Alaikäinen poika puukotti toista selkään yritettyään ensin ryöstää tämän kengät Helsingin Alppipuistossa – tuomittiin yli neljän vuoden vankeuteen

Poika tuomittiin myös useista muista rikoksista, muun muassa pahoinpitelyistä.

28.2.2022 16:35

Helsinki

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi maanantaina 16-vuotiaan pojan neljän vuoden ja vajaan neljän kuukauden vankeuteen muun muassa tapon yrityksestä nuorena henkilönä ja kahdesta ryöstön yrityksestä nuorena henkilönä. Rikokset tehtiin Helsingin Alppipuistossa noin puolitoista vuotta sitten.

Ryöstöjen yrityksissä mukana ollut 17-vuotias poika tuomittiin 4,5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Oikeuden mukaan pojat olivat yrittäneet ryöstää Alppipuistossa lokakuussa 2020 olleilta kahdelta muulta nuorelta näiden merkkikengät. Tuomittu 16-vuotias poika oli oikeuden mukaan uhannut uhreja väkivallalla ja puukolla, jos hän ei saisi kenkiä.

–  Ottaen huomioon tilanteessa esitetyn väkivallalla uhkaamisen laatu ja teko-olosuhteita hyväksikäyttämällä asianomistajiin nähden luotu ylivoimainen asema teko on kokonaisuutena arvostellen vakava, perustelee oikeus tuomiossaan.

Toinen ryöstön kohteena olleista nuorista pääsi juosten pakoon, mutta toista nuorempi tuomituista pojista löi puukolla selkään hänen yritettyään poistua tilanteesta. Uhrille aiheutui keuhkoon asti ulottunut puukotusvamma. Oikeus katsoi teon täyttäneen tapon yrityksen tunnusmerkit, sillä pojan oli täytynyt pitää todennäköisenä, että uhri voisi kuolla teon seurauksena.

Kolmas uhri lyötiin tajuttomaksi koulussa

16-vuotiaan pojan katsottiin syyllistyneen lisäksi esimerkiksi törkeään pahoinpitelyyn nuorena henkilönä, törkeään ryöstöön nuorena henkilönä ja pahoinpitelyyn nuorena henkilönä. Rikokset ajoittuvat syksyyn ja loppuvuoteen 2020.

Tuomion pahoinpitelystä poika sai lyötyään ja potkittuaan ikäistään uhria vantaalaisen koulun pihalla. Oikeuden mukaan pahoinpidelty poika menetti hetkeksi tajuntansa tai ainakin pökertyi niin, että makasi maassa liikkumatta. Tapahtumat tallentuivat koulun valvontakameraan.

Törkeän ryöstön poika teki oikeuden mukaan Helsingissä Kaisaniemen puistossa uudenvuodenaattona 2020. Samassa yhteydessä hän syyllistyi muun muassa törkeään pahoinpitelyyn nuorena henkilönä. Poika oli viidakkoveitsellä uhaten ryöstänyt nuoren uhrin, minkä jälkeen hän oli muun muassa potkaissut uhria polvella kasvoihin. Oikeus katsoo pojan myös nöyryyttäneen uhria ja ladanneen tilanteesta kuvatun videon sosiaaliseen mediaan.

STT ei julkaise tekijän nimeä, sillä hän on alaikäinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?