IS:n tiedot: Suomen poliisi­laitoksilla varauduttiin terrori-iskun uhkaan

Uhkaan reagoivat kaikki Suomen poliisilaitokset.

Poliisin panssariauto partioi Helsingin Pasilan poliisitalon edustalla 10.2.2022.

1.3. 11:33

IS:n tietopyynnöllä saamien tietojen mukaan poliisilaitokset ympäri Suomen varautuivat helmikuussa terrori-iskun vaaraan.

Poliisihallitus lähetti kaikille poliisilaitoksille helmikuun alussa kirjeen, jossa se varoitti konkreettisesta terrori-iskun uhasta.

Kirjeen mukaan uhka kohdistui ”todennäköisesti poliisilaitoksiin”.

Poliisin henkilöstöä muistutettiin Euroopassa vuosina 2020–2021 tapahtuneista terrori-iskuista, joissa tekovälineinä korostui helposti saatavilla olevan teräaseen käyttö.

Poliisin henkilöstöä muistutettiin varovaisuudesta. Poliiseja kehotettiin tarkkaavaisuuteen poliisiasemien tiloissa tai niiden läheisyydessä.

Poliisiautot tarkkailivat Pasilan poliisitalo edustalla 10.2.2022.

IS:n tietojen mukaan Poliisihallitus lähetti muutamia päiviä myöhemmin toisen kirjeen, jossa se arvioi uhkatason kohonneen valtakunnallisesti entisestään.

– Poliisihallituksen saaman tiedon perusteella on syytä varautua konkreettiseen ja erittäin vakavaan poliisin organisaatioon ja sen henkilöstöön kohdistuvaan väkivallan tai vakavan iskun uhkaan, Poliisihallituksen lähettämässä kirjeessä luki.

Poliisihallitus piti ehdottoman tärkeänä, ettei tieto uhasta vuoda ulkopuolelle, sillä poliisin henkilöstön henki, terveys sekä tiedonhankintaoperaatio olisivat vaarantuneet.

Poliisihallitus lähetti vasta 10. helmikuuta suppean tiedotteen, jossa se kertoi ainoastaan poliisiin kohdistuvasta mahdollisesta uhasta ja varautumisen tehostamisesta.

Poliisihallitus tiedotti lopulta 15. helmikuuta, että poliisiin kohdistunut uhka olisi lieventynyt. Tästä syystä poliisi myös kevensi varautumistaan.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ei kommentoinut aiemmin Ilta-Sanomille, onko uhkaa enää olemassa millään tasolla. Hän piti tietoa ”ehdottoman salaisena.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?