Bliniravintola joutui Venäjä-inhon kohteeksi – ukrainalainen yrittäjä huolestui suomalaisten reaktioista

Artemy Senko vaimoineen on tarjoillut venäläisen keittiön herkkuja suomalaisille jo vuodesta 2014.

Venäläistä ruokaa tarjoileva BLINIt-ravintola joutui ikävän käytöksen kohteeksi. Ravintolan perustajat ovat ukrainalaisia.

2.3.2022 18:07

Venäjän raaka sota Ukrainassa on saanut demokraattiset maat yhdistymään ennennäkemättömällä tavalla Ukrainan tueksi.

Myös suomalaiset ovat erittäin yksimielisesti Ukrainan tukena ja moni on ymmärrettävästi muuttanut suhtautumistaan Venäjään kielteiseksi.

Suhtautumisessa Venäjään ja venäläisiin on valitettavasti tullut myös ylilyöntejä. Yhden sellaisen kohteeksi joutui Artemy Senkon ja hänen vaimonsa Daria Podstreshnayan BLINIt-ravintola.

Helsingin Sturenkadulla sijaitseva ravintola tarjoilee venäläisen keittiön herkkuja.

– Tässä ei ole mitään poliittista. Tarjoamme venäläisiä blinejä, venäläistä borssikeittoa ja venäläisiä pelmenejä, jotka ovat myös suosittuja ukrainalaisessa keittiössä. Vaimoni ja minä nimesimme ravintolan venäläiseksi, koska kasvoimme Venäjällä ja muutimme Venäjältä.

Senkon mukaan ravintola on saanut Googlessa 1 tähden arvosteluja, joissa viitattiin Ukrainan sotaan.

BLINIt-ravintola tarjoilee muun muassa makeita ja suolaisia blinejä.

Tiistaina yksi henkilökunnasta joutui tiistaina ikävään tilanteeseen. Senkon mukaan asiakas ryhtyi tivaamaan tarjoilijalta aggressiivisesti, että miksi venäläiset hyökkäävät Ukrainaan.

– Hän puhuu suomea ja kertoi asiakkaille olevansa ukrainalainen. Jos haluat auttaa Ukrainaa, miksi pitää kiusata venäläistä ruokaa Suomessa tarjoilevaa ravintolaa, Senko sanoo.

Myös Senko ja muu ravintolan henkilökunta on Ukrainasta. Senkon perhe muutti sieltä aikanaan Pietariin, josta hän ja Podstreshnaya muuttivat Suomeen vuonna 2010. Podstreshnayan äiti on venäläinen, isä Ukrainasta. Molemmilla asuu paljon sukulaisia Ukrainassa.

– Asumme Suomessa, koska emme pitäneet Venäjän politiikasta aiemminkaan. Täällä on kaikin puolin parempi.

Senko kertoo olevansa huolestunut suomalaisten reaktioista venäläisiä kohtaan. Hän huomauttaa, että myös moni ukrainalainen puhuu venäjää.

– Jos puhut venäjää tai kirjoitat kyrillisillä kirjaimilla, olet hyökkääjä.

Yrittäjä Artemy Senkon Anton-veli paistoi blinejä keskiviikkona. Ukrainan lippu liehuu paistopisteen yläpuolella.

Podstreshnaya puolestaan sanoo olevansa hirvittävän kiitollinen suomalaisten Ukrainalle esittämästä tuesta. Hän kertoo esimerkiksi nähneensä paljon tavallisten suomalaisten Facebook-julkaisuja.

– Se on mahtavaa, hän sanoo.

Podstreshnaya kertoo olevansa myös iloinen ja kiitollinen siitä, että monet suomalaiset ovat todenneet ja ymmärtäneet, etteivät tavalliset venäläiset ole syyllisiä sotaan. Hän kertoo, ettei kukaan hänen tuntemistaan venäläisistä kannata sitä.

– He ovat olleet sokissa ja huolestuneita.

Sotaa vastustavilla venäläisillä on vain hyvin rajalliset keinot vaikuttaa asiaan, Podstreshnaya sanoo. Moni pelkää protestoida. Myös sodanvastaisiin mielenosoituksiin lähtevät ovat Podstreshnayan mukaan peloissaan, mutta lähtevät silti, koska vaihtoehtoakaan ei ole.

Poliisi kuitenkin pidättää mielenosoittajia ja hajottaa mielenosoituksia ankarasti.

– En tiedä, mitä venäläiset voisivat tehdä pysäyttääkseen tämän. Emme voi edes äänestää ja vaihtaa presidenttiä, koska vaalit eivät ole rehelliset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?