puolestaan ottanut puolet koko väestöstä eli reilut 2,7 miljoonaa ihmistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?