Presidentti Niinistö kommentoi Ylellä Ukrainan saamaa ase­apua – yksi asia ollut varmasti Venäjälle yllätys

Presidentti Niinistön mukaan vanhasta periaatteesta poikettiin, kun Suomi päätti tarjota aseapua Ukrainalle.

28.2.2022 22:02

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi tänään Ylen A-studiossa Suomen päätöstä lähettää aseita avuksi Ukrainalle. Lisäksi presidentti otti kantaa Ylen kyselyyn, jonka mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Niinistön mukaan hallituksen päätös aseviennistä Ukrainaan oli monin tavoin merkittävä.

– Päätös on siinä mielessä historiallinen, että poikkesimme vanhasta periaatteesta, joka on tämänkin hallituksen hallitusohjelmaan kirjattu. Sen mukaan kriisialueille ei viedä aseita, Niinistö sanoo.

Aiempi kanta siitä, ettei aseita viedä kriisialueille, on perustunut alistavien tilanteiden välttämiseen ja siihen, ettei aseita käytettäisi hyökkäystarkoituksessa. Niinistön mukaan tilanne on nyt toinen.

Niinistö arvelee Venäjän laittavan asevientiin liittyen merkille sen, että Eurooppa on nyt ennennäkemättömän yhtenäinen.

– Emme ole koskaan nähneet näin yhtenäistä Euroopan unionia tämän suuruusluokan asiassa kuin nyt.

Presidentiltä kysyttiin, mitä hän uskoo venäläisten ajattelevan Suomen suunnanmuutoksesta.

– Venäjällä taitaa olla aika paljon muita kiireitä, Niinistö vastasi hieman naurahtaen.

Hänen mukaansa venäläiset ovat kuitenkin mahdollisesti panneet merkille, että aseviennin taustalla on laajempi Euroopan yhtenäisyys.

– Olen varma, että se on heille yllätys.

Niinistö ei pidä mahdollisena sitä, että Venäjä hyökkäisi Suomeen tulevien kuukausien aikana, vaikka myös Suomi on ollut Putinin uhkausten kohteena.

– Tietysti nämä niin sanotut vasta-askeleet kuulostavat uhkaavilta. Venäläiset ilmeisesti ilmoittavat vain asenteensa, joka on aika lailla ikävä. Jää meidän mielikuvituksemme varaan, mikä tällainen vasta-askel voi olla.

Niinistön mukaan vasta-askeleita voidaan ottaa, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Naton jäseniksi.

Ylen tekemän kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä Natoon. 53 prosenttia vastaajista kannattaa Nato-jäsenyyttä ja 28 prosenttia vastustaa sitä. Osa kyselystä oli tehty ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Niinistön mukaan tulos oli odotettavissa.

– Helposti syntyy sellainen tunne, että Nato ja me olemme täydessä suojassa.

Niinistön mukaan turvallisuuden tunne houkuttaa helposti, mutta myös sen vastavaikutuksia on ajateltava. Venäjän toimet tulee ottaa päätöksenteossa huomioon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?