Katso täältä kaikki ISTV:n studiolähetykset Ukrainan sodasta
ISTV on tehnyt erikoislähetyksiä Ukrainan tilanteesta siitä lähtien, kun Venäjä tunnusti ensin kapinallisalueiden itsenäisyyden ja hyökkäsi sitten Ukrainaan. Katso alta kaikki tähän mennessä tehdyt lähetykset kokonaisuudessaan.
Asiantuntijahaastatteluja, raportteja paikan päältä Ukrainasta... IS on seurannut herkeämättä Ukrainan tilannetta Venäjän hyökättyä maahan. Tähän artikkeliin päivittyvät kaikki ISTV:n studiolähetykset aiheesta.
Onko Putin Kiinan presidentin Xi Jinpingin taskussa? Kuinka kipeää kansainvälinen pidätysmääräys tekee diktaattorin ihon alla? Miksi Putin hiippaili Mariupolissa yön pimeydessä? Studiossa UIkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila (23.02.23)
Kremlin propagandakoneisto jauhaa nyt täysillä, jotta sodan uhrit ja liikekannallepanon pelko eivät lamauttaisi kansaa. Onpa sodan mainostajaksi valjastettu jo diktaattorin huhuttu naisystäväkin. Studiossa UIkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila (08.02.23)
Lähettääkö Venäjä massoittain reserviläisiä suurhyökkäykseen, koska diktaattori Putin tarvitsee epätoivoisesti voittoja? Ehtiikö lännen lupailema uusi ja järeämpi aseapu Ukrainan avuksi? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen vastasi Jyväskylän yliopiston turvallisuuden ja strategisen analyysin työelämäprofessori Martti J. Kari (01.02.23)
Millaisessa tilanteessa Nato-neuvotteluissa otetaan ”aikalisä”? Miten tästä jatketaan eteenpäin? Mitä Turkki oikein haluaa? ISTV:n Nato-studiossa tilannetta arvioi Nato-asiantuntija ja tutkijatohtori Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista (25.01.23)
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen arvioi että Zelenskyin ja Niinistön tapaamista ja Nato-hakemuksen tilannetta (24.01.23)
Havitteleeko nykytsaari Neuvostoliiton rajoja, ”pahan” lännen alistamista ja Suomen ”takaisin ottamista”? Onko Venäjän uusi, massiivinen liikekannallepano pelkkä vitsi? Onko sen sotilaiden taistelutahto romahtanut? Studiossa pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri (10.01.23)
Itärintama on yhä taisteluiden hornankattila. Bahmutin lisäksi huomio on nyt myös Kreminnassa. Onnistuuko Ukrainan läpimurto siellä? Kuinka kipeää sen lennokki-iskut tekevät Venäjän kaukaisissa lentotukikohdissa? Kuinka tämä hullu sota saadaan loppumaan? Studiossa Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö (29.12.)
Itä-Ukrainassa raivoavat järjettömät taistelut, ja Venäjän ennakoidaan kokoavan joukkojaan uuteen suurhyökkäykseen. Mutta huojuuko ontuva jättiläinen jo taisteluväsymyksestä, onko Ukraina sittenkin talven voittaja? Näihin ja muihin kysymyksiin vastaa kenraalimajuri evp. Pekka Toveri (21.12)
Vladimir Putin esiintyy välillä hiprakassa, uhossa tai alavireisenä – ja peruuttaa mahtipontiset lehdistötilaisuutensa. Syökö pitkittynyt Ukrainan sota presidenttiä sisältä? Tähän ja muihin kysymyksiin vastaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila (14.12)
Venäläisiä sotilaita kuolee useita satoja päivässä, ja Putin virittelee ”peiteltyä” liikekannallepanoa. Mikä on Bahmutin verisen lihamyllyn merkitys? Saako Ukraina sittenkin länneltä 150 kilometriin yltäviä täsmäammuksia? Studiossa kenraalimajuri evp. Pekka Toveri (30.11.)
Mitä kaikkea Puolan ohjusturman jälkipyykistä löytyy? Mikä on Ukrainan voitokkaan hyökkäysarmeijan uusi suunta? Onko Venäjä pian tuhlannut valtavan ohjusarsenaalinsa? Studiossa kenraalimajuri evp. Pekka Toveri (18.11.)
Spekulaatiot laukkaavat Puolaan pudonneesta ohjuksesta. Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg arvioi tapahtumia ISTV:n suorassa lähetyksessä (16.11.)
Ukrainan voittoisa vastahyökkäys ei osoita hyytymisen merkkejä etelässä, mutta itärintamalla taistellaan verisesti tasapäin. Mikä on vapauttajien seuraava suunta? Onko talvitauko harhautusta vai totta? Studiossa sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö (15.11.)
