Allegrolla Helsinkiin saapunut Sofia kertoo, mitä ihmiset ajattelevat Pietarissa nyt – ”Ei voi tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi”

Allegro-juna toi maanantai-iltana Helsinkiin niin kotimaahansa palanneita suomalaisia, Venäjällä vierailleita suomalaisia kuin eurooppalaisia lomamatkustajiakin.

Allegro-juna saapui Helsinkiin Pietarista noin kello kuudelta maanantai-iltana.

28.2.2022 22:31

Allegro-junat kuljettavat tällä hetkellä Suomeen paljon Venäjällä asuneita suomalaisia, jotka palaavat kotimaahansa kiristyneen maailmantilanteen vuoksi. Junien kyydissä on myös paljon venäläisiä, jotka ovat päättäneet jättää oman kotimaansa.

Maanantai-iltana Pietarista Helsingin päärautatieasemalle saapunut Allegro kuljetti kyydissään sankoin joukoin venäläisiä ja venäläistaustaisia matkustajia. Yksi heistä oli Sofia Silvanovich.

Helsingissä asuva Sofia Silvanovich kävi Venäjällä tapaamassa sukulaisiaan.

Helsingissä asuva Silvanovich kertoo olevansa Suomen kansalainen, joka vieraili Venäjällä sukulaistensa luona. Visiitti kesti noin viikon ajan.

Silvanovich kuvailee tilannetta Venäjällä sekavaksi. Venäjälle asetettujen pakotteiden vuoksi romahtanut ruplan arvo aiheuttaa maassa huolta.

– Ihmiset yrittävät nostaa käteistä, pankkiautomaateissa ei ole dollareita tai euroja, ihmiset eivät tiedä, menettävätkö he työpaikkansa... Ei voi tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi, Silvanovich sanoo.

Helsingin päärautatieasemalla kävi kova kuhina.

Naisen mukaan ihmiset ovat epävarmoja siitä, minkälaiseksi sota kehittyy, ja joutuvatko siviilitkin mahdollisesti lähtemään sotatantereelle.

– Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Emme voi tietää, syttyykö ydinsota, vai joutuvatko esimerkiksi nuoret pojat seuraavaksi sotimaan, Silvanovich arvuuttelee.

Silvanovichin mukaan television kautta saa lähinnä Venäjän näkökulmasta esitettyä tietoa sodasta. Jos haluaa nähdä myös toisen puolen, kannustaa nainen lukemaan uutisia verkosta ja seuraamaan Telegram-kanavia. Sosiaalisen median käyttäminen saattaa osoittautua hankalaksi, sillä Venäjä on rajoittanut kansalaistensa pääsyä esimerkiksi Facebookiin.

Allegro toi kyydissään niin Venäjällä asuneita tai vierailleita suomalaisia kuin venäläisiäkin.

Tshekkiläinen Natalia Bavarov oli miehensä Andrein kanssa vain kääntymässä Suomessa ennen Prahan-lentoaan.

Kiireiset ihmiset jonottavat malttamattomina Allegron vaunuissa pääsevänsä astumaan Helsingin puolelle. Ihmisvirta purkautuu tasaiseen tahtiin ulos junasta, ja ihmiset suuntaavat matkalaukkujensa kanssa malttamattomina pois laiturilta numero yhdeksän.

Tshekkiläiset Natalia ja Andrei Bavarov tulivat Allegrolla Suomeen ainoastaan pakolliselle välipysäkille, sillä heidän lentonsa Venäjältä takaisin kotimaahan oli peruttu. Pietarissa lomailemassa ollut pariskunta lähtee tiistaina Suomesta Prahaan.

Bavarovien mukaan sodan olemassaolo ei juuri näyttäytynyt lomamatkan aikana Venäjän kaduilla. Sen sijaan mediassa sota on totisinta totta.

– Sota on huono asia, Andrei toteaa tyhjentävästi, ennen kuin kiireinen pariskunta katoaa väkijoukkoon.

Andrei Bavarov kuvaa sotaa huonoksi asiaksi.

VR:n matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola kertoo STT:lle, että junia kulkee päivittäin kaksi sekä Pietariin että sieltä Helsinkiin. Junat lähtevät samaan aikaan aamulla ja iltapäivällä.

Simolan mukaan merkit suomalaisten paluuliikenteestä olivat nähtävissä jo viikonloppuna, jolloin Suomeen virtasi Venäjällä asuneita yksittäisiä suomalaisia ja perheitä.

– Oletamme, että Allegro tulee palvelemaan paluumuutossa puolin ja toisin jonkin aikaa, kun lentoliikennettä tulee olemaan vähemmän, Simola kertoo.

Junat kulkevat Simolan mukaan ainakin vielä toistaiseksi Venäjälle, vaikka ulkoministeriö on kehottanut välttämään matkustamista maahan. Päätös perustuu Euroopan unionin ja Suomen linjauksiin, eikä näin ollen ole yksin VR:n.

VR:n matkustajaliikenteen johtaja Topi Simolan mukaan junia kulkee kahdesti päivässä Pietariin ja sieltä Helsinkiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?