Murhasta epäilty hieroja Harri Puhjo pakoili poliisia tuttavansa asunnolla – tämä kaikki fitness-kilpailijan puukotuksesta tiedetään nyt

Ex-naisystävänsä murhasta epäilty mies on poliisin mukaan selvittänyt tapahtumien kulkua virkavallalle.

Harri Puhjolla on myös aiempaa rikostaustaa. Hänet vangittiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa perjantaina.

3.3. 6:00

Poliisi on jatkanut Espoon Haukilahdessa viime viikon maanantaina tapahtuneen henkirikoksen esitutkintaa. Ex-naisystävänsä murhasta epäillyn, Helsingin kehon­rakennus­piireistä tunnetun hierojan Harri Puhjon, 58, pakomatka päättyi Vantaalle noin vuorokausi veriteon jälkeen.

Puhjo otettiin kiinni myöhään tiistaina illalla 22. helmikuuta. Tapauksen tutkinnanjohtaja Matti Högman kertoo, että epäilty murhaaja oli oleskellut tuttavansa asunnolla Vantaalla.

– Hän oli ihan luvallisesti ollut siellä asunnossa, eli ei hän ollut sinne mitenkään tunkeutunut.

Kiinniottonsa yhteydessä Puhjo ei tutkinnanjohtajan mukaan tehnyt vastarintaa, ja tilanne sujui poliisin näkökulmasta rauhallisesti ilman ”suurempaa draamaa”.

Högman ei tässä vaiheessa kommentoi, epäilläänkö jonkun tai joidenkin suojelleen Puhjoa kiinnijäämiseltä pakomatkansa aikana. Tutkinnanjohtaja ei anna muitakaan lisätietoja kiinniottoajankohdan yksityiskohdista.

Lue lisää: Täällä Harri Puhjon epäillään murhanneen ex-naisystävänsä – pakeni surmatalolta kohti Westendiä

Epäillyn jäljille päästiin tutkinnanjohtajan mukaan pääosin poliisin omien tutkintatoimien avulla.

– Emme saaneet ulkopuolista yleisövihjettä, joka olisi ollut se ratkaiseva vihje. Jonkin verran kyllä saimme vihjeitä, osin hyödyllisiäkin, hän sanoo.

Puhjo vangittiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa perjantaina todennäköisin syin murhasta epäiltynä. Poliisin mukaan häntä on kuulusteltu useaan otteeseen, ja hän on kertonut tapahtumista virkavallalle.

Henkirikos tapahtui rauhallisella asuinalueella Espoon Haukilahdessa.

Lue lisää: Murhasta epäilty Harri Puhjo oli sala­kuvannut ja uhkaillut uhriaan vuosia – 29-vuotias nainen oli fitness­kilpailija ja korkea­koulu­opiskelija

Puhjon epäillään murhanneen 29-vuotiaan naisen teräaseella uhrin asuintalon rappukäytävässä Kuhatiellä. Epäilty tekoväline on poliisin hallussa, mutta Högman ei kerro, kuinka poliisi sai sen haltuunsa.

Poliisin mukaan naapurusto oli havahtunut rappukäytävän tapahtumiin, ja uhrille oli hälytetty apua. Pelastusyrityksistä huolimatta nainen menehtyi. Sivulliset olivat nähneet Puhjon pakenevan rikospaikalta Westendin suuntaan.

Murhan rikosnimike perustuu raa’an ja julman tekotavan lisäksi myös vakaaseen harkintaan. Poliisi ei kommentoi, miten pitkään Puhjo on mahdollisesti suunnitellut tekoaan.

Toistaiseksi tutkinnassa ei murhan lisäksi ole muita rikoksia.

– Tutkinta jatkuu kuulusteluja tehden.

Surmatalon rappukäytävässä oli rullalla vereen tahriintuneita käytävämattoja.

Lue lisää: Murhasta epäilty Harri Puhjo yritti peitellä kasvojaan – oikeus määräsi vangittavaksi

Uhri oli viime toukokuussa hankkinut Puhjolle vuoden mittaisen lähestymiskiellon. Lähestymiskieltohakemuksesta ilmenee, että Puhjo oli piinannut naista pitkään muun muassa viesteillä, esittänyt uhkauksia ja uhannut veitsellä.

Nainen kertoi oikeudessa, että Puhjo oli myös useampaan kertaan käynyt häneen käsiksi. Puhjo oli tutustunut fitness-kilpailutaustaiseen naiseen saliharrastuksen kautta.

Tutkinnanjohtaja Högman ei kommentoi, onko veriteon motiivi ilmennyt poliisille tai mihin motiivi mahdollisesti liittyy. Högman luonnehti aiemmin IS:lle, että Puhjolla oli ollut ”jonkinlainen päähänpinttymä” naisesta, eikä mies lopettanut hänen vainoamistaan.

Puhjolle on määrätty lähestymiskielto myös toista nuorta naista kohtaan. Viime syksynä mies tuomittiin kahden vuoden vankeuteen raiskauksesta ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Uhri oli tässäkin tapauksessa nuori nainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?