Liikekannallepano iski sodan tavallisen venäläisen tajuntaan, milloin eliitti reagoi? Putin tuhoaa tehokkaasti Ukrainan infraa, mutta pelkää, että menettää Hersoninkin. Ukraina-studion asiantuntijavieras Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila (1.11.)
Ukraina-studion vieras on kirjailija Sofi Oksanen. Haastattelun aiheita ovat Putinin motiivit, Venäjän imperialismi, ”tavallisen venäläisen” vastuu, ukrainalaisten taistelutahto, Viron Venäjä-kammo, suomettuneet Putinin myötäilijät ja paljon muuta (27.10.)
Sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö vastasi polttelevan ajankohtaisiin kysymyksiin. Aihelistalla olivat muun muassa Hersonin lähialueen tilanne, lähenevä talvi ja Venäjän väitteet siitä, että Ukraina valmistelisi likaista pommia (25.10.)
Miksi Venäjän armeija on jättämässä Hersonin ja pakkosiirtämässä kymmeniätuhansia ukrainalaisia? ISTV:n Ukraina-studion asiantuntijavieras, Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori ja ex-tiedustelueversti Martti J. Kari (21.10.)
Onko Ukraina matkalla voittoon? Horjuuko Putinin valta? Ukraina-studion vieraaksi saapui Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll (7.10.)
Nord Stream -kaasuputket ruostuvat merenpohjassa, miksi kukaan ei ota kunniaa hybridi-iskusta? Ukraina-studion asiantuntijavieraana kenraalimajuri evp. Pekka Toveri (30.9.)
Natiseeko Venäjä jo liitoksistaan, sillä osittainen liikekannallepano on ajanut jo satojatuhansia värväysikäisiä pakosalle ja kansanjoukkoja barrikadeille? ISTV:n Ukraina-studiossa asiantuntijavieras, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll (27.9.)
Onko tsaari jo paniikissa? Vastaako kansa huutoon, vai ryntääkö se kaduille? Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri otti kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin. (22.9.)
Ukrainassa oleva Ilta-Sanomien toimittaja Mikko Marttinen kertoo terveiset yhä iskujen kohteena olevasta Harkovasta sekä vierailustaan Izjumin alueelta löytyneestä hautausmaasta (22.9.)
Jatkuuko vyöry myös etelässä, kun Venäjän armeijan taistelumoraali ja -kyky ovat kriisissä? Tähän ja muihin kysymyksiin vastaa sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö (15.9)
Ovatko Venäjän valtit jo pöydällä ja oma talous kuralla? Studiossa Hybridiosaamiskeskuksen Hanna Smith (8.9.)
Onko Ukrainan vastahyökkäyksessä voimaa? Tähän ja muihin kysymyksiin vastaa kenraalimajuri evp. Pekka Toveri (30.8.)
Studiossa sotatieteiden dosentti ja Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö (24.8.)
Studiossa Upin vanhempi tutkija Jussi Lassila (16.8)
Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri: Tilanne Ukrainassa on muuttunut (9.8.)
Venäjän diktaattori Vladimir Putin on pelotellut lähipiirinsä mykäksi, opposition vankilaan ja kansan apaattiseksi. Tutkija Jussi Lassila arvioi Putinin mielenliikkeitä ISTV:n studiossa (14.6.)
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta kävi läpi Turkkiin ja Natoon liittyviä kuumia kysymyksiä (8.6.)
Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja ja Venäjä-asiantuntija Hanna Smith arvioi Suomen Nato-junan etenemistä. (8.6.)
Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri niputti kulutussodan tuoreet käänteet (31.5)
ISTV:n Ukraina-studiossa Jyväskylässä vieraana Venäjä- ja Ukraina-asiantuntija, Turvallisuus ja strateginen analyysi -maisteriohjelman opettaja Martti J. Kari (23.5.)
Erikoistoimittaja Arja Paananen analysoi Venäjän voitonpäivän juhlaa (9.5.)
Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri analysoi Ukrainan sodan tilannetta (9.5.)
Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri seurasi ja kommentoi suorassa lähetyksessä Venäjän voitonpäivän paraatia (9.5.)
Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri analysoi Ukrainan sodan tilannetta (6.5.)
Pettääkö Putinin terveys vai kääntääkö hän katseensa Suomeen? Haastattelussa Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith.
Voiko Venäjä saada kybersodankäynnillä Suomen polvilleen tai sekaisin? Tähän kysymykseen vastasi kybersodankäynnin ja -vaikuttamisen ammattilainen, eversti Aapo Cederberg HAAPALA-TV:ssä (21.4.)
Maapuolustuskorkeakoulun erikoistutkija, everstiluutnantti evp., Venäjän sotilasstrategiasta väitellyt tohtori Pentti Forsström kävi läpi ajankohtaista tilannetta (21.4.)
Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri analysoi Ukrainan sodan tilannetta (19.4.)
Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Jan Hurri arvioi muun muassa energiakauppaa, pakotteita ja vihreää siirtymää. (8.4.)
Väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta arvioi Ukrainan sodan geoekonomisia seurauksia – esimerkiksi energiakriisiä, pakotteita ja Euroopan keskuspankin korkopolitiikkaa. (8.4.)
Ilta-Sanomien toimittaja Mikko Marttinen raportoi Kiovasta ja kertoi vierailusta Butshan alueelle. Butshasta on löytynyt venäläisjoukkojen lähdön jälkeen teloitettuja siviilejä ja suurta tuhoa. (6.4.)
Tohtori ja eversti evp. Martti J. Kari on Turvallisuus ja strateginen analyysi -maisteriohjelman opettaja Jyväskylän yliopistossa. Hän arvioi 6. huhtikuuta käydyssä keskustelussa muun muassa Venäjän asevoimien tekemiä virheitä. (6.4.)
Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith analysoi Ukrainan sodan taustoja ja rauhanneuvotteluja sekä Suomen kokemaa hybridiuhkaa. (30.03.)
IS:n toimittajan Anna Nuutisen raportti Lvivin rautatieasemalta Ukrainasta (25.3.)
Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri analysoi Ukrainan sodan tilannetta (24.3.)
Tiedustelueversti ja kyberturvallisuuden opettaja Martti J. Kari analysoi Ukrainan sotaa (23.3.)
Paikalliset muistelevat Lvivissä talvisotaa. IS:n toimittaja Anna Nuutinen raportoi. (23.3.)
IS:n toimittaja Anna Nuutinen raportoi Länsi-Ukrainasta (22.3.)
Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari keskustelemassa muun muassa Ukrainan ja Venäjän välisistä neuvotteluista (17.3.)
Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Jouko Juonala raportoi Etelä-Ukrainasta (15.3.)
Euroopan hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith keskustelemassa muun muassa huhuista Putinin sisäpiirin erimielisyyksistä ja rauhanneuvotteluiden heiveröisestä painoarvosta (14.3.)
Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Jouko Juonala raportoi Moldovasta (14.3.)
Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Jouko Juonala ja kuvaaja Aleksi Jalava antoivat videoraportin Venäjän hyökkäykseen varautuvasta Ukrainan kolmanneksi suurimmasta kaupungista Odessasta (12.3.)
Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Jouko Juonala raportoi suoraan Ukrainan naapurimaasta Moldovasta. Paikalla on myös IS:n kuvaaja Aleksi Jalava. (11.3.)
Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Veera Laine keskustelee Venäjän sananvapaustilanteesta (9.3.)
Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri käy läpi Kiovan taistelua, Venäjän tappioita ja muun muassa panssaritorjunnan tehokkuutta (8.3.)
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan analysoi Venäjän tämän hetkistä sisäpolitiikkaa (3.3.)
Digitoimittaja Henrik Kärkkäinen puimassa Venäjän informaatiosotaa (3.3.)
Euroopan hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith keskustelemassa Vladimir Putinista (2.3.)
Everstiluutnantti Marko Palokangas studiossa keskustelemassa tilanteesta (2.3.)
Helsingin yliopiston tutkija Timo Miettinen arvioi Venäjän hyökkäyksen talousvaikutuksia (1.3.)
Erikoistoimittaja Jan Hurri arvioi sodan talousvaikutuksia (1.3.)
Kenraalimajuri evp Pekka Toveri analysoi tuoreimpia tietoja maanantaina (28.2.)
Studiossa Maanpuolustuskorkeakoulun Simo Pesu (25.2.)
Studiossa vanhempi tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista (25.2.)
Studiossa Arja Paananen pohtimassa Venäjän kohtaamia pakotteita (24.2.)
Maan puolustuskorkeakoulun Jarmo Mattila kommentoi Venäjän hyökkäystä (24.2.)
Toimittaja Mikko Marttisen raportti Ukrainasta (24.2.)
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen analysoi Venäjän hyökkäystä (24.2.)
Ukrainan tilanne torstaina 24.2. kello 8. Puhelinhaastattelussa toimittaja Mikko Marttinen Ukrainasta.
Ukrainan kriisin ensimmäisen päivän ilta. Tutkija Jyri Lavikainen Ulkopoliittisesta instituutista, apulaisprofessori Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Arja Paananen kertoivat, mitä kriisistä on syytä tietää. (22.2.)
Vladimir Putin määräsi joukot Itä-Ukrainaan. Toimittaja Lauri Silvander kertoi ensitiedot. (22.2.)